Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Türü Yok Olan Dinozordan İnsan Irkına Nasihat

Türü Yok Olan Dinozordan İnsan Irkına Nasihat

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, İklim Değişikliği Konferansı öncesinde gezegenimiz hakkında hepimize mesaj vermek için geçmişten tanıdık bir canlıyı öne çıkarıyor.

İklim Değişikliği Konferansı’nın (COP26) başlamasına sayılı günler kalmışken gezegenimizin de daha yaşanabilir bir ortam sunması için seçenekleri her geçen gün azalıyor. İklim krizinin artık içinde olduğumuz bu dönemde olumlu adım atılmayan her an yaklaşmakta olan sonu hızlandırıyor. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) da İklim Değişikliği Konferansı öncesi mesajını vermek için şimdiye kadarki en büyük kampanyasıyla geçmişten bir tanığı öne çıkarıyor.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’ndan harekete geçme çağrısı

Farklı kıtaları bir araya getiren Activista, Wunderman Thompson Australia, Framestore ve Mindpool ortaklığıyla Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı için hazırlanan Don’t Select Extinction kampanyası zamanında gezegenimize hükmetmiş ancak sonrasında soyu tükenmiş dinozorlardan birine mikrofonu devrediyor.

Birleşmiş Milletler’in ikonik genel kurul salonuna yerleri titreterek giren büyüklüğüyle nam salmış bir dinozor türü olan bu Utahraptor’un adı Frankie. Dinozor Frankie konuşmasını yapmak için kürsüye doğru yöneldiğini herkes bir adım geriye çekilse de aslında o insanlığa büyük bir ders vermeye geliyor.

birleşmiş milletler kalkınma

Bizim üzerimize gök taşları yağmıştı sizin bahaneniz ne?

İnsanları mazeret üretmeyi bırakıp harekete geçmeye ve değişimler yapmaya davet eden dinozor kendi ırkının yok olmasının makul bir nedeni olduğunu ancak insan ırkının kendi soyu konusunda tek yaptığının kendi kuyusunu kazmak olduğunu söylüyor. İklim felaketine doğru giderken her yıl hükümetlerin yüz milyarca kamu fonunu fosil yakıt sübvansiyonlarına harcadığını söylerken bu durumu dev gök taşlarının Dünya’ya düşmesini desteklemeye benzetiyor. Durumun bundan hiçbir farkının olmadığını bildiriyor.

Don’t Select Extinction kampanyası COVID-19 krizinin ardından yeni adımlar atmak için uygun bir zaman olduğuna vurgu yapıyor. Gezegenimizin yaraları sarmak ve sürdürülebilir bir iyileşme sürecine götürmek için artık fazla fırsatımızın kalmadığının da altı çiziliyor.

Eski ABD Başkanı Barack Obama’nın özel kalem müdürlüğünü yapan David Litt’in de metin hazırlama sürecine dahil olduğu kampanyanın CGI sürecini Avenger’s Endgame, Edgar Scissorhands gibi filmlerin VFX’ini ve karakter tasarımını yapan Framestore üstleniyor. Reklam filminin müziğini ise besteci Rachel Portman hazırlıyor.

Harekete geçmek konusunda neler yapılabileceği, şimdiye kadar insanların sunmuş olduğu bahaneler ve karşı karşıya olduğumuz sorunlar kampanyanın internet sitesinde paylaşılıyor. Reklam filmi Türkçe altyazılı olarak aşağıdan UNDP Türkiye’nin Instagram paylaşımından izleyebilirsiniz

Künye

Müşteri: United Nations Development Programme
Ajans: Wunderman Thompson
CEO: Lee Leggett
CCO: João Braga
UX/UI Direktörü: Travis Weerts
Yaratıcı Yönetmen: Brie Stewart
Kıdemli Tasarımcı: James Ayling
İçerik Yazarı: Richard Kempsey
İllüstratör: Andjela Jankovic
Ajans: Activista
İdari Yaratıcı Yönetmen: Paco Conde, Beto Fernandez
Strateji Direktörü: Jon Carlaw
Metin Yazarı: David Litt (reference to Obama)
Prodüksiyon Şirketi: Framestore Pictures
Yönetmen: Murray Butler
DoP: Wyatt Garfield
İdari Yapımcı: Pete King
VFX Supervizörü: Karch Coons
Renk: Beau Leon
Düzenleme: Cut+Run
Ses Post Prodüksiyon: String and Tins
Müzik: COOL Music
Beste: Rachel Portman
Music Programmer: Luke Richards

Görsel: Don’t Select Extinction, Wunderman Thompson Australia, UNDP