Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dev Yapışkanlı Not Kağıtları Belki Tehlikeyi Hatırlamamıza Yardımcı Olur

Dev Yapışkanlı Not Kağıtları Belki Tehlikeyi Hatırlamamıza Yardımcı Olur

Dünya çapında ikonik yerlerde yansıtılan ve reklam panolarına yerleştirilen dev yapışkan notlar sürdürülebilir kalkınmaya dair 17 maddelik küresel hedeflere vurgu yapıyor.

Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (diğer adıyla Küresel Amaçlar) 2015 yılında onaylandı ve kabul edildi ancak ülkeler o günde vaat ettiklerini hala gerçekleştirmiyor. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 193 ülkenin temsilcileri tarafından kabul edilen kalkınma hedefleri arasında; sürdürülebilir tüketim, ekonomik eşitsizlik, toplumsal cinsiyet eşitliği, açlık sorunun çözülmesi, nitelikli eğitim, iklim krizi gibi 17 maddelik hedef bulunuyor. 2030 yılına kadar ulaşılması amaçlanan bu evrensel çağrıda ülkelerin sorumluluklarını hatırlatması için 10 yıldan az bir süre kalmış olmasına rağmen gereken hızda ve ölçekte eylemler gerçekleştirilmiyor.

Dünyanın sorunlarını çözmek için “yapılacaklar” listesi

Daha dikkat çekici bir hatırlatma olması gerektiğini düşünen ve farkındalığı artırmak isteyen sivil toplum kuruluşu Project Everyone, her maddeyi görünür kılmakla kalmıyor aynı zamanda bu görevleri yapılacaklar listesindeki bir maddeye çeviriyor. BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma için sunduğu 17 Küresel Hedef New York’tan Venedik’e kadar dünyanın farklı noktalarındaki büyük şehirlerde 176 adet dev yapışkan nota dönüştürülüyor. 17 maddelik küresel hedeflere ulaşmak için ülkeleri harekete geçirmeyi ve teşvik etmeyi amaçlayan The World’s To-Do List (Dünya için Yapılacaklar Listesi) kampanyası Accenture Interactive’in bir parçası olan Karmarama tarafından yaratılıyor.

Dev yapışkan not kağıtlarına yazılan maddeler arasında; yoksulluğu sona erdirme, cinsiyet eşitliğini sağlama, dünyadaki açlık sorununu ortadan kaldırma, iklim kriziyle mücadele gibi tüm insanlığın ortak sorunları yer alıyor.

Şirketlerinin binaları, sosyal medya kanalları gibi fiziksel ve dijital alanlar yapışkanlı notlarla kaplanıyor

Kampanya, 20 – 26 Eylül tarihleri arasında her yıl düzenlenen Küresel Hedefler Haftası’nda dünyanın sayılı büyük markalarını bir araya getiriyor. İçlerinde Google, Mars, Reckitt, SAP, Unilever gibi kurumların olduğu toplamda 900 binden fazla çalışanı ve 100 milyonu geçen birleşik sosyal medya erişimini barındıran Global Goals Business Avengers olarak bilinen şirketler de dahil oluyor. Bu kurumlar 17 hedeften birinin lideri konumda yer alıyor. Farkındalığı artırmak için aktif olarak çalışan ve hedefe ulaşmayı amaçlayan bu şirketler çeşitli organizasyonlarla desteğini sürdürüyor.

Örneğin Google 5. maddede yer alan toplumsal cinsiyet eşitliği hedefleri kapsamında kadınların ve kız çocukların başarılı olması için 25 milyon dolarlık bir fon başlatırken Unilever 10. madde kapsamında eşitsizliklerin azaltılması hedefleri doğrultusunda şirkete mal ve hizmet sağlayan herkesin 2030 yılına kadar hayatlarını ikame ettirecek kadar bir gelir kazanmasını taahhüt ediyor.

Zaman azalıyor ve bu hedeflere 2030 yılından önce ulaşmak istiyorsak hemen harekete geçmemiz gerekiyor. Listedeki her maddeyi birer birer gerçeğe dönüştürmek ve yapışkanlı not kağıtlarını yırtıp atmak mümkün. Kampanya için hazırlanan internet sitesinde de yapılacaklar listesindeki her madde için ne gibi adımların atılabileceği konusunda öneriler ve açıklamalar yer alıyor. Kampanyanın Kasım ayında Glasgow’da yapılacak 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) iletişimine devam etmesi bekleniyor.

Künye

Müşteri: Project Everyone
Ajans: Karmarama (part of Accenture Interactive)
CEO: Ben Bilboul
İdari Yaratıcı Yönetmen: Adam Kean
Yaratıcı Ekip: Rachel Holding, Dan Leppanen
Yapımcı: Carol Oakley
Yaratıcı Yapımcı: Christina Lambrou
Tasarım Müdürü: Simon Wakeman
Tasarım: Sam Coyle, Dipesh Soni
Kıdemli Planlayıcı: Max Richards
Prodüksiyon Şirketi: Nineteen Twenty
Yönetmen: Ludo Fealy
Yapımcı: Isabella Hunt-Davis
Post Prodüksiyon: Ondrej Faltin
Ses: 750 mph

Görsel: worldstodolist, The Stable