Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Artırılmış Gerçeklikte Güncellenebilen Boş Tişörtler

Artırılmış Gerçeklikte Güncellenebilen Boş Tişörtler

Carlings "The Last Statement T-shirt" ile dijital moda alanında yeni bir adım atarak boş tişörtler ve artırılmış gerçeklikte görünür olan tişört grafikleri tasarladı.

Sanal dünyadaki kimlik ve imaj, gitgide fiziksel dünyadakinin önüne geçiyor. İnsanların gerçekte var olmayan 3B dijital giysiler satın alması bunun en belirgin işaretlerinden biri. Selfie kültürünün ve fotoğraf düzenleme araçlarının akıl sağlığı üzerinde etkili olacak denli bağımlılık yaratması ve milyonlarca takipçisi olan sanal Influencer’lar da bu teoriyi destekliyor. Yine League of Legends’in geliştiricisi Riot Games, sanal hip hop grubu True Damage’ın kostümleri için Louis Vuitton ile çalışarak dijital dünyanın seyri hakkında sağlam öngörüler sağlamıştı.

İsveçli perakendeci Carlings Neo-Ex adlı ilk dijital giyim koleksiyonuyla dijital moda eğilimine ilk katılan markalardan olmuştu. Marka The Last Statement T-shirt adlı ürünüyle yine çevrimiçi kitleye hitap ediyor.

Yüz fitreleri gibi tişört filtreleri

Yaratıcı ajans Virtue tarafından geliştirilen The Last Statement T-shirt, çıplak gözle neredeyse boş. Akıllı telefon ekranından bakıldığında ise mesajını esirgemeyen cesur bir tişörte dönüşüyor. Kullanıcı, bu tişört için oluşturulan ve Instagram ya da Facebook uygulamalarından da erişilebilen grafikler arasından seçim yapabiliyor. Bu grafikler bir bakıma yüz filtrelerine benzer şekilde çalışan tişört desenleri. Dolayısıyla tamamen çevrimiçi kitleye yönelikler.

Kullanıcının seçtiği grafik veya animasyon, beyaz tişörtün üzerine bindirilmiş şekilde görünür oluyor. Grafikler, kumaşın kıvrımlarına ve kullanıcının hareketlerine de uyum sağlıyor. Böylece bir fotoğraf veya video çekildiğinde doğal bir görünüm sunuyor. Tasarımlar, Facebook’un artırılmış gerçeklik platformu Spark AR kullanılarak üretilmiş. İlk 20 tasarım, Aralık 2019 ve Ocak 2020’de kademeli olarak piyasaya sürülmüş.

Tişörtün boğazının yakınında duran küçük logo, akıllı telefon için bir izleme noktası işlevi görüyor. Böylece Facebook ve Instagram uygulamaları, grafikleri tişörtün üzerine doğru bir şekilde yerleştirebiliyor.

Carlings CEO’su Ronny Mikalsen’e göre artırılmış gerçeklik özelliği, tişörtün kullanışlılığını kısıtlamak yerine ürünü daha çok yönlü ve uzun ömürlü hale getiriyor. Tüketici, yeni tişörtler satın almak yerine gündeme dair mesajlar taşıyacak şekilde güncellenebilen tek bir tişört satın almış oluyor.

The Last Statement T-shirt, sadece Carlings’in internet sitesinden satın alınabiliyor. Ürün yeniden kullanılabilir ambalaj içinde gönderiliyor ve her satılan tişörtten 10 £ sivil toplum kuruluşu Wateraid’e bağışlanıyor. Mikalsen, markanın The Last Statement T-shirt ile yarının moda endüstrisini nasıl şekilleneceğini araştırdığını belirtmiş.

Görsel: Carlings