Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Mercedes-Benz Otomobilleri Artık Birbirlerini Çukurlara Karşı Uyarabilecek

Mercedes-Benz Otomobilleri Artık Birbirlerini Çukurlara Karşı Uyarabilecek

Mercedes-Benz, araçtan araca iletişim sistemi Car-to-X'e eklediği yeni özellikle sürücülerin çukur ve hız tümsekleri konusunda önceden uyarı almasını sağlıyor.

Trafikte gerginliğe neden olan ve sürücünün psikolojisini bozan pek şey var. Bu gerginlikler genellikle de ya diğer diğer sürücülerin davranışlarından ya da yolla ilgili alt yapı sorunlarından kaynaklanıyor. Hatta RoadWayve, sürücüler arasındaki iletişimi güçlendirerek gerginlikleri azaltmak için otomobillere eklenen bir mesaj ekranı tasarlamıştı. Bu ekran sayesinde sürücüler akıllı telefon üzerinden birbirlerine “teşekkürler”, “uzunları kapat” ve “özür dilerim” gibi mesajlar gösterebiliyordu. Mercedes-Benz ise yoldaki alt yapı sorunlarına yoğunlaşıyor. Sürücülerin sinirini bozan, otomobillere de zarar verebilen çukur sorunu ele alıyor.

Çukur uyarı özelliği, Mercedes-Benz’in mevcut Car-to-X iletişim sistemine eklendi

Mevcut araçtan araca iletişim sistemleri; kazalar veya yol çalışmaları gibi tehlikeler konusunda araçların birbirlerini uyarmaları açısından oldukça fayda sağlıyor. Mercedes-Benz ise bu iletişime önemli bir unsur daha ekledi. Yeni özelliği sayesinde sürücülere tehlikeli çukurlar ve hatta hız tümsekleri konusunda uyarılar sağlıyor.

Bu yeni özellik, otomobil devinin mevcut Car-to-X iletişim sistemine eklenmiş. Özellik, 2016’da veya sonrasında üretilen tüm Mercedes-Benz binek otomobilleri için geçerli. Yine de önemli bir detay söz konusu. Sisteme sahip olan her model uyarıları alabiliyor. Ancak uyarılar EQS elektrikli sedan ile yeni C-Sınıfı ve S-Sınıfı otomobiller tarafından oluşturulabiliyor. Bu araçlarda; ön akstaki süspansiyonda ani bir basınç ve geri tepmenin ardından arka aksta da benzer bir durumun yaşanması hız tümseğinin veya çukur algılanmasıyla sonuçlanıyor.

Mercedes-Benz

Çukur veya tümsek algılandığında, aracın Car-to-X sistemi, Mercedes-Benz Cloud’a bir uyarı gönderiyor. Uyarı buradan diğer Car-to-X donanımlı otomobillere iletiliyor. Bu araçların sürücüleri; çukura veya hız tümseğine ulaşmadan yaklaşık 10 saniye önce, aracın ekranındaki bir simge ve sesli bir uyarı ile bilgilendiriliyorlar.

Uyarılar yeni C-Serisi, S-Sınıfı veya EQS modellerinde “Dikkat et, çukur” veya “Dikkat, hız tümseği” olarak beliriyor. Geri kalan modellerde ise detay olmadan “ileride trafik olayı” şeklinde bir uyarı beliriyor. Bu çukur/hız tümseği uyarı sistemi, dünya çapındaki belirli pazarlarda Car-to-X sisteminin geçerli olduğu 36 dilin tamamında kullanılabilir durumda. Jaguar Land Rover, benzer bir kurulum üzerinde çalışıyor. Daha önce Jaguar Land Rover da benzer bir çukur algılama ve uyarı sistemi üzerinde çalıştığını duyurmuştu.

Görsel: Mercedes-Benz, Unsplash