Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Mercedes-Benz ve Google’dan Kapıdan Kapıya Yönbulma

Mercedes-Benz ve Google’dan Kapıdan Kapıya Yönbulma

Mercedes-Benz, Google Glass ve araç içi navigasyonla entegre çalışan bir yönbulma sistemi geliştiriyor.

Premium otomobil markalarının teknoloji şirketleriyle yaptıkları flört, basit birer halkla ilişkiler çalışması mı, yoksa geleceğin fikirlerine yatırım mı? Bu konuda işleri değerlendirirken gerçekten çok yönlü bakmak gerekiyor. BMW’nin iPod kontrollerini araç sistemine ilk kez taşıması bu açıdan tüketici ihtiyacına nefis yanıt veren bir inovasyondu.

Araç içi navigasyon sistemini, Google Street View ile birleştirerek gerçek sokak görüntüsüyle yön bulma uygulaması çalıştırmak da gerçekten tüketici yararına bir fikir. Üstelik çok büyük bir geliştirme çabası da gerektirmeyen, mevcut teknolojilerin birbiriyle iletişimini sağlayarak çözülebilecek bir konu. Audi’nin bu konudaki girişimini takdir ediyorum.
Bir başka örnek de Apple’ın iPhone’da kullandığı sesle komut edilen akıllı asistanı Siri’nin otomobillere entegre edilmesi. Geçtiğimiz yıl Apple, bu teknolojiyi ilk adapte edecek markaları açıklamış (BMW, Audi, Chrysler, Honda, General Motors, Jaguar, Land Rover, Toyota), bu markalar içinde Chevrolet, Siri’yi ilk kullanma -ve iletişimde de bundan bol bol faydalanma- hakkını elde etmişti.
Haberdeki örneğimize gelirsek; Mercedes-Benz, Google’la bir münhasır anlaşma yapmış gibi görünüyor. Henüz bir uygulama ve ürün çıkartmadan, Google Glass teknolojisiyle neler üzerinde çalıştıklarını açıklamalarından ben bunu anlıyorum.
Mercedes-Benz’in Google Glass’la entegre olarak çalışmasını arzu ettiği ilk uygulama, kapıdan kapıya yönbulma adını taşıyor. Sistemde aracın navigasyonuyla ulaşılan park noktasından, varılacak bina, oda kapısına kadar yönlendirme Google Glass’la devam ettiriliyor.
Hayatı kolaylaştırma konusunda umut verse de, otomobil markalarının çok acil olarak çözmeleri gereken asıl sorun, kendi araç içi bilgi-eğlence sistemlerini geliştirmekten vaz geçip, bu konuda Google, Apple, Windows gibi teknoloji firmalarının arayüzlerine geçmeleri olacak bence. Otomobiller için iOS, Android ve Windows geliştirildiğinde, telefonlarımızdaki uygulamaların aynılarını bir de otomobillerimize yüklemekten de kurtulacağız belki ve sadece telefonla otomobili birbirine bağlamak, tüm bilgi-eğlence sisteminin telefondan ve telefon arayüzünün bir yansımasından kontrolünü yapabileceğiz umuyorum ki.