Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ford’dan 2019’un Mobilite ve Teknoloji Trendleri

Ford’dan 2019’un Mobilite ve Teknoloji Trendleri

Ford tarafından 13 binden fazla tüketiciyle görüşerek hazırlanan rapor, değişimi tetikleyecek tüketici davranışları eğilimlerine odaklanıyor.

Hızla değişen tüketici davranışları, beraberinde şirketlerin daha yoğun bir çalışma programı içerisine girmesine sebebiyet veriyor. Özellikle tüketici beklentilerinin büyük oranda karşılanabilmesi için bu kaçınılmaz bir durum. Tüketici ve şirket arasındaki bu ilişki, dünyadaki değişimi tetikleyerek, değişim hızının ivme kazanmasına da aracı oluyor. Bu durumu göz önünde bulundurarak çalışmalarını sürdüren Ford, dünya çapında 13012 tüketiciyle görüşerek hazırladığı 2019 yılı Trend Raporu ile dünyadaki değişimi tetikleyen tüketici davranışı eğilimleri hakkındaki öngörülerini açıkladı.

Ford, tüketici beklentilerini odağına alarak raporu şekillendiriyor ve içgörüye sahip oluyor. Bu yıl hazırlanan raporun istatistiki çalışmasına; Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Almanya, Hindistan, İngiltere, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD’de yaşayan toplam 13.012 kişi katıldı.

Yarının ihtiyaçlarına bugünden yatırım yapma idealiyle ve müşterilerini tasarımın odağında tutmak için gerçekleştirilen araştırma, değişimin en önemli sebebinin %87’lik fikir birliği ile teknoloji olduğunu yansıtıyor. Ayrıca ankete katılan 10 tüketiciden 8’inin teknolojiyi iyi bir güç olarak gördüğü belirtiliyor.

Dünyada 10 yetişkinden 8’i için teknoloji iyi bir güç

Trendlerin, tüketicilerin hayatındaki değişimleri nasıl etkilediğini ortaya koyan 2019 yılı Trend Raporu, yetişkinlerin teknolojiye yaklaşımına dair bazı bilgileri ön plana çıkarıyor.

Anket sonuçlarına göre; yetişkinlerin %67’si, çocuklarının bir yabancıyla seyahat etmelerindense, otonom araçta seyahat etmelerini tercih ediyor. %45’i, mobil cihazlarından ayrılabilen kişilere imrendiklerini; 10 tüketiciden 7’sinin, kullandığımız cihazlardan zorunlu bir şekilde uzaklaşmamız gerektiğini belirtiyor. Ankete katılanların neredeyse yarısı ise herhangi bir konuda yaşadıkları korkunun kendilerini değişime yönlendirdiğini; 10’da 7’sinin, harekete geçme nedenlerinin değişim olduğunu vurguluyor. %84’ü ise şirketlerin yan fayda olarak zihinsel sağlık günleri düzenlemesi gerektiğini belirtirken, %67’si ise teknolojinin işe gitmeyi kolaylaştırdığına dikkat çekiyor. Ayrıca katılımcıların büyük bir çoğunluğu, satın alma işlemi yaptıklarında, genellikle çevresel etkilerini göz önünde bulundurduklarının altını çiziyor.

2019 Trend Raporu, farklı ülkelerden 13 binden fazla tüketiciyle gerçekleştirilen anketler sonucunda 7 ayrı başlık altında özetlendi:

Teknolojik ayrım

2019 Trend Raporu, teknolojinin gelecekte de dünyaya nasıl bağlandığımız ve dünyayı nasıl gördüğümüz konusunda, her zamankinden daha fazla ve derin bir etkiye sahip olacağını ifade ediyor. Ancak burada çok önemli bir noktaya da dikkat çekiyor. Belirtilenlere göre; teknolojiye erişimi olan ve teknolojinin iyi bir güç olduğuna inananlarla, teknolojiye erişimi olmayanlar arasında temel bir ayrım yaşanacak.

Dijital detoks

İnsanların büyük çoğunluğu hala elektronik cihazlarına bağımlı halde yaşamlarını devam ettiriyor. Gelecekte bu eğilimin değişeceği öngörülüyor. Araştırma sonuçlarına göre; birçok insan elektronik cihazlarına bağımlı olduklarını giderek daha fazla fark ediyor ve bu bağımlılıktan endişe duyuyor. Bu nedenle tüketiciler, çevrimiçi mecralarda harcadıkları süre nedeniyle kendilerini hesap verebilir kılmanın yollarını arıyor.

Kontrolün iadesi

Kontrolün pek çok kişi için erişilmez göründüğü bir dünyada, en önemlisinin kendisini geliştirmek olduğunu düşünen tüketicilerin, hayatlarında kontrolü geri kazanmaya çalıştığı belirtiliyor.

Kişilerin farklı yüzleri, seçimlerini etkiliyor

Sosyal medya artık hayatlarımızın bir parçası. Rapora göre çoğu kişi sosyal medyada, gerçekte olduğundan daha farklı kişiler olarak faaliyet gösteriyor. Bu durumun, tüketicilerin satın alımlarını ve teknoloji seçimlerini daha çok etkilemesi bekleniyor.

Yaşamak için çalışıyorlar

İş hayatına dair algılar zamanla değişiyor. Yayınlanan rapor, dünya genelinde çoğu kişinin artık çalışmak için yaşamadığını, yaşamak için çalıştığına vurgu yapıyor. Bu durum da şirketleri, çalışanlarına yan haklar, ücretli izin ve uzatılmış izinlerle birlikte zihinsel gelişime destek olacak fırsatlar sunmaya yöneltiyor.

Eko-momentum

Ford, yaşam boyu edinilen alışkanlıkların değiştirilmesinin oldukça zor olduğunu ancak tüketicilerin çevresel gelişiminin, insan davranışındaki değişikliklere bağlı olduğunu kabul ettiğini belirtiyor. Bu nedenle de çoğu tüketici çevresel ayak izlerini nasıl ve nerede bıraktıkları ve bunu nasıl iyileştirebilecekleri konusunda rehberlik arıyor.

Kolay cadde

Ford’a ve ankete katılan katılımcılara göre mobilite artık A noktasından B noktasına gitmek kadar basit görülmüyor. Yolda geçirilen ve harcanan zaman artık oldukça önemli. Bu durum da insanları, yoldayken işlerini halledebilme becerisine sahip olmayı istemesine yöneltiyor. Bu yönelim de beraberinde eski yolculuk deneyimlerinin evrimleşerek değişmesine sebep oluyor.

Ford Motor Company tarafından yayınlanan raporun tamamına buradan ulaşabilir ve inceleyebilirsiniz.

Görsel: Ford
Manşet görseli düzenlenmiştir.