Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İstanbul’da Deprem Sonrası Barınma İçin Yüzen Ev

İstanbul’da Deprem Sonrası Barınma İçin Yüzen Ev

SO?, İstanbul’da gerçekleşebilecek bir deprem sonrası geçici barınma ihtiyacını karşılamak üzere Fold and Float adlı bir yüzen ev prototipi inşa etti.

Afet sonrası için hazırlıklı olmak, normal yaşama dönene kadar ihtiyaçları karşılayabilmek açısından büyük önem taşıyor. İlk 72 saat boyunca hayatta kalmayı sağlayan akıllı acil durum çantası Seventy2, çok işlevli afet çadırı Lattice Tent bu açıdan dikkate değer örneklerdi. Geçtiğimiz yıl Edirne’ye yerleştirdiği Cabin on the Border adlı mikro yapı projesiyle yer verdiğimiz mimarlık stüdyosu SO?, bu defa İstanbul’da gerçekleşebilecek bir deprem sonrası kullanılmak üzere Fold and Float adlı bir yüzen ev prototipi inşa etti.

Fold and Float’un üst kısmı katlanabiliyor

İstanbul Tasarım Bienali 2018 için projelendirilen Fold and Float, altı kişiye barınma imkanı sağlayacak şekilde tasarlanmış. SO? kurucuları Sevince Bayrak ve Oral Goktas tarafından tasarlanan ve prototipi yapılan yüzen ev, acil durum konaklama alanlarının azalması nedeniyle doğan ihtiyaca cevap vermeyi hedefliyor. 17 Ağustos 1999’da meydana gelen Marmara Depremi’nden sonra İstanbul’daki 477 açık alanın deprem sonrasında toplanma noktaları olarak belirlendi. Ancak SO?’ya göre bu mekanlardan geriye şu anda yalnızca 97 alan kalmış durumda. Yeterli alanın olmaması da yüzen bir yapı fikrinin doğmasını sağlamış. SO?’nun araştırmalarına göre, deprem sonrası geçici barınma ihtiyacı, olaydan sonra genellikle bir yıl boyunca devam ediyor.

Peki ya tsunami?

Prototip, Boğaz’ın korunaklı bir noktası olduğundan Haliç üzerine yerleştirilmiş ve böylece İstanbul Tasarım Bienali’ne de yakın olması sağlanmış. Haliç, tsunamiye karşı doğal olarak korunaklı ve karayollarının kullanılamaz olması durumunda, gıda ve yardım için stratejik deniz yolu erişimi sağlayabilecek durumda.

Prototip, barınak görevi gören ve sabit mobilyalar içeren, betondan yapılmış katlanabilir yüzer bir dubadan oluşuyor. Yapının üst kısmı istiflenebilmesi için katlanabilir. Kolayca monte edilebilecek şekilde tasarlanan yapıyı kurmak için ustalık gerekmiyor. Üçgen şekilli yapı, zemin üzerinde küçük bir mutfağa ve oturma alanlarına ve yukarıda yükseltilmiş bir platformda uyku alanlarına sahip. Evin her bir ucunda, yapıya ışık ve hava vermek için tam yükseklikte tamamen açılabilir kapılar yer alıyor.

SO?’yu Facebook sayfası ve Twitter’ı üzerinden de takip edebilirsiniz.

Görsel: Instagram