Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sert Hava Koşullarına Dayanıklı Mikro Yapı

Sert Hava Koşullarına Dayanıklı Mikro Yapı

SO?, Cabin on the Border adlı mikro yapı projesini tamamladı ve yapıyı Edirne'ye yerleştirdi.

Betonlaşma, iklim değişikliği, nüfus krizi ve ekonomik kriz derken yaşamlarımız adeta distopya sınırına dayandı. Bir yanda bu durumu bir trend olarak görüp plazalarında dikey bahçe ekleyenler var, diğer yanda da yaklaşan çöküşü görüp yaşamını değiştirmek için ciddi adımlar atanlar. Kentten uzaklaşıp doğaya sığınmak isteyenler için kapsül ev ya da koza benzeri yapılar da sıkça rastladığımız çözümler oldu. Eko-kapsül evler, uçuruma kurulan Skylodge adlı kapsül evler ve BMW’den esinlenen kamp kozası bunun en iyi örneklerindendi. İstanbul’da çalışmalarını sürdüren mimarlık ofisi SO?’nun Cabin on the Border adlı barınak tasarımı da bu çözümler arasındaki yerini aldı.

Sınırdaki kabin

Edirne’de, Türk-Yunan sınırında yer alan ve “Cabin on the Border” adını taşıyan prefabrik yapı, yağışlı dönemlerde suyun yükselmesine yönelik bir önlem olarak zeminle arasına mesafe koyan 8 adet ahşap kazığın üzerinde duruyor. Yapının en önemli özelliklerinden biri, hiçbir şebeke ya da altyapı olmadan barınma ihtiyacını karşılayabiliyor olması. Yağmur suyu toplayıcıları ve güneş panelleriyle donatılan yapı tamamen sürdürülebilir kaynakları kullanacak şekilde tasarlanmış. Bir diğer önemli özelliği ise sert hava koşullarına dayanıklı olması. Yağmurlu havalarda iç mekana kapalı kalmamak için büyük pencere yatay pozisyona getirilerek saçak işlevi görebiliyor. Fırtınalı bir günde tamamen kapalı bir kutuya dönüşebilen yapının lamine ahşap strüktürü kontrplakla kaplanmış. 18 metrekare olmasına karşın, yüksek yapısı ve asma katlarıyla 4-6 kişinin barınabileceği şekilde tasarlanmış. Arkitera’nın haberine göre fotoğrafta görülen yapı, Yalova’da bir ahşap fabrikasında üretilmiş bir prototip.

Sert Hava Koşullarına Dayanıklı Mikro Yapı

İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden mezun olan Sevince Bayrak ve Oral Göktaş ikilisi tarafından 2007’de İstanbul’da kurulan SO?’nun başarıları saymakla bitmiyor. Kentleşme ve mimarlık üzerine yaptıkları tasarım ve araştırmalarla çeşitli yarışmalarda ödüller almışlar. 2013 yılında MOMA/PS1 ve İstanbul Modern tarafından düzenlenen Yeni Mimarlık Programı’nı kazanan SO?’nun tasarladığı Göğe Bakma Durağı İstanbul Modern’in bahçesinde inşa edilmiş. İngiltere Kraliyet Sanat Akademisi’nin Türk Seramik Tanıtım Grubu ile beraber açtıkları davetli yarışmayı kazanmışlar. 2014’te doktorasını tamamlayan Sevince Bayrak, MEF Üniversitesi’nde öğretim görevlisi. Oral Göktaş da MEF Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde mimari tasarım stüdyosu yürütüyor. Kabinin tasarımında emeği geçen ekibin diğer üyeleri ise; Şeyma Erdal, Cansu Özay, Metincan Güzel, Gizem Aşçı, Alex Gahr, Baran Aybars, Tuğçe Selin Türk ve Cemal Temel.

SO?’nun çalışmalarını Facebook ve Instagram üzerinden takip edebilirsiniz.

Sert Hava Koşullarına Dayanıklı Mikro Yapı

Sert Hava Koşullarına Dayanıklı Mikro Yapı Sert Hava Koşullarına Dayanıklı Mikro Yapı Sert Hava Koşullarına Dayanıklı Mikro Yapı Sert Hava Koşullarına Dayanıklı Mikro Yapı

Sert Hava Koşullarına Dayanıklı Mikro Yapı

Sert Hava Koşullarına Dayanıklı Mikro Yapı

Sert Hava Koşullarına Dayanıklı Mikro Yapı

Görsel: SO?