Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Katlandığında Bavul Kadar Olan Geçici Barınak

Katlandığında Bavul Kadar Olan Geçici Barınak

47 saniyede kurulabilen su geçirmez modüler barınak Maawa X; afet sonrası acil barınma sorununa yönelik hızlı ve çevre dostu bir çözüm olarak tasarlanmış.

Birkaç yıl önce açık hava etkinlikleri ve mülteciler için sıkça gündeme geçici barınma alanları, artık deprem ve iklim krizi kaynaklı afetler nedeniyle de dikkat çekiyor. Afet sonrası için proje üretmek isteyenle ilham verebilecek işleri sıraladığımız şu derlemede, bunlara yer vermiştik. Bunların içinde karton çadırlara, origami ve 3B baskı evlere rastlamak mümkün. IKEA vakfının hazırladığı ve ülkemize gönderdiği modüler barınma alanları da oldukça ses getirmişti. Şimdi de sırada Maawa’nın tasarımı olan Maawa X adlı katlanır tasarım var.

Bir konteynere 450 adet Maawa X sığıyor

Maawa X; kolayca paketlenip, ihtiyaç haline kolayca kurulabilen, taşınabilir bir geçici barınma çözümü. Su geçirmez yapısı ve çevre dostu özellikleriyle adından söz ettiriyor. Yukarıda bahsettiğim projelerde olduğu gibi acil durumlar, mülteci ihtiyaçları ve evsiz kampları için kurgulanmış bir tasarım. Henüz patent aşamasında olduğunu da ekleyeyim. Taşınırken bavula sığabilecek kadar küçülüyor, o yüzden bavul-ev olarak tanıtılıyor. Açıldığında 1-2 kişinin barınabildiği, 3,5 metreküplük bir alan sunuyor. Temelde bir kutuyu monte etmek gibi kurulduğundan alet kullanımı veya herhangi bir teknik montaj bilgisi gerektirmiyor.

Kalın, su geçirmez kartondan yapılmış barınak patent bekliyor

16,7 kg ağırlığındaki bu barınaklar 47 saniye içinde kurulabiliyor ve yine aynı sürede katlanabiliyor. 12 metrelik bir konteynere 450 adet barınak sığdırılabiliyor. Barınaklar yeniden kullanılabilir ve ömrü tükendiğinde %100 geri dönüştürülebilir yapıdalar. Kalın kartondan yapılmış ancak su geçirmez olduklarının altı çiziliyor. Karton çadır Kartent’te de bunun mümkün olduğunu görmüştük. Güneş enerjili oluşuyla ilgili bir detay verilmemiş, sadece bu özelliğin olduğu belirtilmiş. Ayrıca tanıtım videosunda yine detay verilmeden “akıllı” ev olduğu belirtilmiş.

Maawa X, onu kullanacak kuruluşların kullanım durumlarını takip edebilmeleri için dijital bir altyapıya da sahip. Tasarımcılar, bu çevre dostu barınakların dünya genelinde milyonlarca insan için bir çözüm olacağını umut ediyorlar.

 

Görsel: Maawa