Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Hem Barınak Hem Satış Tezgâhı

Hem Barınak Hem Satış Tezgâhı

Mimarlık ve tasarım şirketi Natura Futura Arquitectura tarafından tasarlanan taşınabilir barınak The Ambulantito, evsiz insanların geçici barınağı ve satış tezgâhı oluyor.

Araştırmalara göre, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 2’sinin evsiz olduğu tahmin ediliyor. Özellikle son dönemde 3B yazıcı ile yapılmış evler düşük maliyetiyle evsizlik problemini çözmek için bir umut ışığı oluyor. Hatta Web Summit 2020’de yer alan inşaat teknolojileri şirketi ICON tarafından evsizlerin barınması için üretilen düşük maliyetli ev projesi Community First! Village bu örneklerin başında geliyor. Öte yandan daha fazla evsiz insana erişebilmek için daha hızlı ve pratik projelere de ihtiyaç var. Almanya’dan Ulmer Nest’in kapsül projesi, Mimar Arun Prabhu N G tarafından yaratılan SOLO 01, Empowerment Plan’ın uyku tulumu-kaban tasarımı dışarda yaşamak zorunda olan insanlara barınabileceği bir ev bulana kadar bir nebze olsun yardımcı olmak için ortaya çıkarılan projeler arasında.

Ekvador’daki evsizlik sorununa dokunan taşınabilir barınak The Ambulantito da sokakta yaşamak durumunda olan insanlara mahremiyet ve gelir elde edebilecekleri seyyar tezgâhı aynı anda sunuyor. Latin Amerika şehirlerinin sorunlarına kolektif çözümler üreten mimarlık ve tasarım şirketi Natura Futura Arquitectura tarafından yaratılan tasarım, bölgedeki sorunu merkeze alarak ortak bir amaç etrafında birleşen kolektif gücün bir ürünü olarak ortaya çıkıyor.

Mikro barınak aynı zamanda küçük bir büfeye dönüştürülebiliyor

Kendi kaynaklarını kullanarak ülkede gündelik yaşamın bir parçası haline gelen evsizlik sorununu çözmek için girişimlerde bulunan şirket, farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Ekvador ve Latin Amerika’daki yoksulluk ve barınma problemlerine vurgu yapan proje gündelik yaşamda zorluklarla karşı karşıya kalan insanlar için alternatif bir seçenek oluyor.

Kentin dokusuna uygun olacak şekilde tasarlanan taşınabilir barınma alanları tekerlekler üzerine monte ediliyor. 2,5 x 0,85 metre ebatlarındaki mobil yapıda ahşap, metal çubuk ve paneller bulunuyor. Panellerden biri sabitken diğeri hareket edebiliyor. Çatı şeklinde yapısıyla mahremiyet sağlarken içinde yaşayan insanın gün içinde gelir elde edebilmesi için modüler yapı ufak bir satış tezgâhına dönüştürülebiliyor. Yarı açık küçük büfeye dönüşen yaşam alanı gelir elde etmek için bir araç görevi de görüyor. Hareket edebilen panelin ön yüzeyinde bir de tahta bulunuyor. Kullanıcılar bu tahtaya sattığı ürünün fiyatını yazabiliyor ya da tanıtım yapabiliyor.

ambulantito

Benzer bir şekilde yapının her iki yanında yer alan katlanabilir ızgaralı bölmeler sayesinde kullanıcılar kişisel eşyalarını güvende tutabiliyor. Gün içinde katlanabilen bu yapılar satış büfesinin küçük bir bölümü olarak kullanılabiliyor. Gece olduğunda ise paneller kapatılıyor ve barınakta kalacak olanların mahremiyetine özen gösterilen bir alan yaratılıyor.

The Ambulantito geçici bir çözüm, kalıcı çözümler için iş birliklerini artırmak gerek

Şunu söylemekte fayda var. Taşınabilir barınak The Ambulantito kalıcı değil. Barınma, insan güvenliği ve gelir sağlama konularında farkındalık yaratmak için atılmış geçici bir çözüm. Bu barınaklar, sahipleri kalıcı bir yer bulduktan sonra bağışlanabiliyor. Latin Amerika ülkelerindeki evsizlik sorunlarına toplumsal olarak daha kalıcı çözümler üretmek için daha fazla kişinin ve kurumun adım atması gerekiyor.

Görsel: Instagram