Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Topraktan Üretilen Geri Dönüştürülebilir 3B Baskı Evler

Topraktan Üretilen Geri Dönüştürülebilir 3B Baskı Evler

Mario Cucinella Architects ve WASP iş birliği ile ortaya çıkan sürdürülebilir 3B baskılı evlerin üretiminde toprak kullanılıyor.

SXSW 2021’in de dikkat çekici konu başlıkları arasında yer alan 3B yazıcı ile yapılmış evler, geleneksel ev inşa etme yöntemlerine göre hem vakit açısından hem de ekonomik açıdan daha kârlı bir çözüm sunuyor. Evsizlik probleminin teknoloji ile nasıl çözülebileceğine dair bir umut ışığı oluyor. SXSW 2021 oturumunda inşaat teknolojileri şirketi ICON, 3B yazıcılar ile insanları hayatını değiştirmenin mümkün olduğuna detaylı olarak değinmişti. Mario Cucinella Architects tarafından WASP uzmanları ile iş birliği ile hazırlanan 3B baskılı ev Tecla ise doğal malzemeler ile teknolojiyi buluşturarak bu alanda önemli bir yeniliğe imza atıyor.

3B baskı evlerde sürdürülebilir bir çözüm

Üretim sürecinde yeniden kullanılabilir ve geri dönüştürebilirliğe odaklanan ekip, ham toprak kullanarak işlenmemiş materyallerden 3B baskılı ev inşa ediyor. Sürdürülebilir odaklı Tecla projesi sıfır emisyona odaklanan bir ev üretim amacının sonucu olarak karşımıza çıkıyor. WASP kurucusu Massimo Moretti bu ev modelinin hem güzel hem de doğa için sağlıklı bir ev inşa etmenin mümkün olabileceğine örnek olduğunu söylüyor. Şantiye alanındaki malzemenin (toprak) kullanılıyor olması neredeyse sıfır emisyonlu ve düşük karbon salınımlı bir üretim gerçekleştirilmesine imkan tanıyor.

Tek seferde tek bir malzemeden üretilen ev, geleneksel inşaat yöntemlerinin kompleks sürecine göre oldukça basit bir üretim sürecine sahip. Aynı anda birden fazla yazıcının çalıştığı üretim süreçlerinde yaklaşık 4 metre yüksekliğindeki 60 metrekarelik bir 3B baskılı evin tamamlanma süresi 200 saat (Yaklaşık 8 gün) sürüyor. Herhangi bir dış desteğe ihtiyaç duymayan yapı kendi ağırlığını destekleyecek şekilde tasarlanıyor. Tamamen doğal, geri dönüştürülebilir ve karbon-nötr malzeme sayesinde doğa ile iç içe bir yapı inşa ediyor. Mağara benzeri yapılara benzeyen evler bu haliyle daha antik bir görünüm kazanıyor.

wasp

Teknik ve maddi şartları göz önünde bulunduran estetik bir mimari

Tecla yapısal açıdan düşük maliyetli olmasının yanı sıra mimari açıdan da özenle düşünülüp tasarlanıyor. Evin yapısal dengesini oluşturan çıkıntılar havalandırma boşlukları ve malzeme bileşenleri optimum termal performans göstermek üzere tasarlanıyor. Yaşam alanının içerisinde mutfak, yatak odası, iç mekana göre konumlandırılıyor. Mekan içerisine entegre olan mobilyalar geri dönüştürülmek üzere üretiliyor.

Evin içerisine ve dış yapısına hakim olan bombeli yapı ve kıvrımlı alanlar aslında bir bakıma Harran’daki konik kubbeli toprak evlere de yapısal açıdan benziyor.

wasp

wasp wasp

Görsel: WASP