Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yerel Yaratıcıların El Yapımı Çalışmaları IKEA’da

Yerel Yaratıcıların El Yapımı Çalışmaları IKEA’da

IKEA, el yapımı eşyalardan oluşan yeni LOKALT serisi için dünya genelinde yerel el sanatı ustalarıyla iş birliği yaptı.

IKEA, 2030 sürdürülebilir hedefleri doğrultusunda çevreye duyarlı pek çok kampanyaya imza atıyor. Öte yandan yerel el sanatlarının yaşatılması da hem sosyal hem de ekonomik açıdan sürdürülebilirliğin önemli bir parçası. Hele de pandemi kaynaklı ekonomik krizin tüm dünyayı vurduğu böyle bir zamanda… Üstelik küresel bir mobilya devi için yerel kültürlerin ne kadar ilham verici olduğu da aşikar. Dolayısıyla IKEA’nın LOKALT serisi, hem lokal zanaatkarlar hem de IKEA açısından oldukça avantaj sağlayacak gibi görünüyor.

Dünyanın çeşitli bölgelerinden desteğe ihtiyaç duyan zanaatkarların çalışmaları LOKALT serisinde

IKEA LOKALT serisinde, dünya genelinde farklı ustalarla çalışmış. Ancak özellikle desteğe ihtiyaç duyan bölgelerdeki küçük çaplı yaratıcıları desteklemeyi hedeflemiş. Seride; Ürdün’den, Tayland’dan ve Hindistan’dan minder kılıfları, sepetler, vazolar, kilimler, battaniyeler ve kaseler yer alıyor. Bir genelleme yapmak gerekirse seride, modern estetiğe uygun geleneksel seramik ve tekstil ürünlerine yer verildiğini söyleyebiliriz. Öte yandan gözünüzde öyle çok da üçüncü dünya manzaraları canlanmasın. Aşağıdaki gönderiye bakınca, yerel çapta faaliyet gösteren küçük ama modern tasarım stüdyolarıyla anlaşma yapıldığı görülüyor. Serinin devamında Türkiye’deki tasarımcılarla da iş birliği yapılabilir yapılır mı, ne dersiniz?

IKEA İsveç Kreatif Lideri Maria O’Brian yeni seriyi şöyle açıklıyor: “LOKALT, geleneksel el sanatlarına modern ve etkileyici bir yaklaşım getiren bir koleksiyon. Ürünlerin gerçekten üretildiği yerlere ait hikayeler anlatan ilginç ayrıntılarla dolu.” Ürün yelpazesi, IKEA’nın eşitliğe ve kapsayıcılığa sunduğu desteğin yanı sıra bunlara en çok ihtiyaç duyabilecek bölgeler için iş fırsatları yaratmaya yönelik sosyal girişiminin bir parçası. Apartment Therapy’nin haberine göre ürünlerin 10- 229 dolar arasında değişen bir fiyat aralığı olacak.

Bu yıl Haziran ayında piyasaya çıkması planlanan seri; 25 farklı IKEA pazarında, 294 mağazada yerini alacak.

LOKALT

LOKALT

Görsel: IKEA