Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Evsizleri Sıcak Tutacak Uyku Kapsülleri

Evsizleri Sıcak Tutacak Uyku Kapsülleri

Ulmer Nest, evsizleri soğuktan korumak amacıyla Ulm şehrinin sokaklarına güneş panelli kapsüller yerleştirdi.

Evsizlik aslında sistemin yanlışlığını gösteren bir sorun. Sistem herkesin insani yaşam şartlarına kavuşacağı şekilde değişmeli, evsizlik diye bir şey olmamalı. Sorun var olmaya devam ettiği sürece insanlar, sivil toplum kuruluşları ve belediyeler de evsizlere yardım ya da bağış yaparak bu kanayan yarayı sarmaya çalışıyor. Bunun sürdürülebilir bir çözüm olmadığı apaçık ortada. Öte yandan sorun devam ettiği sürece, evsiz insanları hayatta tutacak acil çözümlere de ihtiyaç duyuluyor. Özellikle kara kış sokakta yaşayan insanların hayatını kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğu bir dönem. Mimar James Furzer’ın Londra’daki evsizleri düşünerek bina dışına eklediği cumba barınaklar, Empowerment Plan’ın uyku tulumu kabanları ve Caritas’ın ısı veren reklam panoları bu anlamda aklımıza kazınan örneklerdendi. Şimdi ise Ulmer Nest’in kalpleri ısıtan kapsül projesi var sırada.

Almanya’da sokaklarda yaşayan yaklaşık 860.000 insan bulunuyor. Bu nedenle Ulm şehrinde (Münih’in 120 km batısında) Ulmer Nest adlı bir şirket, evsiz insanlara destek olmak amacıyla harekete geçti. Şirket, Ulm sokaklarına güneş enerjisiyle çalışan uyku bölmelerinden oluşan bir filo getirerek insanların ısınması için güvenli bir yer sağladı.

Etkili olursa Almanya geneline yayılacak

Fütüristik estetiğe sahip kapsüller, bir pilot projenin parçası olarak 8 Ocak 2020’de tanıtıldılar. Proje evsizleri hayatta tutabilmek adına başarılı olursa, bu kapsüllerin Almanya’nın tamamına yerleştirilmesi planlanıyor.

Kabinlerin temel malzemeleri ahşap ve çelik. İçine iki kişi (veya bir kişi ve bir evcil hayvan veya eşya) sığabiliyor. Su geçirmiyorlar; soğuğa, rüzgara ve neme karşı korumalılar. Hatta içeri ısı vermeleri için entegre güneş panellerine sahipler. İçeriden güvenli bir şekilde kilitlenebiliyorlar ve bir hareket sensörü, kapılar açıkken sosyal hizmet uzmanlarına bildirim gönderiyor. Bu, sayede konaklayan kişi kapsülden ayrıldığında profesyonel temizlik ekiplerince temizleniyor. Bölmelerin bir radyo ağı bile var. Böylece insanlar gerekirse kabinleri denetleyen ekiple iletişime geçebiliyorlar.

Ulm sakinleri genel anlamda projeden çok memnun. Hatta Ulmer Nest ekibinin gözlemlerine göre projenin beklenmedik etkileri de ortaya çıkmış. Örneğin kapsüllerin yakınında yaşayan insanlar, geceyi kapsülde geçiren misafirlere sabahları sıcak çay ikram etmeye başlamış. Elbette belediye yetkilileri de proje için çok destekleyici ve olumlu yaklaşım sergilemiş. Bu da Ulmer Nest’in işini kolaylaştırmış. Kapsülleri yerleştirdikleri sırada evsizlerden olduğu kadar şehir sakinlerinden de yanlarına gelip teşekkür edenler olmuş. Bu küçük anlar Ulmer Nest ekibi için projenin en çok anlam kazandığı anlar olmuş.

Görsel: Ulmer Nest