Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sıradan Nesnelerden Dev Yerleştirmelere

Sıradan Nesnelerden Dev Yerleştirmelere

Nils Völker, çöp poşetleri ve benzeri sıradan malzemeleri kullanarak mimariyle bağlantılı kinetik yerleştirmeler üretiyor.

Alman sanatçı Nils Völker, gündelik nesneleri kinetik yerleştirmeler yaratmak için potansiyel bir malzeme olarak görüyor. En çok kullandığı malzemeler de poşetler başta olmak üzere plastik atıklar. Duvara veya tavana tutturulmuş nesneler, izleyicinin yerleştirmeyi mekanın bir uzantısı olarak deneyimlemesini sağlıyor. İzleyici bu nesneler üzerinden esnekleşen mekan yüzeyiyle oynayabiliyor.

Sıradan olanın olağanüstlüğünü görebilmek

Nils Völker için sergi mekanı ve mimarisi çok önemli. Var olan bir projenin şeklini her seferinde mekana göre uyarlamaya, hatta o mekana özel yepyeni bir proje yaratmaya çalışıyor. Çalışmalarını eski kiliseler, endüstriyel tesisler ve her türden büyük müze binaları gibi etkileyici binalarda sergiliyor. Bu türden sıra dışı yerlerde çalışma fırsatı bulabildiği sürece de kendini şanslı hissediyor. Çalışmalarının en önemli özelliklerinden biri de malzemelerin, motorların ve diğer bileşenlerin çıkardığı belirgin sesler. Sanatçıya göre bu sesler de sürükleyici bir deneyim yaratmak adına büyük katkıda bulunuyor. Bu anlamda Zimoun’un ses üreten yerleştirmelerini anımsatıyor bir parça.

Nils Völker en etkileyici işlerinden biri Viyana’da MAK’ta (Museum für angewandte Kunst) gerçekleştirdiği “Two Hundred and Sventy” adlı karışık medya yerleştirmesi. Bu yerleştirme tamamen müzenin 19. yüzyıl stilinde sütunlu salona özel olarak tasarlanmış. Adından da anlaşıldığı üzere 270 beyaz çöp torbasının ve kinetik teknolojiyi kullanıldığı yerleştirme, dokuz sütun boyunca yaklaşık 70 metrekarelik bir alanda uzanıyor. Torbalar arkalarından gelen ışığın etkisini da etkisiyle büyüleyici bir görünüme kavuşmuş. 45 adet devre kartı ile desteklenen yerleştirmede, beyaz çöp torbaları mekanın akışkanlığını vurgulamak için ritmik bir şekilde şişip sönüyor. Yine Fransa’da Romanesk mimari tarzıyla tanınan Aziz Nicholas Kilisesi’nde gerçekleştirdiği “Twenty Four” da çöp poşetleriyle yaptığı bir başka etkileyici çalışması. Bu çalışmada da şişip sönen 24 adet mavi poşet kilise mimarisiyle zıtlık yaratıyor.

Nils Völker kinetik düzeneklerinde çöp poşetlerinin yanı sıra şişme çocuk havuzları, şişme simitler, rüzgar gülleri ve çuvallar da kullanıyor. Tüm çalışmalarına internet sitesi üzerinden göz atabilir, yeni çalışmalarını Instagram’ından takip edebilirsiniz.

Görsel: Instagram