Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bu Anahtarlığın Arkasında Bir Hikaye Var

Bu Anahtarlığın Arkasında Bir Hikaye Var

Alkollü araç kullanımının sonuçları konusunda farkındalık yaratmak isteyen trafik enstitüsü VIAS, cezalardan daha etkili bir yöntem sunuyor.

Belçika’da alkollü araç kullanımına karşı katı yasaklar bulunuyor ve yüksek cezalar kesiliyor. Buna rağmen ülkedeki her beş trafik kazasından biri alkollü sürücüler nedeniyle meydana geliyor. 25 yıldır çevirme noktalarında bulunan polisler ayık sürücülere üzerinde “Bob” yazan bir anahtarlık veriyor ve bu durum artık bir gelenek haline gelmiş durumda. Belçikalıların yüzde 98’i Bob’un ne anlama geldiğini ve anahtarlığın neyi tanımladığını biliyor.

1995’ten bu yana yürütülen bu ikonik kampanya ülkedeki herkes tarafından benimsenmiş ve bilinen bir iletişim şekli haline gelmiş. Bu kampanyanın bilirliğini kullanmak isteyen VIAS (Belçika Trafik Enstitüsü) ve çocuklarını trafik kazalarında kaybeden ailelerin kurduğu dernek OVK, anahtarlıklara farklı bir anlam yüklüyor.

non-bob

Alkollü sürücülerin sebep olduğu kazalarda yaşamını yitiren çocukların isimleri anahtarlıklarda

FCB üyesi olan Belçika merkezli yaratıcı danışmanlık ajansı Happiness tarafından yaratılan non-Bob kampanyasında sarhoş sürücülerin karıştığı kazalar sonucu yaşamını yitirmiş kişilerin isimleri anahtarlıkta yerini alıyor. Trafikte alkol kontrolüne çekilen ve limiti aşan kullanıcılar önce “Ne kadar içtiğimi sayıyordum” veya “Kendimi ayık hissediyordum” gibi cümlelerle kendini savunuyor.

Sürücülere cezai işlem uygulanıyor ve ardından bu anahtarlıklardan veriliyor. Bob anahtarlıklarının görüntüsüne alışık olan sürücüler önce anahtarlıkta yazan farklı ismin ne olduğunu anlamaya çalışıyor. Axelle, Corwin, Nathan ve Laetitia gibi isimlerin yer aldığı anahtarlıkla birlikte hayatını kaybeden bu insanların hikayesi sürücülerle paylaşılıyor. Bu sayede belki de bir cezadan çok daha fazla etki bırakabilecek bir uyarıda bulunuyor.

Hayatını kaybetmiş kişilerin yakınları tarafından anlatılan bu hikayeler aynı zamanda kampanya için açılan internet sitesi üzerinden paylaşılıyor. Yaratıcılar, dokunaklı ve üzücü 8 farklı hikayenin yer aldığı sitenin etkisinin para cezasından veya sürücüyü trafikten belirli bir süre men etmekten daha faydalı olacağını düşünüyor.

non-bob

Happiness, trafik kazaları konusuna önceden de odaklanmıştı

Kampanya bıraktığı etki ve izlediği strateji açısından yine Happiness tarafından Parents of Road Victims için yapılan #SpeedTalk etiketli kampanyaya benziyor. 2017 yılında gerçekleştirilen bu kampanyada aşırı hızlı giden sürücüler ceza için çevrildiklerinde beklenmedik bir durumla karşılaşıyordu. Kampanya çerçevesinde aşırı hız yüzünden gerçekleşen kazalarda yakınlarını kaybedenler önce sürücülerle tanışıyor ardından başlarından geçen hikayeyi anlatıyordu.

 

 

 

 

Künye

Müşteri: OVK & VIAS
Ajans: Happiness
İdari Yaratıcı Yönetmen: Karen Corrigan
Yaratıcı Yönetmen: Geoffrey Hantson, Katrien Bottez
Yaratıcılar: Tom Berth, Geert De Rocker & Joris Van der PlaetsenBusiness Director: Hans Smets
Connectivity Planner: Marina Vandepl
Ses Raygun
Prodüksiyon Şirketi: Fledge, Bliss
Yönetmen: Jaan & Michiel
İdari Yapımcı: Roeland Jeangout
DOP: Maxime Lahousse
Düzenleme: Jaan Stevens & Michiel Venmans
Motion Designers: Remke Faber, Karlien Huygels
Renklendirme: Florian Keirse
Yapımcı: Arthur De Wachter

Görsel: non-Bob