Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Trafik Kazalarına Karşı Alınmış Hayranlık Uyandıran Önlemler [Bigumigu’da 2016]

Trafik Kazalarına Karşı Alınmış Hayranlık Uyandıran Önlemler [Bigumigu’da 2016]

Bigumigu’da geçtiğimiz yılı özetliyoruz: Seyir halinde mesajlaşma, alkollü araç kullanımını ve yayaların güvenliği hakkında uygulamalar ve kampanyalar.

Geçen bir yılda yazdığımız tüm haberleri inceledik ve ele aldığımız konular arasında bazılarının öne çıktığını gördük. 2016’nın Bigumigu’da öne çıkan konularını da tek tek derledik.

Trafik Kazalarına Karşı Alınmış Hayranlık Uyandıran Önlemler

Sürücülerin ve yayaların akıllı telefon kullanımını önlemek, sürücülerin yorgunluğu nedeniyle yaşanan kazalara ve alkollü araç kullanımına son vermek konusunda yapılan yaratıcı 2016 kampanyalarına birlikte göz atalım.


Başını Telefondan Kaldırmayanlar için Yere Konan Trafik Işıkları

Avustralya, akıllı telefon bağımlılığı yüzünden her yıl artan yaya ölümlerinin önüne geçmek için çareyi yaya geçidi zeminine trafik ışığı yerleştirmekte buldu. Avustralya hükümeti, yayalar için zemine yerleştirdiği ve 6 aylık bir deneme gerçekleştirdiği bu uygulama için 250.000 dolar harcadı.


Aynı Zamanda Dinlenme Alanı Olan Açıkhava Panosu

Peru’daki Panamericana Sur otoyolunda hiçbir dinlenme alanı bulunmuyor ve bu da yorgunluk sebebiyle kazaların yaşanmasına sebep oluyor. Yapı market Sodimac, bu kazaların bir nebze önüne geçebilmek için aynı zamanda dinlenme alanı olan bir açıkhava panosu tasarladı.


Akıllı Telefonuna Bakmayan Japon Sürücüler, Bedava Kahve ile Ödüllendiriliyor

Akıllı telefonlarda, yer çekimine bağlı ivme hareketlerini algılayan gyro sensörünü (jiroskop) ve GPS’i kullanarak çalışan Driving BARISTA, sürücünün telefonu kullanıp kullanmadığını ve ne kadar mesafe katettiğini algılayabiliyor. Sürücü ilk 100 km’yi tamamladığında ilk bedava kahve kuponunu kazanıyor, ardından her 200 km’de bir kupon kazanmaya devam ediyor. Sürücü telefonunu eline alırsa mesafe sayacı sıfırlanıyor ve önceden kazanmış olduğu tüm kuponlarını kaybediyor.


Seyir Halinde Mesajlaşmaya Engel Olun, El Ele Tutuşun

İnsanlar, araç kullanırken cep telefonundan uzak durmaları gerektiğini, bunun tehlikeli olduğunu düşünüyor. Fakat yine de telefonlarına bakmaktan; sosyal medya ağlarında gezinmekten, mesajlaşmaktan, müzik çalmaktan ve bazı uygulamaları kullanmaktan kendilerini bir türlü alıkoyamıyor. “Hello” parçasıyla aynı ismi ve tınıları taşıyan kampanya, direksiyon başındaki sürücülerin ve yanlarında bulunan yolcuların akıllı telefon kullanımını sorguluyor.


Bir Babanın Verdiği Karar Trafikte Felakete Sebep Oluyor

AT&T, BBDO New York ile birlikte hazırladığı trafikte akıllı telefon kullanımını konu edinen “It Can Wait” (Bekleyebilir) kampanya serisine “The Unseen” (Görünmeyen) adında etkileyici bir reklam filmi ekledi. 3 dakika 37 saniyelik film, otomobille seyir halindeyken akıllı telefon kullanmanın nelere sebep olabileceğine dikkat çekiyor.


Trafik Kazalarından Yaralanmadan Kurtulabilen Süper İnsan: Graham

Avustralya Ulaşım Kazaları Komisyonu (TAC), insanları trafik kazaları sırasında meydana gelebilecek yaralanmalar konusunda uyarmak için alışılmışın dışında bir yol tercih etti ve insan vücudunu yeniden tasarladı. Clemenger BBDO Melbourne imzası bulunan kampanya için Graham adı verilen, birebir olarak insan boyutlarında bir heykel yaratıldı.


Çarpışmadan Kaçan Bovling Topu

Volkswagen’in Şehir İçi Acil Frenleme Fonksiyonu’nu tanıtmak amacıyla Sao Paulo’daki insanların eğlenmeye gittiği yerlerden biri olarak bir bovling salonu seçildi. Acil frenleme fonksiyonun temel ilkeleri o bovling salonunda gerçekleştirilen bir düzenleme aracılığıyla taklit edildi.


Karşıdan Karşıya Geçen Tanıdık Çocuklar

“İsmini bildiğimiz insana karşı daha dikkatli davranırız” düşüncesiyle harekete geçen Volkswagen Orta Doğu, Memac Ogilvy & Mather Dubai ile birlikte, okullarına gitmek için her gün aynı yolu kullanan 2.000 çocuğun yaya geçidinden güvenle geçmesini sağlamak ve geçidi daha kişisel hale getirmek için RFID (Radio Frequency Identification – Radyo Frekanslı Tanıma) sistemiyle çalışan ve Volkswagen amblemi taşıyan anahtarlıklara yüklenen isimlikler hazırladı.


İçerden Bir Yüz, Alkollü Araç Kullanımı Hakkında Uyarıyor

Trafik kazası sonucu ölüme sebebiyet veren hapisteki bir mahkumun yansıması, alkol aldıktan sonra direksiyon başına geçebilecek potansiyel sürücüleri bar aynasında karşılıyor. Reflections From Inside adlı filmde oynayan hükümlü, alkollü araç kullandığı sırada ölüme sebebiyet veren ve 15 yıla çarptırılmış olan Kris Caudilla.

Görsel: Caio Tezoto