Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tekrar Tekrar Satıldıkça Evsizlere Gelir Yaratan Dergi

Tekrar Tekrar Satıldıkça Evsizlere Gelir Yaratan Dergi

FCB Inferno, evsiz insanların satışını yaptığı The Big Issue dergisi için, QR kod ile derginin yeniden satılmasına olanak sağlayacak bir proje hazırladı.

İngiltere’de yayınlanan The Big Issue, evsiz insanların ve düşkünlerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik satılan bir dergi. Derginin satışını da bizzat evsizler yapıyor. Kurulduğu 1991 senesinden bu yana 92 binden fazla kişinin satış yaptığı dergi, evsizlere 115 milyon İngiliz Sterlini kazandırdı. Dergiyi 1,25 Sterline alan satıcılar 2,50 Sterline satabiliyor.

İlk defa 2015 yılında The Big Issue ile çalışmış olan FCB Inferno, dijital bankacılık hizmeti veren Monzo tarafından desteklenen sistem ile yeniden satılabilir dergiler hazırladı. Pay It Forward sistemi derginin üstünde bulunan bir QR kod ile işliyor. Kod sayesinde dergiyi satan evsizlerin daha çok gelir kazanması amaçlanırken, nakit para taşımayan insanların da dergi satıcılarına destek vermesi sağlanıyor. Her bir satıcının bir saatte ortalama bir dergi satabildiği düşünülünce, yeniden satılabilen dergiler evsizlere daha çok yardım sağlayabilir.

QR kodla satılan derginin parası banka hesabına aktarılıyor

Projenin dijital banka ortağı Monzo, yirmiden fazla dergi satıcısı için ücretsiz banka hesabı açarak OR kodla gelen paranın kişisel hesapta birikmesine olanak sağladı. Monzo’nun güvenlik açığı uzmanı Lew Isaacs son on yılda nakit ödemelerin yarı yarıya azaldığını ifade ederek, The Big Issue gibi nakit sistemle çalışan kuruluşların bu durumdan en çok etkilenen kesim olduğunu söyledi. Yaptıkları çalışmalarla duruma olmayan insanlara finansal erişim imkanı sağlayan banka, derginin sürdürülebilirliğine ve evsizlerin daha çok kazanmasına dolaylı yoldan katkı sağlamış oluyor.

FCB Inferno’nun baş yaratıcı müdürü Owen Lee uyguladıkları yeni sistem sayesinde her alıcıyı aslında yeni bir satıcıya dönüştürdüklerini ifade ediyor. The Big Issue satıcılarından biri olan Aaron Dunn ise sistemin kendileri için ekstra para kazanma imkanı sunduğunu belirtiyor. Satış yapmış olduğu dergilerden biri 20 defadan fazla okutulmuş durumda.

Gary Lineker, Roger Daltrey, Vincent Kompany, Alistair Stewart gibi bir çok ünlünün de QR kod ile kopyasını edindiği dergi, The Big Issue misyonun farkındalığını arttırırken daha çevreci ve geri dönüşebilir bir proje olma özelliği de edinmiş bulunuyor. Dünyanın ilk yeniden satılabilir dergisi olurken basılı yayınların dijital ortama karşı verdiği savaşta farklı bir yöntem geliştirerek hem derginin satıcılarına yardım etmiş oluyor hem de teknolojiye ayak uydurmuş oluyor.

 

Künye

Müşteri: The Big Issue
Ajans: FCB Inferno
Ortak: Monzo
Kıdemli Strateji Uzmanı: Laura Pirkis
Halka İlişkiler Müdürü: CC Clark
Kıdemli Yaratıcı Yapımcı: Bridie Scriven
Kıdemli Tasarımcı: Becci Salmon
Kıdemli Hesap Müdürü: Isabelle Soskice
Hesap Yöneticisi: Gemma Corridan
Yapımcı: Hanna Davis

Görsel: Vimeo