Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Çizgi Roman Dergisi ve NFT Bir Arada: Mis Dergi

Çizgi Roman Dergisi ve NFT Bir Arada: Mis Dergi

50’den fazla çizerin bir araya gelerek hazırladığı 600 sayfalık çizgi roman dergisi Mis, hem basılı hem de NFT olarak sunuluyor.

Bugüne kadar çizgi roman ve karikatür dünyasına ait pek çok yaratıcı işe yer verdik. Kolektif bir üretimin ürünü olan Mis Dergi bu anlamda tarzı, içeriği, çizerleri ve stratejisiyle diğer örneklerden ayrışarak farklı bir yerde duruyor.

Çizerleri, dolu dolu içeriği ve satış stratejisiyle Mis Dergi kendi alanında bir ilk

Muazzam bir çalışmanın ürünü olan derginin toplamda 600 sayfa olması zaten başlı başına bir olayken kâr amacı gütmeyen basılı haliyle bu anlamda bir ilk olma özelliği de taşıyor. Bir dergiden çok dolu dolu bir kitap gibi duruyor Mis. Tamamı çizgi roman ve karikatürden oluşuyor.

Yaklaşık 6 aylık üretimin ürünü olan çizgi roman dergisinin çizerleri arasında daha önceden Bigumigu’da işleriyle, röportajlarıyla yer almış ya da Yeni Yaratıcılar, Evdeki Yaratıcılar gibi programlarımıza konuk olmuş sanatçılar da yer alıyor. Emrah Ablak, Bülent Üstün, Tunç Topçuoğlu, Burak Şentürk, Sadi Tekin, Korgün Akgün önceden konuk olarak ağırladığımız ya da işlerine yer verdiğimiz isimlerden birkaçı. Dergide yer alan çizerlerin tamamına ise buradan ulaşmak mümkün.

Dergi kendi basım parasını karşılıyor, sanatçılar NFT üzerinden kazanıyor

Çizerlerin gönüllü olarak bir araya geldiği projede derginin fiyatı sadece kağıt ve matbaa parasını karşılayacak şekilde belirlenmiş. Mis Dergi’nin internet sitesinde de görebileceğiniz gibi bir de dijital ayağı var. Dergi, NFT olarak da sunuluyor ve satın alanlar ilk sayının tamamına yüksek kalitede ulaşabiliyor. Böylelikle dijitalden gücünü alıyor ve basılı yayınını sürdürebiliyor. İnternet sitesi üzerinden cüzdanı bağlamak ve mint’lemek mümkün. İşin dijital tarafındaki tüm süreci Web 3.0 ve Blockchain konularına odaklanan Pagzi Tech üstleniyor. Bununla birlikte dergi için bir de Discord üzerinden topluluk kurulmuş. Gelişmeleri buradan da takip edebilirsiniz.

Derginin NFT olarak da satılmasındaki tek amaç çizerlerin fiziksel baskıdan elde edemediği gelir için alternatif bir alan açmak. NFT satışına göre dergi kendi sürdürülebilirliğini sağlayacak ve emeğinin karşılığını alan sanatçılar da üretmeye devam edecek.

Emrah Ablak, Pi Arte Tv YouTube kanalında Mis Dergi ile ilgili detaylara da değiniyor. Sanatçı, projenin kolektif bir üretimin sonucunda ortaya çıktığını ve derginin herhangi bir sahibi olmadığını vurguluyor. Daha önce de değindiğimiz gibi bu projede toplamda 53 çizer yer alıyor ancak çizerinden basımına, işlerin dijital ayağından NFT işlerine kadar 100 kişilik bir ekibin yer aldığı söylüyor Ablak.

Mis Dergi şu anda Marmara Çizgi üzerinden indirimli olarak satışa sunuluyor. Emrah Ablak fiziksel olarak birkaç büyük çizgi roman dükkanında da derginin yer alacağını söylüyor. Ayrıca 19-22 Mayıs tarihleri arasında Müze Gazhane’de gerçekleştirilecek Cartoon İstanbul Festivali’nde de dergiyi satın almak mümkün.

İkinci sayı için hedef ise önümüzdeki Aralık ayı gibi duruyor. Derginin ortalama olarak her 4 ile 6 ay arasında çıkması planlanıyor. Tabii burada önemli nokta derginin kendi kağıt ve matbaa parasını çıkarırken sanatçıların da NFT’ler üzerinden emeklerinin karşılığını alması.

Mis Dergi ile ilgili güncel gelişmeleri takip etmek için internet sitesini ve Twitter hesabını takip edebilirsiniz.

Görsel: Twitter, Emrah Ablak