Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sesi, Işığı, Nemi ve Isıyı Kontrol Edebilen Seramikler

Sesi, Işığı, Nemi ve Isıyı Kontrol Edebilen Seramikler

Tasarım teknolojisti Clement Zheng ve ekibi tarafından tasarlanan seramik koleksiyonundaki salata kasesi ile ışığı veya müziği kontrol edebilir, yemek tabağı ile yiyeceklerinizi ısıtabilir, saksı ile bitkinizin nemini ölçebilirsiniz.

Tasarım teknolojisti Clement Zheng, yiyecekleri ısıtabilen, akıllı cihazlar için arayüz görevi görebilen ve nemi algılayabilen bir iletken seramik koleksiyonu yarattı. Bu seramik koleksiyonunda yer alan salata kasesi ile ışığı veya müziği kontrol edebilir; elektrotlu tabak ile yiyeceklerinizi 100 santigrat dereceye kadar ısıtabilirsiniz. Proje konseptini tasarımcı Hans Tan ve bir araştırma ekibiyle birlikte geliştiren Zheng, nesnelerin internetinden ilham aldıklarını belirterek günlük ihtiyaçlara cevap verebilecek parçalar yaratmak için tasarlanacak objelerin günlük yaşamla etkileşime girme fikrinden yararlandıklarını ifade ediyor: “Ev için ayrı bir elektronik cihaz yelpazesi geliştirmek yerine, sıradan seramik eşyaların etkileşime girebilecek nesnelere nasıl dönüştürülebileceğini hayal ettik.”

Seramik salata kasesi, müzik sistemleri veya aydınlatma gibi akıllı ev cihazları için bir arayüz olarak kullanılabilen dokunmatik bir kaydırma teknolojisine sahip. Yemek yeme aktivitesini izleyebilen dört elektrotlu tabakta ise yiyecekleri sıcak tutmak için kullanılan bir ısıtma devresi bulunuyor. Böylelikle tabaktaki yemekler 100 santigrat dereceye kadar ısıtılarak sıcak tutulabiliyor. Seramik tasarımlar, aktif hale getirilmek için iletken pedler bulunan servis altlıklarının üzerine yerleştiriliyor.

Koleksiyondaki diğer parçalar arasında ısıyı veya sıcaklık değişikliklerini algılayabilen, kaynayan bir su ısıtıcısını veya ıslak zeminleri algılamak için kullanılabilen karolar ile kullanıcıların bitkilerin nem seviyelerini takip etmelerine yardımcı olabilecek nem algılayan bir saksı yer alıyor. Ekip, seramiği iletken hale getirmek için Tan tarafından geliştirilen bir dirençli patlatma tekniği kullandı. Seramik tasarımların üzerinde bulunan iletken izler, sıcaklık ve nem sensörleri gibi fonksiyonel sensörler ve ısıtma elemanları gibi dönüştürücü görevi görüyor. Bu izler, elektrik sinyalleri göndermek ve almak için harici bir güç kaynağına ve mikro denetleyiciye bağlanıyor.

Projede kullanılan tüm seramik eşyalar, IKEA başta olmak üzere birkaç yerel ev eşyası mağazasından tedarik edildi. Zhang ve ekibi, hali hazırda dayanıklılıklarının test aşamasında olduğu koleksiyonlarının ileride ticari bir koleksiyon haline dönüştürmek istiyor. Ancak iletken seramiğin günlük hayatın düzenli bir parçası haline gelmesi için elbette daha fazla altyapı geliştirilmesi gerekiyor. Elde yıkanabilir seramik tasarımların kullanım ömrü şimdilik bilinmiyor. Sesi, ışığı, nemi ve ısıyı kontrol edebilen seramik tasarımların üretim süreçlerine dair tanıtım videolarına aşağıda göz atabilirsiniz.

Görseller: Youtube, Instagram