Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Felaket Sonrası Normal Yaşama Dönüş için Çok İşlevli Afet Çadırı

Felaket Sonrası Normal Yaşama Dönüş için Çok İşlevli Afet Çadırı

Lattice Tent, afet sonrası normal yaşama dönüş sürecinde afetzedelerin ihtiyaçlarını geniş kapsamlı bir şekilde karşılamak üzere tasarlanmış bir afet çadırı.

Acil durumlarda hayatta kalanlar için yeni bir hayatta kalma mücadelesi başlar. Afetzedeler; barınma ihtiyacı, yiyecek ve giyecek ihtiyacı, iletişimin kopması, altyapının çökmesi gibi sorunlarla baş etmek zorunda kalır. Felaketlerin ardından ilk 72 saat boyunca hayatta kalmayı sağlayan acil durum çantası Seventy2’ya, kısa vadede bazı sorunları çözmeyi amaçlayan bir ürün olarak yer vermiştik. Portable Survival Radio ise acil durumlarda dış dünya ile bağlantıyı devam ettiren bir hayatta kalma radyosu olarak iletişim sorununa odaklanıyordu. Afet çadırı Lattice Tent ise felaketlerin ardından tekrar normale yaşama dönüş sürecinde kullanılmak üzere tasarlanmış çok işlevli bir afet çadırı.

Şişme dış iskelete sahip afet çadırı

Lattice Tent, afetzedenin bütün ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmış. Dış etkenlerden koruyarak güvenli bir şekilde barınmayı sağlayabiliyor. Orta direğinin üzerinde tepe noktasında şapka gibi duran kubbesi; radyo anteni, uydu anteni ve yağmur suyu biriktirme sistemi eklenebilen bir bağlantı noktası işlevi görüyor. Kafes anlamına gelen lattice sözcüğü, çadırın dış iskeletinin şeklini tanımlıyor ve çadır ismini bu iskeletten alıyor. Bu iskelet sert bir malzemeden yapılmamış, tamamen şişme bir parça. İskeletin içinde konumlanan çadır duvarları çok hafif, sağlam ve doğa dostu bir materyalden yapılmış. Çadır katlanarak silindir şeklini alıyor ki o haliyle antrenmana giderken kullandığınız bir spor çanta kadar yer kaplıyor.

Hayvanlar ve bitkiler için de kullanılabiliyor

Kafes çadır, küçük çiftlik hayvanlarını sert mevsim koşullarından korumak amacıyla da kullanılabiliyor. İnsanlar ve hayvanlar için kullanım ömrünü tamamladığı zaman, bir sera olarak işlev görebiliyor. Sera olarak kullanıldığında eskiyen çadır duvarı kolaylıkla bitkiler tarafından aşındırılabiliyor ve böylece bitkilerin doğal büyüme sürecine imkan tanıyor. Bu, da yapının bütünlüğünü yavaş yavaş bozarak geri dönüşüm sürecini başlatıyor. Zamanla çöken yapı, doğada çözünmeye başlıyor ve geriye yalnızca afet yaşayan topluluğun hayata devam edebilmesi için gereken sebze ve meyveler kalıyor.

Rodney Adank, Andrew Drain, Michael Jones, Sam McCafferty ve Lachlan McIntyre tarafından tasarlanan Lattice Tent bu yıl Red Dot Design Concept Award kazandı. Ekip, Yeni Zelanda’da bulunan Massey Üniversitesi, Tasarım Okulu’ndaki akademisyenlerden ve mezunlardan oluşuyor.

Görsel: Red Dot Award