Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Netflix’ten Alışkanlıklarla Şekillenen Kişiye Özel Görsel Dünya

Netflix’ten Alışkanlıklarla Şekillenen Kişiye Özel Görsel Dünya

Kullanıcılarının alışkanlıklarına göre şekil değiştirmekten çekinmeyen Netflix, artık kullanıcılarının sevdikleri içerikleri atlamaması için daha kişiselleşmiş önerilerde bulunacak ve kişişel görsel bir dünya sunacak.

Netflix, 190’dan fazla ülkede 109 milyonun üzerinde üyesinin günde 140 milyon saatten fazla dizi ve film izlediği bir platform. Yüzlerce içerik bulunmasının dışında Netflix’in kendisi de orijinal diziler, belgeseller ve filmler üretiyor. Kendi yapımlarını üyelerine izlemeleri için sunuyor. Şirketin yıllar boyunca uyguladığı A/B testleriyle kullanıcı davranışlarını analiz ederek arayüzünü sürekli iyileştirebiliyor. Kullanıcıların internetteki tüketim alışkanlıklarının TV’ye bile nasıl yansıdığının araştırmasını yapıyor Netflix. Kullanıcılarının tüketim alışkanlıklarını anlamak ve onlara daha iyi bir tasarım sunmak adına topladığı verilerle her zaman kullanıcısının karşısına daha iyi bir şekilde çıkmak istiyor. Ki çıkıyor da. Platform kendini sadece içerik alanında değil, arayüz tasarımında da sürekli olarak iyileştiriyor.

Netflix, blogunda bu ay yayınladığı açıklamaya göre, farklı kullanıcıların görüntüleme alışkanlıklarına bağlı olarak sitede gösterilen içeriklerin farklı küçük görselleri ve posterlerini tasarlayacak. Blogda yazılanlara göre Netflix, elindeki veriyi kullanarak tüm kullanıcılarının Netflix anasayfalarını kişiselleştirecek. Bu yeni görsel dünyada kişinin alışkanlıklarına göre şekillenmiş küçük resimler yer alıyor. Kullanacakları algoritma kullanıcının en çok tükettiği içeriklerin görsel verisini, film türlerini, oyuncularını dikkate alarak işlemlerini yapacak. Yeni algoritmaları ayrıca yıllardır kullandıkları A/B testleriyle de uyumlu çalışıyor.

Kişiselleşmiş tasarımlara bir örnek: Stranger Things dizisinin farklı türlerde içerik izleyen kullanıcılara göre yapılmış tasarımları
Görsel olmayan Netflix arayüz tasarımı görünümü

Herkesin Netflix’i Kendine Özel Olacak

Netflix çalışanları Ashok Chandrashekar, Fernando Amat, Justin Basilico ve Tony Jebara tarafından yazılan blog yazısında kişiselleştirme için yapılan bu gelişmeyi Good Will Hunting filmi üzerinden örneklendirerek açıklıyorlar. Örnek kişi romantik komedileri seviyor ve küçük görselde Matt Damon’la Minnie Driver’ı gördüğü için filmi izlemek istiyor olabilir. Ama başka bir örnek kişi de yenilenen kişiselleştirmeyle ona çıkan küçük görselde Robin Williams’ı görüyor olabilir ve bu kişi Robin Williams’ın farklı türlerdeki filmini izleyerek buraya geliyor olabilir. Bir Robin Williams hayranına küçük görselde onu göstermek, romantik türde filmleri sevenlereyse Matt Damon ve Minnie Driver’ı göstermek filmin izlenebilirliğini arttırıyor.

Yeni geliştirilen algoritma ayrıca bazı oyuncuların öne çıkan filmlerini de işaretleyip seçebiliyor. Örneğin kullanıcı Uma Thurman filmlerini izlemekten keyif alıyorsa, kullanıcıya daha fazla Uma Thurman’ın küçük görsellerinin olacağı filmler önerebilecek.

Netflix, kullanıcı alışkanlıkları ve deneyimi üzerine sürekli olarak geliştirme yapıyor. Özellikle A/B testi Netflix’in 10 yılı aşkın süredir kullandığı bir yöntem. Bu iyileştirmeler ve farklı gruplarla farklı testler devam ettikçe de platformun arayüzü asla son halini almayacak ve gelişmeye devam edecek.

Görsel: medium.com/netflixtechblog