Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Netflix’in Sunduğu İzleme Özgürlüğünün TV Alışkanlıklarına Etkisi

Netflix’in Sunduğu İzleme Özgürlüğünün TV Alışkanlıklarına Etkisi

Netflix'in yayınladığı küresel araştırmaya göre izleyicilerin günlük rutinleri haber yayınıyla başlayıp evlendirme programlarıyla devam etmiyor.

Küresel ölçekte ele alındığında Netflix‘in öncülüğünü yaptığı internet TV platformları, izleyici üzerinde geleneksel televizyon kanallarının yayın akışına göre büyük fark yaratıyor. Netflix, Hulu, HBO Go, Amazon Prime Video, puhutv, BluTV gibi örnekler dünya genelinde çoğalırken izleyiciye istediği zaman istediği içeriği izleme özgürlüğünü sunmaları özünde televizyon dünyasıyla keskin bir çizgiyle ayrışıyor.

Netflix, 22 ülkenin katılımıyla küresel ölçekte yaptığı bir araştırmayla da günün dilimlerinde popüler olan tema ve kategorileri listeledi. Buna göre izleyiciler güne komedi yapımlarını izleyerek ve gülerek başlamayı tercih ediyor. Televizyon kanalları içinse gündüz kuşağı ağırlıklı olarak haber programlarıyla dolduruluyor. Öğlen kuşağında ise kaçılamayan bir gerçek olan kadın programları yerine drama, akşam saatlerinde ise korku ve gerilim türünde yapımlar ilgi görüyor. Gece ise döngü komediyle tamamlanıyor.

Netflix’in araştırma sonuçlarına göre sabah 06:00 civarında Fuller House, Unbreakable Kimmy Schmidt ve Grace and Frankie gibi komedi dizileri günün geri kalanından %34 daha fazla izleniyor. 12:30 ile 14:00 arası ise %47 oranıyla en çok drama dizisi izlenen saat aralığını oluşturuyor. Gilmore Girls A Year in the Life, The Crown gibi dizilerin baskın olduğu bu dilimden sonra 21:00’de korku gerilim türündeki Stranger Things, Sense8, Breaking Bad gibi yapımlar %27 daha fazla izleniyor. Ve saatler 23:00’e geldiğinde Bojack Horseman, Master of None ve Love gibi komedi dizileri yeniden öne çıkıyor. Netflix izleyicilerinin %15’i ise platformu Ay gökyüzündeyken kullanıyor. 00:00 ile 06:00 arasında en çok izlenen yapımlar ise Chef’s Table ve Planet Earth gibi belgesel kategorisinin öne çıkanları oluyor.

Görsel: Netflix