Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
2017’nin En Hızlı Maratonlanan Dizisi Stranger Things

2017’nin En Hızlı Maratonlanan Dizisi Stranger Things

Netflix Türkiye, “2017’de neler izledik, hangi dizilerin tüm bölümlerini bir oturuşta tükettik, hangi yapımları tekrar tekrar görmeye doyamadık” gibi ilk kez analiz ettiği verileri paylaştı.

2017’nin Türkiye’sinde belki birçok şey konuşuldu fakat beyaz yakalıların hayatında Netflix apayrı bir yer kapladı. Netflix, 190’dan fazla ülkede 109 milyonun üzerinde üyesinin günde 140 milyon saatten fazla dizi ve film izlediği bir platform. Çokça içerik yüklü olmasının dışında Netflix’in kendisi de orijinal diziler, belgeseller ve filmler üretiyor ve bunları üyelerine izlemeleri için sunuyor.

Netflix bu seneyi bitirirken, en fazla Netflix izlenen ülkelerde bir sene boyunca takip ettiği verileri değerlendirdi ve bunları yine eğlenceli Netflix yöntemleriyle bizlerle paylaştı. 2017’yi kapatmaya hazırlandığımız günlerde de, Netflix Türkiye bir yıl boyunca neler izlendi, kim kimi sevdi ya da dizi maratonlarının düşmanı kimdi gibi soruları çıkardı. Bu soruları “Maraton Verileri”, “Netflix Kaçamakları”, “Tüm Aileyi Bir araya Getirenler” gibi ana başlıklarda toplayan Netflix Türkiye ekibi ortaya eğlenceli infografikler çıkardı.

Netflix’in yayınladığı bilgilere göre, dünyada Netflix izleme rekorunun kırıldığı gün 1 Ocak oldu. Türkiye’de ise en çok 7 Ocak, Pazar günü Netflix seyredildi.

Türkiye’de Bir Kullanıcı 2017’de Arı Filmi’ni (Bee Movie) Tam 154 Kez İzledi, İnanılmaz!

İşin asıl ilginç yanı Netlix’te neyin nasıl izlendiğini görmek oldu. Kimi yapımlar adeta sabırsızlıkla yalanıp yutuldu, bazıları ise azar azar tadı çıkarılarak tüketildi. Bazı diziler için izleyiciler “Netflix partnerlerine sadakatsizlik etmeyi” bile göze aldı, yine başka yapımları izlemek için de bütün aile ekran başında toplandı.

“Yalayıp Yuttuklarımız” listesi için Netflix günde iki saatten fazla seyredilenleri tanımladı. Ayrıca günde iki saatten az ve düzenli izlendiyse de o dizileri “Tadı Çıkarılarak İzlenenler” listesine ekledi. Tüm araştırma, 1 Kasım 2016 – 1 Kasım 2017 tarihleri arasında, 32 ülkede 60 binden fazla Netflix kullanıcısının katılımıyla gerçekleştirildi.

Netflix ayrıca Türkiye özelinde sosyal medyada 2017 boyunca Netflix’in konuşulabilirliğini sağlayan konu başlıklarını da çıkardı. Netflix’in ilk Türk orijinal yapımının ne olacağı en çok konuşulan konu oldu. Halk Sense8’in bitmesine derinden üzülürken, dizi maratonlarının galibi Stranger Things oldu. Nusret’in Narcos ekibine et ikramı hepimizi şaşırtıp kimilerimizi de daha fazla Nusret görmek zorunda bıraktı. Bizi gizli gizli gururlandıran da Marvel The Defenders yapımında İstanbul sokaklarını tanımamız oldu. Sadettin Teksoy ve Dönence’li Stranger Things ikinci sezonu fragmanı ise Netflix’in Türkiye’nin 2016 yılında yaptığı ebru işleri gibi en iyi işlerinden biri oldu.

Türk ailelerinin korku, fantastik ve gerilim sevmesi gibi verilerin Netflix üzerinden çıkarılıyor oluşu incelemeye değer veriler. Türk televizyonculuğunun yıllardır bizlere sadece dram ve romantizm veriyor oluşu zıtlığını buraya bırakmak isterim. Sonuçta Asmalı Konak izleyen teyzem izleme alışkanlığını değiştirince The Crown izleyebiliyor. Klişeleşen ve korkutmayan yerli Türk yapımlarının arasında (isim vermesek de siz onların kim olduğunu biliyorsunuz), Türk izleyicisi tüm dünya izleyicileri gibi internette Stranger Things’i konuşuyor, onu izlemek istiyor ve onu tüketiyor.

Görsel: Netflix