Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Netflix, Amazon Prime ve Disney Plus: Hangisi Daha Popüler?

Netflix, Amazon Prime ve Disney Plus: Hangisi Daha Popüler?

Dijital yayın platformlarının Türkiye’deki kullanıcı değişimlerini araştıran Gemius Audience, Netflix, Disney Plus ve Amazon Prime’ın kullanıcı trafiğini ve kesişen izleyici oranlarını belirledi.

“Şimdiki şirketler sadece bir çek yazıyor, yedek güce ve geniş depolama alanına sahip klimalı depolarda saklanan, başkasının bilgisayarına erişim hakkı satın alıyor. Ama 1998’de bulut sunucuları yoktu. Eğer bir e-ticaret sitesi – ya da herhangi bir yoğun trafikli web site- işletmek istiyorsanız, kendi web sayfalarınızı sunma, veri depolama ve müşteri bilgilerini takip etme araçlarına sahip olmanız gerekliydi. Bu web sitenizi yönetmeye adanmış bir dizi bilgisayarınızın olması anlamına geliyordu.

Açıldığımızda site tüm gün boyunca çöküp durdu ve site yoğunluğunu ölçmenin bir yoluna sahip olmadığımızdan kaç potansiyel müşteri kaçırdığımızı bilemiyorduk”.  Platformun doğuş serüvenini anlattığı “Bu İş Asla Tutmaz” adlı kitabında böyle diyor Netflix’in iki kurucu ortağından biri olan Marc Randolph.

Aradan geçen süre zarfında VOD (Video-on-Demand) endüstrisinin gelişimine de öncülük eden Netflix ve bugünkü rakipleri için artık her şey daha net ve ölçülebilir durumda. Dijital ölçümleme ve analiz şirketi Gemius Audience, gerçekleştirdiği bir araştırma ile Türkiye’deki önde gelen yabancı dijital yayın platformlarının kullanıcı trafiğini ve kesişen izleyici oranlarını ortaya koydu. 

Ocak 2021-Eylül 2022 dönemini kapsayan araştırma, Netlix, Disney Plus ve Amazon Prime platformlarının gerçek ziyaretçi ortalaması hesaplanarak hazırlandı. Gerçek ziyaretçi ortalaması metriği, spesifik bir zaman diliminde ve belirlenen hedef kitlede, seçili siteleri ziyaret eden internet kullanıcılarının sayısını ifade ediyor. 

Yılın ikinci çeyreğinde dünya genelinde 1 milyona yakın abone kaybeden Netflix, bu düşüş ivmesini yılın üçüncü çeyreğinde durdurmayı başardı ve 2,4 milyon yeni abone kazandı. Platformun performansındaki dönemsel düşüş Türkiye pazarında da kendini gösterdi.

2021 yılında şirketin gerçek ziyaretçi ortalaması yüzde 74 iken bu oran 2022 yılında yüzde 68’e geriledi. Amazon Prime, önceki yıla kıyasla payını büyüterek yüzde 13 olan gerçek ziyaretçi ortalamasını yüzde 17’ye çıkardı. Disney Plus Türkiye ise yüzde 35 ziyaretçi oranıyla pazara güçlü bir giriş yapmış durumda.

Ayrıca Gemius Audience araştırmasında kesişen izleyici oranlarını da belirledi. Temmuz-Eylül 2022 dönemini kapsayan verilere göre total erişimde ziyaretçilerini en çok paylaşan iki platform Netflix ve Amazon Prime oldu. Disney Plus ve Netflix’i birlikte kullananların oranı yüzde 22 olarak ölçülürken, her üç platformu da bir arada kullananların oranı ise yüzde 7.

Öte yandan yayın platformu rehberi JustWatch tarafından Türkiye pazarına ilişkin paylaşılan 2022 yılı ilk yarı verilerine göre ise bu üç platform sırasıyla BluTV’nin pazar liderliğini takip ediyor. BluTV ile Netflix, Türkiye pazarının toplamda yüzde 69’una hakim olurken, Amazon Prime yüzde 17, Mubi yüzde 7, Disney Plus ise yüzde 2’lik bir paya sahip.

Görseller: Pixabay, Gemius Audience, JustWatch