Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
IFA 2014 – Akıllı Telefonlar ve Tabletler

IFA 2014 – Akıllı Telefonlar ve Tabletler

Internationale Funkausstellung Berlin 2014’te öne çıkan ürün ve teknolojiler.

Internationale Funkausstellung Berlin veya basit kısaltmasıyla IFA fuarı 1924’ten bu yana düzenlenen bir teknoloji fuarı. O yıllarda hakim teknoloji radyo olsa da günümüzde çok daha geniş bir yelpaze ile organize ediliyor. Pek çok teknoloji geliştiricisi ise bu yeni ürünlerini bu fuarda tanıtmayı seçiyor. Bu nedenle fuarın öne çıkan ürünlerini Bigumigu olarak derlemek istedik. Bu konuda da Türkiye’deki en iyi teknoloji içerik üreticilerinden LOG’dan yararlandım.

IFA 2014’te bir çok ürünü ve teknolojiyi dört kategori altında sınıflandırdım. Bunlar; Akıllı Telefonlar, Ev ve Görüntü Teknolojileri, Giyilebilir Teknolojiler ve Bilgisayar Teknolojileri.

Akıllı Telefonlar ve Tabletler

Akıllı telefon ve tablet deneyimini bir arada sunan Samsung, serinin son üyesi Galaxy Note 4’ün tanıtımını gerçekleştirdi. Galaxy S5’te kullanılan deri görünümlü arka kapak tasarımını uygulayan Samsung yavaş yavaş plastik malzemeden uzaklaşıyor. 2560 x 1440 çözünürlüğe sahip 5.7 inçlik AMOLED ekran, 8 çekirdekli işlemci, 3 GB RAM ve 32 GB dahili hafıza ürünün öne çıkan özellikleri arasında yer alıyor. 3.220 mAh kapasiteli pili 30 dakikada %50 seviyesinde şarj etmeniz mümkün. S Pen teknolojisi de geliştirilerek Galaxy Note 3’ten iki katı fazla duyarlılık elde edilebiliyor. 4K video kaydı yapabilen 16 megapiksel arka kamerası ve 3.7 megapiksel ön kamerası ile fotoğraf ve video konusunda kaliteli bir deneyim sunuyor. (LOG yazısı)

https://www.youtube.com/watch?v=Tv7C4e8thv0
Samsung, yeni tasarladığı ürünleri he sene olduğu gibi bu sene de IFA’da tanıtmayı beklemiş. CES 2013’te kıvrımlı telefon prototipini tanıttıktan sonra bu sene bu özelliğe sahip ilk cihazını sergiledi. Donanımsal olarak Galaxy Note 4 ile hemen hemen aynı özelliklere sahip olan Galaxy Note Edge’in öne çıkan özelliği 5.6 inçlik Quad HD+ kıvrımlı ekranı. Note 4’ten 2.2 mm daha kısa ve 3.8 mm daha geniş olan bu telefonun diğerlerinden ayrılan en büyük özelliği ekranı. Örneğin video izlerken bu alan kenar çubuğu işlevi görürken birçok farklı uygulamada farklı bir arayüze sahip oluyor. Tabii bu ekranın sınırlarının keşfedilmesi ise uygulama geliştiricilerine kalıyor. (LOG yazısı)

IFA 2014’te Samsung’un katılımcılara Galaxy Note 4, Galaxy Note Edge, Gear S ve Gear VR ürünlerinden sonra sunduğu son cihaz, Galaxy Tab Active oldu. Cihaz 1.2 metreden aşağı düşüşlerde harbeye dayanıklı oluyor. Ayrıca özel koruyucu kılıfı kullanılarak bu dayanıklılık daha da artıyor. 1200×800 piksel çözünürlüğündeki 8 inç ekranlı Galaxy Tab Active’in teknik özellikleri ise; 1.2 GHz dört çekirdekli işlemci, 1.5 GB RAM, 3.1 MP arka ve 1.2 MP ön kamera. S Pen kalemden daha dayanıklı olduğu belirtilen C Pen kalem kullanan tablet 16 GB dahili hafıza ve 64 GB’a kadar destekenen MicroSD kart girişi ile geniş bir depolama alanı sunuyor. 4,450 mAh pil ile 8 – 10 saatlik bir kullanım süresine imkan tanıyor. Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, NFC, Bluetooth 4.0 bağlantı teknolojilerine sahip tabletin satış fiyatı ve çıkış tarihi ise henüz açıklanmadı. (LOG yazısı)

Sony Xperia ailesinin son üyesi ve yeni amiral gemisi Z3’ü bu fuarda tanıttı. 2,5 GHz dört çekirdekli Snapdragon 801 işlemci ve 3 GB RAM’e sahip. 16 ve 32 GB dahili hafızaya sahip iki farklı modeli bulunan Z3, bu değerleri yetersiz bulan kullanıcılar için 128 GB’a kadar desteklediği MicroSD kart girişi bulunuyor. G lensli, Bionz işlemcili 20,7 megapiksel kamerası ile geniş bir kamera kullanımı tecrübesi vaad ediyor. 12.800 ISO değeri ile her ışık altında çekim yapmanıza da imkan sağlıyor. PS4 Remote Play özelliği ile oyunculara da farklı bir deneyim yaşatmayı amaçlıyor. Konsolunuza bağlanarak telefonunuzu ikinci ekran olarak kullanabiliyorsunuz. Bunu ilk olarak PS Vita ürününde deneyen Sony teknolojileri ortak paydada toplama konusunda emin adımlarla ilerliyor. Bu ay içerisinde piyasaya çıkacak olan ürünün satış fiyatı ise henüz belli değil. (LOG yazısı)

Sony, akıllı telefonlardaki amiral gemisi Xperia Z3’ün yanı sıra tablet alanında da bu cihazını büyütüp sunmayı tercih etmiş. Xperia Z3 Tablet Compact’ın teknik özellikleri Z3 ile birebir aynı. Ekran çözünürlüğü olarak 1080p görüntü verebilen tablet8 inç ekran, 6.4 mm kalınlık ve 270 gr ağırlığa sahip. Ve tabii bu ürün de PS4 Remote Control desteği ile öne çıkıyor. (LOG yazısı)

HTC, Desire ailesinin son üyesi 820’yi IFA fuarında sergiledi. Desire 816’nın bir sonraki nesli olarak adlandırılabilecek olan ürün orta segment Android kullanıcıları için iyi bir alternatif olarak öne çıkıyor. Dört çekirdek 1,5 GHz Cortex-A53 ve dört çekirdek 1,0 GHz Cortex-A53 olmak üzere toplam sekiz çekirdeğe sahip olan telefon 64 bit yapısıyla destek veriyor. 720p çözünürlüğe sahip 5.5 inç ekrana, 2 GB RAM ve 16 GB dahili hafızasının yanı sıra kamera özellikleri olarak göz dolduruyor. F/2.2 diyaframlı 13 megapiksel BSI sensörlü arka kamerası ve 1080p video kaydı yapabilen 8 MP ön kamerası ürünün öne çıkan özellikleri. Ön stereo hoparlör ve HTC BoomSound’un iki güçlü amplifikatörüyle güçlü bir ses tecrübesi sunan HTC bu ayın sonunda ürünü pazara sunmaya hazırlanıyor. Satış fiyatı ise henüz belli değil. (LOG yazısı)

Nokia, uygun fiyatlı amiral gemisi ünvanıyla Lumia 830’u duyurdu. 5 inç ekran, geliştirilmiş kamera, Windows 8.1 ve 330 Euro satış fiyatı ile orta segment kullanıcılara alternatif olmaya geliyor. 720p görüntü kalitesine sahip ürünün kamerası ise 10 MP fotoğraf çekimi ve 4K video kayıt desteği sunuyor. Ön kamera ise 1 MP fotoğraf çekip 720p video kaydı yapabiliyor. 1.2 GHz dört çekirdekli işlemci, 1GB RAM, 16GB depolama alanı, 128GB’ kadar microSD desteği, 2200mAh batarya ile donanımsal olarak da akranlarından geride kalmıyor. (LOG yazısı)

Lenovo 64 bit işlemcili ilk akıllı telefonunu tanıtmak için IFA fuarını beklemiş. Vibe Z2 isimli metal kasalı bu model 1.4 GHz hızında Snapdragon 410 işlemci ile tasarlanmış. 5.5 inç ekrana sahip olan bu ürünün öne çıkan özellikleri; Adreno 306 grafik, 2GB RAM, 32 GB dahili depolama kapasitesi, 3.000 mAh batarya, 13 megapiksel arka, 8 megapiksel ön kamera, Bluetooth 4.0, LTE (4G) olarak sıralanabilir. Ekim 2014’te piyasaya çıkacak ürünün Amerika satış fiyatı 429 Dolar olarak açıklandı. (LOG yazısı)

Çin’in teknoloji devlerinden Huawei yeni akıllı telefonu Ascend Mate 7 ile ilgili detayları IFA’da tanıttı. 1080p çözünürlüklü 6 in.lik Full HD LTPS ekranı ile dikkat çeken ürün 5 MP ön ve 13 MP arka kamerası bulunuyor. 8 çekirdekli işlemci ve 4100 mAh pile sahip olan ürün gücünü 4 adet 1,8 Ghz’lik A15 ve 4 adet 1,3 Ghz’lik A7 çipten oluşan Kirin işlemcisine borçlu. Farklı kullanım durumlarına göre farklı işlemci kanallarını kullanan Ascend Mate 7, %50 pil tasarrufu sunuyor. Beş farklı parmak izini hafızasında tutabilen Huawei’nin amiral gemisi farklı erişim yetkileriyle klasörleri düzenlemenize imkan ağlıyor. 2 GB RAM ve 16 GB depolama alanına sahip siyah ve gümüş renkleri 499 Euro’dan, 3 GB RAM ve 32 GB depolama alanına sahip altın renkli modeli ise 599 Euro’dan satışa çıkacak. (LOG yazısı)