Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Apple’ın WWDC’de Duyurduğu Tüm Yenilikler

Apple’ın WWDC’de Duyurduğu Tüm Yenilikler

Apple, geliştiriciler konferansı WWDC'de HomePod, yeni iPad Pro, iMac Pro ve tüm işletim sistemlerinde yenilik yaptı.

Apple’ın Haziran ayında gerçekleştirdiği ve gelenekselleşen geliştiriciler konferansı WWDC, 5 Haziran’da gerçekleşen açılış konuşmasıyla başladı. Türkiye saatiyle 20:00’de yayınlanan açılış konuşması (hangi teknoloji devi olursa olsun) aynı zamanda tüketiciye yakından hitap eden ve yeniliklerin duyurulduğu gövde gösterisi oluyor.

HomePod

Bu yılki WWDC’de Apple’dan beklenen en büyük gelişme akıllı ev hoparlörlerine giriş yapmasıydı. Ve Apple’ın 6 önemli gelişmesinin olduğunu söyleyen Tim Cook, son gelişme olarak Siri ile donanmış akıllı ses sistemi HomePod’u tanıttı. Amazon’un Alexa’sı Echo içinde, Google’ın Assistant’ı Home içinde yaşıyor. Böylece Apple da kendi sesli asistanına HomePod ile fiziksel bir kılıf vermiş oldu.

7 inç büyüklüğündeki akıllı hoparlör tabanındaki 7 tweeter ile sesi odanın neresinde olduğunu algılayarak zengin biçimde sunabiliyor. Apple’ın A8 çipini kullanan HomePod, 6 mikrofon ekseniyle Siri’nin sizi her koşulda duymasını sağlıyor. Apple Music’le dahili çalışan hoparlöre Siri üzerinden Beats 1 Radio’yu aç, hava durumu söyle, alarm kur, HomeKit cihazlarını kontrol et gibi komutlar iletilebiliyor.

iMac Pro

Bu yıl Apple, iMac serisini uzun bir süreden sonra elden geçirip ürün dizisinin sonuna yeni bir bilgisayar ekledi. Yüksek donanımıyla sadece Netflix izlemek ve internette gezinmekten daha fazlasını yapanları hedefleyen yeni iMac Pro, şu ana kadarki en güçlü Mac bilgisayar olarak piyasaya çıkacak. 8, 10 ve 18 çekirdekli işlemciye sahip olan iMac Pro’nun en üst modeli 22 teraflop, 128 GB DDR4 hafıza ve 4 TB depolama alanına kadar yükseltilebiliyor.

iMac Pro’yu ilk bakışta diğer iMac’lerden ayıran en büyük fark ise Uzay Grisi renginde olması. Klavye, Magic Mouse ve trakpad gibi aksesuarları da bu renkle gelerek tüm masanın tek bir dokuya sahip olmasını sağlıyor. Ayrıca diğer iMac’lerden önemli bir farkı olduğunu Rose Gold iPhone’lar gibi ortaya koyuyor.

iPad Pro 10.5

Apple, 18 ay önce iPad Pro’yu tanıtmıştı. Bu etkinlik öncesinde ise yeni bir iPad Pro‘nun tanıtılacağı konuşuluyordu. Apple, iPad Pro serisinden 9,7 inçlik modelini çıkararak yerine 10,5 inçlik yeni bir model ekledi. Cihazın ön yüzünün büyük kısmını ekranla kaplayan iPad Pro, fiziksel bir klavye boyutunda sanal klavye sunuyor. Ayrıca yazılım güncellemeleriyle Apple Pencil iyileştiyor ve dosya yönetimi için geliştirilen Files uygulamasıyla artık iPad Pro bir anlamda bilgisayar dönüşüyor.

iPhone 7’nin kamerasıyla buluşan iPad Pro 10,5 inç, A10X Fusion işlemciyle de donanımsal iyileştirme yaşıyor. Ve çoklu ekran kullanımıyla da hemen her uygulama ortak bir harmoniyle kullanılabiliyor. Ekran bölme, sürükle bırak özelliği ve Mac’lerden alışık olduğumuz tabandaki uygulama alanı olan dock da yeni iPad Pro’nun özellikleri arasında.

macOS High Sierra

Kaliforniya’nın bölgelerinden versiyon ismini alan macOS’in yeni ismi, Sierra şehri‘nin yükseklerine çıkarak High Sierra oldu. Bu yeni versiyonda Safari %80 daha hızlı çalışacak ve dahili otomatik oynatılan videoları durdurmayla çerezler üzerinden sizi takip eden banner reklamlarını engelleme özelliklerine kavuşacak. Mail ise makine öğrenmeyle kimi e-postaları öne çıkaracak ve daha iyi bir sunuma kavuşacak. Ayrıca telefon üzerinde de Mail daha az yer kaplayacak.

Photos’a yapılan makine öğrenme temelli iyileştirmeyle ise fotoğraflar etkinlik veya kişi bazlı kategorilenebilecek. Ve Apple’ın iPhone’ları taşıdığı yeni dosya sistemi Apple File System da macOS’e geliyor. Bu yeni dosya sistemi de depolama ve listemede fark yaratacak. Yeni macOS bugün geliştiricilerin erişimine açıldı, sonbaharda ise piyasaya çıkacak.

watchOS 4

Apple Watch’ın işletim sistemi watchOS, 4 versiyonuyla yapay zekayı saatlere taşıyor. Siri’yle buluşan watchOS bulunduğumuz konuma, saate veya eylemlerinize göre o ana en uygun bildirimleri proaktif olarak gösterecek. Aktivite alanında da yenilikler sunan watchOS 4, motive edici mesajlar ve spor salonu entegrasyonları da sunacak. Ayrıca Apple Music eşlemesiyle egzersiz sırasında doğrudan çalma listelerini açıp AirPods üzerinden dinlenebilecek. Bu güncelleme de sonbaharda yayınlanacak.

iOS 11

iOS’in yeni sürümü 11 ile birlikte Siri bir güncelleme yaşayacak ve birçok yeni özellik kazanacak. Bunların başında Siri’nin çeviri desteğine sesli ve yazılı olarak kavuşması geliyor. Ardından Safari ve Mail gibi kullandığınız Apple ürünleriyle sizi daha iyi tanıyarak size özel önerilerde bulunacak. iMessage’daki tüm mesajlar tıpkı diğer mesajlaşma uygulamaları gibi tüm cihazlarda yer alacak.

App Store baştan sona yenilenen arayüzünde yeniliğe gitti. Live Photos’a ise video içinden fotoğraf kapağını seçme, ileri geri sarma (Boomerang gibi), sonsuz döngüde oynatma (GIF gibi) ve Live Photos’u uzun pozlanmış fotoğrafa dönüştürme seçenekleri ekleniyor. Apple Pay cephesinde ise iMessage üzerinden kişiden kişiye para gönderme seçeneği ekleniyor. Maps’e ise havalimanı ve alışveriş merkezi haritaları ekleniyor.

iOS 11 ile birlikte trafikte telefon kullananlar için yeni bir mod geliştirildi. Tıpkı uçak modu gibi olan Do Not Disturb While Driving isimli mod, size seyir halindeyken simsiyah bir ekran gösteriyor. Gereksiz, dikkat dağıtıcı bildirimleri öteliyor. Bluetooth, GPS ve Wi-Fi gibi özellikleri açık tutan bu modda eğer telefonu kullanmanız gerekiyorsa iki kez soruyor. Ve bu moddayken birisi size mesaj gönderirse kişiyi şu anda seyir halinde diye uyarıyor ve önemliyse bildirim gönderilebileceğini söylüyor.

Artırılmış gerçeklik ise Apple’ın iOS konusundaki önemli hamlelerinden birisi oldu. Facebook, Google gibi devler artırılmış gerçeklikte kendilerine alan yaratırken Apple’ın da geri kalması beklenemezdi. Apple da kamerasını kullanarak fiziksel olarak bulunan bir masaya sanal bir kahve bardağı ve masa lambası koyabiliyor. Ve gelecek uygulamalar için geliştiricileri platformlarını kullanmaya çağırıyor. Sürecin nasıl işleyeceği tam olarak net olmsa da milyonlarca iPhone ve iPad’i kullanarak da Apple en büyük artırılmış gerçeklik platformunu kuracak güce sahip.

Konferanstan geriye kalan ve anılması gereken notlar ise:

• iOS’in en iyi oyunlarından Monument Valley’in 2. oyunu, sunum sırasında sessizce piyasaya çıktı.
• Amazon Prime Video, Apple TV’ye geliyor.
• iOS 11 ile kontrol paneli ve bildirim ekranı iyileştirildi ve zenginleştirildi.

Görsel: Apple