Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Apple’ın WWDC 2021’de Açıkladığı Önemli Yenilikler

Apple’ın WWDC 2021’de Açıkladığı Önemli Yenilikler

Apple, çevrimiçi olarak düzenlediği geliştiriciler konferansı WWDC'de işletim sistemlerindeki yenilikleri ve özellikleri tanıttı.

Apple’ın geliştiriciler için düzenlediği ve yazılım üzerine konuştuğu konferansı WWDC geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da çevrimiçi olarak gerçekleşti. 7-10 Haziran tarihleri arasında düzenlecek WWDC 2021 dün akşam Türkiye saati ile 20:00’de gerçekleşen Keynote session başladı. Açılışını Apple CEO’su Tim Cook’un gerçekleştirdiği oturumda iPhone’lar, iPad’ler ve Mac’ler için yapılan yazılım güncellemeleri ve geliştiriciler için sunulan özellikler duyuruldu.

iOS 15 ile tanıtılan yenilikler

Apple; FaceTime, Haritalar, Mesajlar ve Widget’lar başta olmak üzere iOS 15’te bir dizi yenilikle karşımıza çıkıyor. Pandemiyle birlikte hayatın bir parçası haline gelen görüntülü görüşmeler, FaceTime’a gelen uzamsal ses desteği sayesinde artık daha doğal oluyor. Bu özellik Apple TV ve Mac modelleri için de sunuluyor. Arka plan gürültüsünü azaltmaya yardımcı olacak ses yalıtımı özelliği sayesinde artık gürültülü ortamlarda rahat bir görüşme yapmak mümkün.

Bununla birlikte SharePlay özelliği sayesinde FaceTime’da ortak dinleme ve izleme seçenekleri sunuluyor. Disney+, Hulu, HBO Max, TikTok gibi farklı platformlar üzerinden paylaşılan videolar konuşulan kişiler ile eş zamanlı olarak izlenebilecek. Görüşme sırasında paylaşılan videolar Apple TV’ye aktarılabilecek.

Bildirimlere gelen, “rahatsız etmeyin” özelliğine benzeyen Focus Mode sayesinde farklı durumlarda hangi bildirimlerin görüneceğini özelleştirmek mümkün olacak. Kişisel mod, çalışma modu, uyku modu ve rahatsız etme modu arasında geçişler yapılabilecek. Ayrıca tüm bildirimleri özet şekilde görmek mümkün olacak.

Google Lens özelliğine benzeyen Live Text özelliği sayesinde fotoğraflarda yer alan metinleri seçmek, taramak, kopyalamak veya metin üzerindeki numarayı direkt olarak aramak mümkün olacak. Ayrıntılara odaklanan Apple Haritalar ise 3B modellemeleri, yaya geçitleri, bisiklet şeritleri gibi yenilikleri eklenmesiyle detaylı bir görünüm kazanıyor.

Bu özelliklere ek olarak Apple Wallet, hava durumu uygulamasına gelen yeni özellikler, Widget yenilikleri yılın son çeyreğinde iOS 15 ile iPhone 6 ve daha yeni modeller için kullanılabilir olacak.

wwdc

iPadOS 15 ile

Ana ekran ve çoklu görev özelliklerine gelen yenilikleriyle iPadOS 15, kullanıcıların üretkenliklerini daha hızlı ve rahat kullanmasına yardımcı oluyor. Google Drive’da olduğu gibi Apple da Not’lara başkalarını etiketlemele özelliğini getiriyor. Widget ve Uygulama Kitaplığı (App Library) konsepti iOS’tan iPadOS’a da geçiyor. Widget’lar ile birlikte iPad ana ekranı kişilerin kullanıma göre özelleştirilebiliyor. Çoklu görev (Multitasking) menüsü cihaz üzerinde farklı işlemleri aynı anda gerçekleştirmeye imkan tanıyor. Bölünmüş ekran üzerinde iki farklı uygulama aynı anda kullanılabiliyor. Birden çok penceresi açık olan uygulamalarda pencerelerin küçük önizlemesi ekranın alt kısmına yerleştirilerek (shelf) pencereler arası hızlı geçiş yapmak mümkün oluyor. Benzer bir şekilde iPadOS da bu yılın son çeyreğinde kullanıma sunulacak.

Güvenlik özellikleri ve sağlık uygulamalarındaki yenilikler

Güvenlik özellikleri ve sağlık uygulamalarında yapılan yenilikler etkinliğin önemli bir bölümünü oluşturdu. Apple; kendi uygulamaları Mail ve Safari üzerinde gizlilik adına yenilikler sunarken, sağlık uygulamaları ile hem kendinizin hem de sevdiklerinizin sağlık durumunu kapsamlı bir şekilde takip etmenize imkan tanıyor.

Apple’ın Mail uygulaması cihazın IP adresini gizleyebilecek. Bu sayede kullanıcıların e-postalarınızı ne zaman okuduğu, konumu, kişinin e-posta adresi üçüncü taraflarla paylaşılmayacak. Apple’ın kendi internet tarayıcısı Safari de benzer bir şekilde izlenmeyi engellemek için IP erişimini engelleyecek. Uygulama Gizliliği Raporu (AppPrivacy Report) adı verilen yeni bir bölüm sayesinde; konumun, kameranın, mikrofonun ne sıklıkla kullanıldığı bilgisi sunulacak. Uygulamaların iletişim kurduğu üçüncü taraflar kullanıcı ile paylaşılacak. Apple’ın abonelik sistemiyle çalışacak ücretli iCloud depolama alanı iCloud Plus cihazlar arası şifreleme sistemi Private Relay hizmetini sunacak. Bir VPN hizmeti olan Private Relay sayesinde e-posta adresleri ve ev güvenlik kameraları için sınırsız depolama özellikleri sunulacak. Yeni tanıtılan tüm özellikler iPhone’lar, iPad’ler, Mac’ler ve Apple Watch’larda kullanılabilir olacak.

wwdc

Yeni sağlık özellikleriyle karşımıza çıkan watchOS 8, solunum ile ilgili verilere önem veriyor. Apple Watch Series 3 ve daha yeni modellere gelecek güncelleme ile Apple Watch’lar daha akıllı olacak. Rahatlamanıza ve doğru nefes almanıza yardımcı olacak Breath uygulaması sağlık durumunu izlemek için kullanılabilecek. Reflect (Yansıtma) özelliğine sahip yeni özellikle kullanıcıların odaklanmasına yardımcı olunacak.

Yürüyüşlerde ne kadar hızlı yürüdüğünüz, Uyurken solunum hızını takip etme ve anormal bir durum olduğuna uyarma gibi özellikler watchOS 8 ile birlikte sunulacak. Ayrıca, sağlık uygulamasında açıklamalar detaylı olarak yer alacak. Kullanıcı sağlık verileri uygulama üzerinden doktoru ile paylaşabilecek. Yakın çevrenizin sağlık verileri ise uygulama üzerinden takip edilebilecek. Sağlık haricinde olağan dışı hava olayları öncesi Apple Watch’lar kullanıcılara uyarıda bulunacak. Bildirimler için sunulan Focus Mode, Apple Watch için de kullanılabilecek.

macOS Monterey ve Siri

Bu zamana kadar sadece Apple’ın kendi ürünleri içinde kullanılabilen Siri, üçüncü parti cihazlarda kullanılabilecek. Bu sayede aylık 600 milyondan fazla cihazda kullanılan Siri’nin artık daha fazla cihaz kullanılması ekleniyor. Bununla birlikte Siri internet olmadan da çalışabilecek. İnternette arama yapma gibi belirli işlemleri gerçekleştiremese de telefon içi uygulamalarda (müziği kontrol etme, uygulama açma, alarm kurma) internet gerektirmeden de kullanılabilecek.

Yeni sürüm macOS Monterey ile sunulan günlük işleri otomatikleştirmeye yardımcı olan Shortcuts, Safari’de sekmeleri gruplandırma özelliği, SharePlay ve Focus Mode için sunulan API’ler, geliştiricilerin uygulamalarına bağlayabilecekleri yerleşik bir 3B nesne tarama sistemi ve geliştiriciler için sunulan diğer tüm özelliklere etkinliğin sonunda yer verildi.

Tüm yeniliklerin tanıtıldığı WWDC 2021 çevrimiçi sunumunun tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz.

 

Görsel: YouTube, WWDC 2021