Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Merakla Beklenen Apple WWDC 2022’den Hangi Yenilikler Çıktı?

Merakla Beklenen Apple WWDC 2022’den Hangi Yenilikler Çıktı?

Her yıl merakla beklenen Apple WWDC'nin bu seneki ayağı, önemli yeniliklerin duyurulduğu bir sunumla start verdi.

Apple, her sene merakla beklenen Worldwide Developers Conference’ın (WWDC) 2022 etkinliğinin startını geçtiğimiz gün verdi. Aynı anda onlarca yeniliğin duyurulduğu ve Apple’dan vazgeçemeyen kullanıcıları mutlu eden bu etkinliğin ilk gününü takip etme şansı bulamayanlar için WWDC 2022’den çıkan yenilikleri sizler için derledik:

Etkinliğin yıldızı elbette iOS 16 oldu

WWDC 2022’nin en merakla beklenen yeniliklerinden biri de hiç kuşkusuz ki birçok yenilik içeren iOS 16 idi. Kullanıcıya tamamen özelleştirilebilir bir kilit ekranı deneyimi sunacak iOS 16 ile, kilit ekranında kullanılan duvar kağıdı, renk ve font değiştirilebilecek ve bu ekrana hava durumu ve takvim gibi birçok hayat kolaylaştıran widget’lar eklenebilecek. iOS 16’nın kilit ekranını daha etkili kullanmayı amaçlayan bir diğer yeniliği de, kullanıcıya kilit ekranından çıkmadan bildirimleri yönetme imkanı sunan “Live Activities” özelliği. Örneğin canlı takip edilen maç skorlarını; çağırdığınız taksiyi ya da teslimat uygulamasından sipariş verdiğiniz yemeğin durumunu anlık takip etmeyi sağlayacak bu özelliğin şimdiden çok sevildiğini söylemek mümkün.

Apple’ın kendine ait kısa mesaj servisi Messages’a da şahane özellikler getiren iOS 16 sayesinde artık yanlışlıkla yolladığımız mesajları geri almak ya da bu mesajları düzenlemek mümkün olabilecek. Apple kullanıcılarının hayatına iOS 16 ile girecek bir diğer yenilik de Apple Pay’e eklenen “Şimdi al, sonra öde” (Pay Later) özelliği. Kullanıcıya, ürünü satın aldıktan sonra ödemeyi seçtiği plana göre taksitlendirme alternatifi sunan Pay Later özelliğinin de büyük ilgi görmesi bekleniyor.

Son olarak iOS 16 ile birlikte adından sık sık söz edeceğimiz Safety Check özelliği ile, Apple kullanıcıları ilişki içi şiddet ve istismar durumlarında kendilerinin ve verilerinin güvenliğini hızlıca sağlayabilecekler. Şifre ve bilgilerin kimlerin erişiminde olduğunu gösteren ve gerekli olduğu hallerde bu kişilerin cihazlarıyla olan bağlantıyı kesmeyi sağlayan Safety Check özelliği, ilişki zorbalarının ve istismarcıların pek de hoşuna gitmeyeceğe benziyor.

Yeni nesil M2 çip heyecan yarattı

M1’e kıyasla %18 daha yüksek performans sağladığı açıklanan yeni nesil M2 çip teknolojisi, WWDC 2022’nin en çok heyecan yaratan yenilikleri arasında. Yeni nesil MacBook Air ve özellikle yazılım geliştiricilerin favorisi olacak MacBook 13 Pro’nun da sahip olduğu M2 çip çok daha hızlı CPU, GPU ve Neural Engine sunmasının yanında daha yüksek bellek bant genişliği ve ProRes hızlandırma gibi özellikler de vaat ediyor.

WWDC 2022’den çıkan ve Apple kullanıcılarının günlük hayatına konfor ve hız kazandıracak diğer yenilikler ise şu şekilde:

  • Apple Home son güncelleme ile çok daha modern ve kullanışlı bir arayüz ile karşımıza çıkıyor. Verimlilik açısından geliştirilen uygulama aynı anda dört güvenlik kamerasının kontrol edilebilmesine imkan sağlıyor.

  • CarPlay uygulamasına gelen büyük güncelleme, hız, yolculuk bilgisi, yakıt / pil seviyesi ve daha fazlasını görüntüleyerek aracınızın gösterge panelini Apple’ın kendi panel arayüzü ile değiştirebiliyor.
  • Apple’ın yeni tanıttığı macOS 13 Ventura, Stage Manager isminde bir çoklu görev yönetme aracı içeriyor. Ayrıca macOS 13 Ventura ile Spotlight ve Apple Mail uygulamalarına, Mac deneyimini bambaşka bir boyuta taşıyacak yenilikler de eklenmesi bekleniyor.
  • iPadOS 16, özellikle uzaktan çalışanların fazlasıyla işine yarayacak Freeform isminde bir ortak çalışma uygulaması ile geliyor. Pages ve ofis uygulamaları üzerinde rahatça ortak çalışma imkanı sunan Freeform, kullanıcı dostu arayüzü ile öne çıkıyor.
  • macOS, yakın gelecekte kullanıcılarına iPhone kameralarını webcam olarak kullanmalarını sağlayacak özel bir klips sistemini müjdeliyor.
  • Apple, Apple Fitness uygulamasını kullanabilmek için Apple Watch sahibi olma şartını kaldırıyor. Yani bundan böyle tüm iPhone kullanıcılarının uygulamaya erişebileceği belirtiliyor.

Konferansın tümünü izlemek isteyenler için:

Görsel: Apple Newsroom