Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Apple Watch’a El Hareketi ile Kontrol Özelliği

Apple Watch’a El Hareketi ile Kontrol Özelliği

Apple’ın erişilebilirlik odaklı güncellemelerin bir parçası olan AssistiveTouch sayesinde Apple Watch’u el hareketleri ile kontrol etmek mümkün oluyor.

Erişilebilirliğe önem veren Apple, sınırlı hareket kabiliyetine sahip veya fiziksel engeli bulunan kullanıcılar için bir dizi erişilebilirlik güncellemesi sundu. Küçük Apple Watch ekranına dokunmakta veya orada işlem yapmakta zorluk yaşayan kullanıcılar için AssistiveTouch isimli yeni bir özellik bu güncellemenin arasında yer alıyor. Bu güncelleme sayesinde kullanıcılar el hareketleriyle Apple Watch üzerinde işlem yapabiliyor. Sınırlı hareket kabiliyetine ve üst vücut uzuv farklılıklarına sahip kullanıcıların bu sayede ürünü kullanmasının daha rahat hale getirilmesi amaçlanıyor.

Ekrana dokunmadan Apple Watch’u kontrol etmek

Apple Watch’un yerleşik sensörleri aracılığıyla kas hareketleri ve tendon aktivitesi takip ediliyor. Cihaz üzerinde yer alan kalp atış sensörü, jiroskop, ivme ölçer ve makine öğrenme yardımıyla kullanıcının hareketleri algılanıyor. Bu sayede kullanıcının parmak veya el hareketi ölçülerek ona göre saat üzerinde işlem yapmasına imkan tanınıyor. Eli yumruk haline getirerek veya baş ve işaret parmağıyla çimdik hareketi yaparak; saat üzerinde imleci kontrol etme, çağrı cevaplama, bildirimlere erişme gibi çeşitli özellikler gerçekleştirilebiliyor.

Apple, sadece AssistiveTouch sayesinde cihazı tercih eden kullanıcıların olacağına inanıyor. Sunulan diğer erişilebilirlik güncellemelerinin arasında sesle kontrol işlemleri, ekran ve metin boyutunu ayarlama, renk körlüğü ve görme güçlüğü yaşayan kullanıcılar için seçenekler bulunuyor.

Bununla birlikte bu özelliğin henüz hangi Apple Watch’lar için uygun olacağını açıklanmadı. Bir sonraki güncelleme ile gerçekleştirilen yeniliklerin sunulması bekleniyor. 7 – 11 Haziran’da düzenlenecek Apple’ın geliştiriciler konferansı WWDC 2021’de tanıtılması beklenen watchOS 8 güncellemesiyle birlikte sunulabileceği paylaşılıyor.

 

Görsel: Apple