Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Microsoft’un Özelleştirilebilir Kontrol Cihazları

Microsoft’un Özelleştirilebilir Kontrol Cihazları

Microsoft, hareket kısıtlılığı olan bireylerin teknolojiye erişimini kolaylaştırmak ve hızlandırmak için özelleştirilebilir kontrol cihazları tasarladı.

Microsoft, çeşitli fiziksel engelleri olan bireylerin oyun oynamasını kolaylaştırmak için sunduğu Xbox Adaptive Controller ve onun özel ambalaj tasarımı sayesinde sınırlı hareket kabiliyeti olan bireylerin eğlenceye erişimini kolaylaştırmıştı. Bu proje, markanın diğer başarılı işleri ve kampanyalarıyla birlikte Microsoft’a 2021 yılında Cannes Lions’ta Yılın Yaratıcı Pazarlamacısı ödülünü getirmişti. Teknoloji şirketi şimdi de engelli kişilerin kullanmakta zorlanabileceği klavye ve fareler için bir dizi özelleştirme sunuyor.

Engelli bireylerin ihtiyacına göre uyarlanabilen donanımsal ürünler

Ekipleriyle teknolojiyi daha kapsayıcı ve erişilebilir kılmak için çalışmalar yürüten şirket, Microsoft Ability Summit’in bir parçası olarak Inclusive Tech Lab isimli yeni bir araştırma ekibini duyurdu. Bu açıklamayla birlikte kullanıcıların erişilebilirlik ihtiyacına çözüm olacak modüler aksesuar parçaları da tanıttı.

Inclusive Tech Lab’in amacı çeşitli engelleri bulunan kullanıcıların her alanda teknolojiyle bağlantısını daha erişilebilir ve kolay hale getirmek. Xbox Adaptive Controller’ın devamı niteliğinde sayılabilecek Microsoft Adaptive Accessories, sınırlı hareket kabiliyetine sahip bireylerin bilgisayar kullanımını kolaylaştırmak için sunuluyor. Kapsayıcı tasarım, klavye ve fare kullanmakta zorluk çekenler için çözüm oluyor.

3B yazıcı ile özelleştirme imkanı

Özellikle iki ya da daha fazla tuşa aynı anda basmayı gerektiren klavye kısayolları, her iki elinde de engeli bulunan kişiler için zorlayıcı olabiliyor. Uyarlanabilir parçalar çeşitli işlevleri yerine getirmek için özelleştirilebiliyor. Ellerini tam olarak kullanamayanlar için joystick ya da daire şeklinde kısayol tuşları bulunuyor. Bu sayede kullanıcılar kendi klavye, fare ya da özel kısayol girişlerini atıyor ve bilgisayarlarını sorunsuz bir şekilde kullanıyor.

Tüm parçalar üçüncü taraf bileşenleri destekliyor ve sağ ya da sol ele göre de ayarlanabiliyor. Verilen bilgiye göre; fare ya da joystick parçaları, butonlar ve diğer ekipmanlar 3B yazıcı ile hazırlanan bileşenlerle özelleştirilebiliyor.

Microsoft, engelli bireylerin kabiliyetine göre uyarlanabilecek olan bu aksesuarlarının sonbaharda piyasaya sürüleceğini bildiriyor ancak ürünlerin ne kadara satışa sunulacağına dair henüz bir bilgi yer almıyor.

Görsel: Microsoft