Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Xbox Adaptive Controller: Oyun Dünyasında Kapsayıcı Tasarım Dersi

Xbox Adaptive Controller: Oyun Dünyasında Kapsayıcı Tasarım Dersi

Microsoft, Xbox için geliştirdiği yeni kontrol kumandası Xbox Adaptive Controller ile çeşitli fiziksel engelleri olan bireylerin yeniden oyun oymasını sağlıyor.

Oyun oynamak yaşamın doğasında olan aktivite. Doğada yavru canlılar yetişkinliğe oyun oynayarak hazırlanıyor. Bizim izlediğimiz yol da pek farklı değil. Sokakta toz toprak içinde, lüks sitelerdeki steril parklarda ve bu iki uç arasındaki her noktada oyun oynayarak büyüyoruz. Sosyal ilişkilerimizi güçlendiriyoruz ve yetişkinliğin ısınma turlarını yaşıyoruz. Teknoloji gelişince ise neredeyse hareket etmeden oyun oynayabilir hale geldik. Kimimiz garipsedi kimimiz sahiplendi. Şu anda bir spor olarak görülüyor bilgisayar başında oyun oynamak. Konsol oyunculuğunda ise zaman ilerledikçe değişen çok şey oldu. DualshockXbox oyun kumandası veya Joy-Con küçücük bir alanda çok fazla tuşu barındırıyor. Bu da fiziksel engelleri olan bireyler için erişilebilir bir deneyim sunmuyor. Microsoft’un geliştirdiği Xbox Adaptive Controller (XAC) tam engelleri kaldırıp herkesi kapsayan yeni bir kontrol kumandası.

Kişiselleştirmede sonsuz seçenek

Xbox Adaptive Controller üzerinde programlanabilir iki büyük butonu ve 19 jak girişi bulunuyor. Bu 19 giriş üzerinden çok çeşitli fonksiyona sahip joystickler -C64’teki gibi-, butonlar, şalterler, anahtarlar bağlanabiliyor. Bu sayede sağ kolunu kullanamayan bir birey de parmaklarına basınç uygulayamayan bir birey de Xbox One ve Windows 10 oyunlarını oynayabilecek.

Xbox Adaptive Controller üzerinden tek başına tüm oyunlar kolayca çalıştırılamıyor. Standart ve evrensel bir oyun kumandası olmadığı için de bu gayet normal. Onun yerine önce oyun ve birey için uygun ekipmanlar cihaza bağlanıyor ve sonra tuşlar oyundaki tuşlarla haritalanıyor. Bu işlem bilgisayara bir enstrüman bağlandığında tuşlarla yazılımdaki eylemleri birbiriyle eşlemek gibi düşünülebilir. Bu sayede de engelli bireylere sonsuz ihtimallerle oyun oynama imkanı sunuyor.

XAC, günlük hayatımızın içinde olmadığı sürece fark etmediğimiz büyük bir topluluğun yeniden sosyalleşmesini ve tutkularını devam ettirmesini sağlıyor. Xbox Adaptive Controller bu sene içinde 99,99 dolardan piyasaya çıkacak.

Görsel: Xbox