Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Xbox Adaptive Controller’dan Bir Ders Daha: Basit Ambalaj Tasarlamak

Xbox Adaptive Controller’dan Bir Ders Daha: Basit Ambalaj Tasarlamak

Microsoft, ürünün ambalajını da sınırlı hareket kabiliyeti olan kişiler tarafından kolayca açılacak şekilde tasarladı.

Ürün tasarımcılarının bileceği bazı kurallar var. Bunlar önemli kurallar. 20. yüzyılın en önemli endüstriyel tasarımcısı kabul edilen Almanyalı Dieter Rams, bugün dünyada tasarım denince akla gelen 10 prensibi kağıda dökmüştü. Bu kuralların ışığında 50’ler ve 60’larda Braun markası bildiğimiz haline döndü, Apple’sa en büyük ilhamını bu kurallar ve bu isimden aldı. Dieter Rams’a göre iyi tasarım yenilikçidir, kullanışlıdır, estetiktir, ürünü anlamamıza yardımcı olur, fazla öne çıkmaz, dürüsttür, dayanıklıdır, son detayına kadar uyumludur, çevrecidir ve mümkün olduğunda az tasarımcıdır. İşte bu kuralların ışığında ürün tasarlarsanız hatta hayatınızı tasarlarsanız güzel ürünler ortaya çıkarabilirsiniz. Microsoft’un Xbox için geliştirdiği yeni kontrol kumandası Xbox Adaptive Controller da bu kuralları benimsemiş harika bir ürün. Başından sonuna kadar hem de.

İyi Tasarım İhtiyacı Gözetir

Daha evveliyatında Xbox Adaptive Controller (XAC) için bir yazı yazmış ve tasarımcılar için ne kadar önemli, ders kıvamında bir ürün olduğundan bahsetmiştik. Microsoft bu ürünü ile oyun dünyasını her bireye açıyor, çeşitli fiziksel engelleri olan bireylerin yeniden oyun oymasını sağlıyor.

Xbox Adaptive Controller üzerinde programlanabilir iki büyük butonu ve 19 jak girişi bulunuyor. Bu 19 giriş üzerinden çok çeşitli fonksiyona sahip joystick’ler -C64’teki gibi-, butonlar, şalterler, anahtarlar bağlanabiliyor. Bu sayede sağ kolunu kullanamayan bir birey de parmaklarına basınç uygulayamayan bir birey de Xbox One ve Windows 10 oyunlarını oynayabilecek.

Dediğim gibi yukarıda da sadece ürünün kendisi değil, ürünün başından sonuna birçok detayı iyi bir tasarım dersi aslında. Keza ambalaj tasarımı da çok değerli. Şirket, ürünün ambalajını da sınırlı hareket kabiliyeti olan kişiler tarafından kolayca açılacak şekilde tasarladı. Eh, ürün bu kadar düşünceliyken zaten ambalajının düşüncesi olması beklenemezdi.

Microsoft Ambalaj Tasarımı Stüdyosu’nun Yaratıcı Yönetmeni Kevin Marshall, “Son kullanıcı göz önünde bulundurularak tasarlanan bir paket yaratmak istedik ve bunun ekosistemimizin bir parçası gibi hissetmesini istedik” diyor tasarımdan bahsederken. Güçlü bir ambalaj tasarlarken daha evvelinde yarattıkları herhangi bir ambalajdan ayrı durmamasına da dikkat etmiş yaratıcı ekip.

Kutu, Microsoft tasarımcılarından Mark Wieser tarafından tasarlandı. Tasarım süreci boyunca Mark, engelli bireylere ve oyunculara danıştı ve Xbox’taki tasarım araştırmacısı Scott Wang ile birlikte çalıştı. Danıştıkları kişilerden değerli geri bildirimler alan ikilinin en öğrendiği bilgiyse kutunun insanların dişlerini kullandırmaması gerektiğine dairdi. Çünkü, ne yazık ki birçok engelli birey ürünler de onlar düşünülüyor olsa da ambalaj konusunda bu sıkıntıyı çekebiliyormuş.

Bu büyük öğretiyle birlikte Mark, karmaşık bir tasarımdan daha basit bir tasarıma geçiş yaptı. Böylece döngüler tasarımın merkezinde yer almaya başladı. Böylece sınırlı hareket halinde bireyler için açılması kolay bir paket yaratıldı.

Gerçekten üçüncüye diyorum ama bir şirketin ürün tasarlaması değil, başından sonuna bir birey için deneyimi tasarlaması çok düşünceli ve önemli bir adım. Çünkü günümüzde insanlar hala ürün tasarlamaya lüks olarak bakıyorlar, halbuki yaşadığımız dünyanın giderek teknolojiyle harmanlanmasından ötürü bu tarz ürünler domates biber gibi ihtiyaçlara dönüşüyor.

Xbox Adaptive Controller Eylül ayında 99,99 dolardan piyasaya çıkacak. Ürünün tasarım süreciyle ilgili daha da bilgi edinmek isterseniz sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Görsel: Xbox Adaptive Controller