Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
IKEA’nın Masa Ambalajı Tabureye Dönüşürse

IKEA’nın Masa Ambalajı Tabureye Dönüşürse

Xiang Guan, IKEA’nın Hilver model masasının ambalajını yeniden tasarladı ve "Fold" adlı bu tasarımla ambalaja tabure işlevi kazandırdı.

Ambalaj, işlevini tamamladıktan sonra başka rollere bürünebilir mi? Cevabın “evet” olduğunu kedi evine dönüşen n11.com kutularında, sevimli el işi projelerine dönüşen Amazon kutularında ve daha pek çok projede gördük. Yine Xbox Adaptive Controller’ın ambalajının, engelli bireylerin kolayca açabileceği şekilde yeniden tasarlanması da ambalaj tasarımı adına önemli bir ders niteliğindeydi. Bağımsız tasarımcı Xiang Guan ise IKEA’nın Hilver model masasının ambalaj tasarımına el atıyor ve ona bir de tabure işlevi ekliyor.

Masa satın alana tabure de bedava

Xiang Guan’ın ileri dönüşüm projesi olarak yeniden tasarladığı ambalajın üzerinde, tabure haline gelmesi için nasıl katlanması gerektiğini gösteren bir kılavuz basılmış. Böylece IKEA masasını satın alan müşterinin masayla birlikte kullanabileceği bir de taburesi olmuş oluyor. Guan, ambalaj tasarımına Fold adını vermiş.

İngiltere’de her yıl yaklaşık 30,5 milyon ton evsel atık açığa çıktığını vurgulayan Guan, Fold’u bu gerçekten hareketle yaratmış. Bu çözüm odaklı inovatif yaklaşımıyla tasarımcı, Red Dot Award ve Core77 Award gibi pek çok prestijli tasarım ödülüne layık görülmüş.

Tabure, üzerindeki gümüş ve ahşap rengi baskı sayesinde ambalaj kartonunun monoton koyu kahverengi görüntüsünü kırıyor ve oldukça şık görünüyor. Oluklu mukavvadan oluşan ambalaj, tabure formuna sokulduğunda katlanan parçaların bir arada durması için lastik bir bant kullanmak yeterli oluyor. Bu da kurulumunun son derece pratik olmasını sağlıyor. Dolayısıyla tabure ömrünü tamamladıktan sonra sökülmesi de kolay oluyor ve geri dönüşüme girebiliyor.

IKEA’nın Masa Ambalajı Tabureye Dönüşürse IKEA’nın Masa Ambalajı Tabureye Dönüşürse IKEA’nın Masa Ambalajı Tabureye Dönüşürse IKEA’nın Masa Ambalajı Tabureye Dönüşürse

IKEA’nın Masa Ambalajı Tabureye Dönüşürse

Görsel: YouTube