Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
IKEA Ambalajlarından Plastiği Kaldırmayı Hedefliyor

IKEA Ambalajlarından Plastiği Kaldırmayı Hedefliyor

IKEA, 2028 yılına kadar tüm tüketici ambalaj çözümlerinde plastik kullanımını ortadan kaldırmayı taahhüt ediyor.

Plastik ambalajlar, çevremizi kirleten ve kağıt ambalajlara göre kıyasla geri dönüştürülemeyen atıklara dönüşebiliyor. Buna rağmen plastik, dünyanın en popüler ambalajlarından biri. Bu nedenle IKEA, 2028 yılına kadar plastiği tüketici ambalajlarından çıkarmaya karar verdi. 2025 yılına kadar da gıda güvenliği ve gıda israfını önlemek için kullanılması gereken bazı gıda ürünleri hariç, tüm yeni IKEA ürünleri plastik içermeyen ambalajlarda gelecek.

Bu taahhüt, IKEA’nın 2030 yılına kadar döngüsel bir şirket olma hedefinin bir parçası. Döngüselliği “atıkların ortadan kaldırılması ve kaynakların sürekli kullanımı” olarak tanımlayan şirket, önümüzdeki 10 yılın sonuna kadar yalnızca yenilenebilir veya geri dönüştürülmüş malzemeleri kullanmayı hedefliyor.

 

Şirket alternatif malzemeler konusunda araştırmalarını sürdürüyor. Kağıt paketler bunlardan biri. IKEA’nın ambalaj inovasyon lideri Maja Kjellberg, “Kağıt, yenilenebilir kaynaklardan geldiği ve oldukça güçlü döngüsel yeteneklere sahip olduğu için kullanmak için çok iyi bir malzemedir” diyor ve ekliyor. “Ama kendimizi kağıtla sınırlamıyoruz. İleriye dönük diğer malzemeleri de kullanmak istiyoruz. Şu anda, ahşap ve elyaf bazlı olmayan ürünleri ve diğer malzemeleri paketlemek için yeni yollar bulmak amacıyla araştırma yaptığımız bir inovasyon programımız var.”

Yıllar boyu plastik kullanılıyor olması maliyetleri düşürüyor olsa da sürdürülebilirlik hedeflerinden uzaklaştırıyor. Maja, yaptıkları projenin, ürünleri için plastik kullanmadan alternatif malzemeler veya alternatif paketleme yöntemleri bulmaya çalışmak olduğuna ve plastiğin uzun yıllardır kullanılıyor oluşunun maliyetleri düşürdüğüne değiniyor. Ancak aynı zamanda şirketi sürdürülebilirlik hedeflerinden daha da uzaklaştırdığını söylüyor. Tabii yine de plastik bazlı ürünlerin kullanılması gereken alanlar olacak. Şirket bunun içinde malzemenin yenilebilir kaynaklardan ya da geri dönüştürülmüş ürünlerden üretildiğine dikkat edecek.

IKEA’nın taahhüt ettiği tüketici ambalajlarından plastiklerin kaldırılması adım adım gerçekleşecek. 2025 yılına kadar ürün yelpazesine tanıtılan yeni ürünlerle başlayacak ve mevcut ürün yelpazesi için plastikler 2028 yılına kadar aşamalı olarak kaldırılacak.

Maja için bu önemli yönde atılan ilk adımlardan biri, ambalaj malzemelerine yönelik inovasyon etrafında dönüyor. Bu, IKEA’nın uygun maliyetli, çevre dostu ve ambalaj malzemesi kadar iyi performans gösteren yenilenebilir ve geri dönüştürülmüş malzemeleri araştırdığı anlamına geliyor. Bunun için günümüzde plastiklerin nerede ve nasıl kullanıldığının haritasını çıkarmak için çalışmalar devam ediyor.

Paketlemede yenilikler ve keşifler

IKEA’da plastik kadar iyi olan ancak olumsuz çevresel etkileri olmayan yeni ambalaj çözümlerini belirlemek için çeşitli yenilikler devam ediyor. Kağıt ve oluklu mukavvaların ötesinde gelecekteki malzemeleri bulmak için şu anda bir paketleme hızlandırma programı yürütülüyor.

ikea

IKEA’dan ambalajlama konusunda geleceğe yönelik adımlar

Erik Olsen ve ekibi, IKEA ürünlerini çevreleyen ambalajı mümkün olduğunca sürdürülebilir ve uygun fiyatlı hale getirmek için çalışıyor. İyi bir paketleme çözümünün ürünü koruduğunu, ancak kaynaklara dikkat etmek için gerektiği kadar – ne daha fazla, ne daha az – koruduğunu söylüyor.

IKEA’da paketleme ve ürün kimlik saptama yöneticisi olan Erik Olsen, müşterinin ambalajı açmasının da kolay olması gerektiğine değinirken “Ambalaj aynı zamanda önemli bilgilerin ve IKEA markasının da taşıyıcısıdır. Çevrim içi alışveriş yapıyorsanız, bir müşteri olarak sahip olduğunuz tek buluşma noktası şirketimizin internet sitesi ve kapınıza gelen kutudur.” sözlerine yer veriyor. 

Şirketin, şu an ambalaj çözümlemelerinin çoğu kartondan oluşuyor. Bu, küresel ölçekte geri dönüştürülen az sayıdaki malzemelerinden biri ve geri dönüştürülmüş malzemeyi toplayıp bir kağıt fabrikasına nakletmeleri için bir altyapısı da var. Orada hâlâ biraz plastik olduğunu bahseden Erik, küresel ölçekte değişim yapmanın daha zor olduğunu söylüyor.

Şirket şu anda yaklaşık 920.000 ton ambalaj malzemesine yılda 1 milyar Euro’dan fazla (1,1 milyar dolara yakın) harcıyor. Karton düz paketlerdeki mobilyalar için birkaç yıl önce kutuların içinde polistiren ambalaj kullanmayı bıraktı ve bunun yerine karton tüpler ve kağıt destekleri aldı. Şirketin artık ambalajlarının yalnızca %10’u plastik.

Küçük zorluklar bir yana, Maja ve ekibi plastik atıkların olmadığı bir dünyaya katkıda bulunmanın yollarını bulmayı hedeflerken, insanların daha sürdürülebilir seçimler yapmasını sağlamayı umuyor.

ikea

Görsel: IKEA