Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Geri Dönüşüm için Yapay Zeka Destekli Atık Ölçüm Teknolojisini Kullanmak

Geri Dönüşüm için Yapay Zeka Destekli Atık Ölçüm Teknolojisini Kullanmak

Miami, atık ölçüm teknolojisi sunan B Corp Sertifikalı yazılım şirketi Compology ile ortaklık kurarak kentin atıklarını ölçümlerken toplama ve geri dönüşüm maliyetlerini azaltacak.

Geri dönüştürülebilir malzemelerin doğru şekilde ayrıştırmak ve toparlamak (gıda atığı, teknolojik parçalar, plastikler v.s.) sıfır atık ve sürdürülebilirlik hedefleri kapsamında her ülkenin, şehrin hatta bireyin sorumluluğu arasında. Metan emisyonlarının yüzde 15’ininin nedeni çöplükler olsa dahi çöpün geldiği en küçük birimler olan evlerde su, elektrik ve gaz tüketimlerinde olduğu gibi çöp için bir ölçüm yapılamıyor. Doğru ölçümler yaparak karbon ayak izini azaltmak, kaynakların doğru kullanımını sağlamak ve iklim krizi ile mücadele etmek mümkün.

Şehirlerde çöp kovalarının içeriğini analiz etmek geri dönüşüm oranlarını da iyileştirmeye yardımcı olabilir. Her bölgenin ya da binanın çöp konusundaki davranışlarını incelemek geri dönüşümü başlatmak için önemli bir ipucu. Örneğin bir çöp konteynırının olduğu yerde çöplerle birlikte birçok karton parçasının olduğu bilgisini elde etmek kolaylaşırsa o bölgeye kağıt geri dönüşümüyle ilgili ayrı bir çöp konteynırı konabilir ve bu atıkların diğer parçalarla ayrıştırılması ilk aşamadan gerçekleştirilebilir.

Compology, yapay zeka analizi ile çöp konteynırlarındaki çöpün miktarını, çeşidini ve toplanma süresini hesaplıyor

San Francisco merkezli B Corp Sertifikalı yazlım şirketi Compology, atık yönetiminde teknolojiden faydalanarak hem geri dönüşümü destekliyor hem de şirketlerin tasarruf yapmasına imkan tanıyor. McDonald’s ve ADT Security gibi birçok büyük işletme ile ortaklık kuran Compology, atıklarını daha iyi yönetmek isteyen Miami şehri ile bir iş birliği yaparak kentin geri dönüşüm alt yapısını daha modern bir hale getirirken atık toplama maliyetlerini de yüzde 30 ila 40 arasında azaltmayı vaat ediyor.

compology

Şirket sürdürülebilirlik hedefleri kapsamında atıklara ve geri dönüşüme odaklanırken, geliştirdikleri otomatik sistem sayesinde hangi bölgedeki çöpün toplanması gerektiğini de tek bir merkezden görüntülemeye imkan tanıyor. Bu sayede çöp araçlarının hangi noktada toplama yapmasını gerektiğini önceden bildiriyor ve karbondioksit emisyonlarını da azaltmış oluyor. Çözüm, sadece çevreci bir sonuç elde etmekten çok şehir içindeki trafiği ve gürültü kirliliğini de azalttığı için yaşam kalitesini de artırıyor.

Girişimde şehirdeki çöp konteynırlarında hangi miktarda ne tür atık bulunduğunu hesaplamak için yapay zeka destekli kameralar kullanılıyor. Bu akıllı ölçüm teknolojisi sayesinde çöp konteynırları konum bazlı takip edilerek nerede hangi atığın fazla olduğu ve hangi aralıklarla toplanması gerektiği hesaplanıyor.

Miami, atık ölçüm teknolojisini uygulayarak sürdürülebilir şehir olma yolundaki hedeflerini pekiştirmek istiyor. Compology, ilk aşamada akıllı kameralarını kentin belediye binaları, parkaları polis ve itfaiye istasyonlarındaki 40 farklı çöp konteynırına yerleştirecek. Bununla birlikte kentte tüm belediye binaları ve özel işletmeler için atık ölçüm programının temellerinin de atılması planlanıyor. Miami test programı süresince başarılı olur ve bu teknolojiyi tüm şehir çapında uygulamaya karar verirse ülkede bu programı uygulayan ilk şehir olacak.

Görsel: Compology