Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ağır İşleri Yaparken Robot Giymek

Ağır İşleri Yaparken Robot Giymek

Atoun tarafından geliştirilmekte olan KOMA 1.5 adlı giyilebilir robot, ağır nesneleri taşırken kolayca yol alabilmeyi sağlayacak.

Askeri alanda kullanılmak için geliştirilen dış iskelet teknolojisi, ağır işçilik gerektiren işlerde kolaylık ya da yaşlıların daha kolay hareket etmesi gibi çok daha anlamlı amaçlarla kullanım alanı genişlemekte olan bir yenilik. Bir dış iskeletle yürüme hızınızı %40 artırabilir; engelliyseniz, hastalık veya yaşlılık nedeniyle hareket sorunu yaşıyorsanız daha kaliteli bir yaşama erişebilirsiniz. Ford işçileri ve Panasonic işçileri de bu tür dış iskeletleri kullanmaya başladı. Sarcos Robotics’in geliştirdiği Guardian XO Max adlı endüstriyel dış iskelet de önemli bir örnekti. Şimdi de KOMA 1.5 adlı robot dış iskelet var karşımızda.

İnsanlık, fiziksel limitlerini bu şekilde aşacak

KOMA 1.5, Panasonic’in giyilebilir robotlar konusunda uzmanlaşmış yan şirketi Atoun tarafından geliştirilmekte. Bu giyilebilir robot, insanların zamanla nasıl sayborglara dönüşeceğine dair öngörüleri de güçlendirir nitelikte. Mevcut videolar henüz etkileyici bir ağırlık kaldırma sahnesi içermese de robotun nasıl yol aldığını anlamamız açısından fikir verici. Tekerli araç ve yürüyebilen ayaklar olmak üzere iki modda çalışan bu robot, farklı zemin koşullarına da uyum sağlayabiliyor.

KOMA 1.5 her tür yüzeyde yol alabiliyor. Yolda rastlayabileceğiniz birçok engelin (merdiven veya çukurların) üstesinden gelebilecek robotik bacaklara sahip. Bu makinenin tasarımı ve hareketi, Japon animasyonlarındaki Meka’ları (insanlar tarafından kontrol edilen dev robotlar) anımsatıyor.

KOMA 1.5

Amaç hız değil, ağır nesneleri kolayca taşıyabilmek

Kullanıcı metal platform üzerinde dururken robotu kontrol etmek için iki joystick’i kullanmak zorunda. Robot kesinlikle hızlı hareket etmiyor. Çünkü hız onun ana özelliği değil.

Tekerli araç modu (buggy) ve ayaklı mod arasında bir düğmeye basarak kolayca geçiş yapılabiliyor. Düğmeye basıldığında ön mekanik uzuvlar hızla ana yapıya geri katlanıyor. Bu sırada kullanıcının araçtan inmesine gerek duyulmuyor. Dönüşümün ardından eklemli dış iskelet, kullanıcı yukarı ve aşağı adım atarken hareketine eşlik ediyor. Entegre bir kamera ve bir yapay zekalı yazılım, engelleri tanıyabilen ve bunlardan kaçınmasını sağlayan bir bilgisayarlı görüş sistemi işlevi görüyor.

KOMA 1.5, kullanıcının ağır nesneleri taşırken zahmetsizce yol alabilmesini sağlıyor. Ancak en fazla ne kadar ağırlık tanışabileceği ve diğer detaylar henüz açıklanmamış.

KOMA 1.5

Görsel: Atoun