Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Panasonic’in Dış İskelet Kullanılan Biyonik Fabrikasına İlk Bakış

Panasonic’in Dış İskelet Kullanılan Biyonik Fabrikasına İlk Bakış

Panasonic, fabrika işçilerinin dış iskelet kullanarak nasıl çalıştığını gösteren bir video yayınladı.

Japonya, uzun yıllardır ağır işçilik gerektiren görevler yapan işçileri güçlendirmek için dış iskelet çalışmaları yapıyor. Şimdiye kadar dış iskeletlerin fabrika gibi çalışma alanlarında nasıl kullanıldığını çok nadir olarak görebilmiştik.

Ancak, Panasonic’in yeni videosunda, bu teknolojinin faydalarından yararlanan bir grup işçiyi dış iskelet giyinmiş şekilde çalışırken görüyoruz. Videoda yer alan işçiler, birbirleriyle uyumlu şekilde Star Trek filmindeki Borg’ları andıran bir görüntüde ağır kutuları kolaylıkla taşıyabiliyor.

Bilimkurgu filminden fırlamış gibi görünen bu sahne tamamen gerçek ve Japonya’daki fabrika işçilerinin geleceğini yansıtıyor. Assist Suit AWN-03 adındaki dış iskeletler, 8 saatlik bir süre boyunca dayanabilen pillerle çalışıyor. Assist Suit AWN-03’nin üreticisi Panasonic, kayışlar yardımıyla vücuda kolayca bağlanabildiği ve 5 kilo 896 gram ağırlığa sahip olduğu için geliştirdikleri bu teknolojik aksamla gurur duyuyor.

Panasonic ayrıca, dış iskeletlerin 15 kilo ağırlığındaki kutuları taşırken ortaya çıkan ve sırta uygulanan baskıyı azalttığını iddia ediyor. Geleceğin fabrika işçiliği karşımızda diyebiliriz. Şirketler bu gibi teknolojilere mi yoksa robotlara mı yatırım yapacak? Bu sorunun cevabı, muhtemelen ikisinin bir karışımı olacağı şeklinde verilebilir. Robotlarla koordineli biçimde çalışan insanları, yakın bir gelecekte çalışma hayatında daha sık görebileceğiz.

Videonun devamında, başlı başına fütüristik bir bakış açısının ürünü olan dış iskeletin farklı bir modeli olan PLN-01 Ninja’yı görüyoruz. Yine yakın bir gelecekte PLN-01 Ninja’nın da Japonya sokaklarında hareket güçlüğü çeken yaşlılar ya da teslimat işiyle uğraşan çalışanlar tarafından kullanıldığına şahit olacağız. Biyonik mavi yaka çağına hoş geldiniz.

Görsel: YouTube