Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tekerlekli Sandalye Kullananların Yürüyebilmesi İçin Dış İskelet

Tekerlekli Sandalye Kullananların Yürüyebilmesi İçin Dış İskelet

Wandercraft, tekerlekli sandalye kullanan insanların yürüyebilmesi için Atalante adında bir robotik dış iskelet geliştiriyor.

Dış iskelet, çoğu teknoloji ürünü gibi askeri kullanım amacıyla geliştirildi. Günlük yaşamda ona ihtiyaç duyan insanların kullanımı için farklı versiyonları da zamanla ortaya çıkmaya başladı. Örneğin ağır yük kaldırmak zorunda kalan işçilerin ve spor yapanların faydalanabileceği versiyonlarıyla karşılaştık. En çok ümit veren yanı ise ileri yaştaki bireylerin ve engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmayı vadeden bir yenilik olmasıydı. İşte şimdi, engelli bireyler için geliştirilmekte olan Atalante adlı bir dış iskelet takımından bahsedeceğiz.

Kendi kendini dengeleyen dış iskelet: Atalante

Çoğu insan için ayağa kalkıp bir bardak su almak hiç düşünmeden yapılan bir eylem. Ancak tekerlekli sandalyedeki insanlar için bu en basit görünen hareketlerin bile çok fazla mücadele gerektirdiği açık. Üstelik bu mücadeleyi deneyimleyen yalnızca engelli bireyler değil. Kırık çıkık, antrenman sırasında yaşanan geçici sakatlık ve yaşlılık dönemlerinde her insan bu mücadeleyi belli bir biçimde yaşıyor. 10 yıl önce bir trafik kazası geçirip tekerlekli sandalyeye mahkum olan Kevin Piette de bu mücadeleyi en ağır şekilde yaşayanlardan. Oysa şimdi Fransız şirket Wandercraft’ın robotik dış iskeleti Atalante ile kolayca ayağa kalkabiliyor, yürüyebiliyor, dolabına uzanabiliyor, boks yapabiliyor ve yemek pişirebiliyor. Haberdeki ikinci videoda bunları nasıl yaptığını açık bir şekilde görebiliyoruz.

Şimdilik yalnızca iç mekanlarda kullanılabiliyor

Wandercraft, Aralık ayında dünyanın ilk kendi kendini dengeleyen bu dış iskeletini tasarlamak için 45 milyon ABD Doları fon toplamış. Kendi oğlu da bedensel engelli olan kurucu ortak Jean-Louis Constanza, Euronews’e yaptığı açıklamada; tekerlekli sandalyeyi bir handikap olarak görmediğini belirtmiş. “Bu bir özgürlük aracı ve dış iskelet de, yeniden yürümek isteyen insanların kullanabileceği başka bir araç.”. Mühendislerin ürünleri test etmeleri için destek veren Piette, sonunda “aslında unutmuş olduğu” dik bir duruşa geçebildiğini belirtmiş. Yıllardır ilk kez ayağa kalkmayı; kolay, rahat ve sessiz bir eylem olarak deneyimlemiş. Piette birkaç dakika içinde yardım almadan cihazı takabiliyor. Dış dünyada da kullanılabilecek bir versiyonun yapılmasını ve eve kendi başına yürümeyi dört gözle bekliyor.

Atalante, hareketlerin daha akıcı olması için altısı kalçada, ikisi dizde ve dördü ayak bileklerinde olmak üzere 12 motorla donatılmış. Hastaneler şu anda rehabilitasyondaki hastalar için en son model olan ‘Atalante X’i kullanıyor. Dış iskelet, kullanıcı tarafından uzaktan kumanda ile kontrol ediliyor ve üst vücut hareketleri ile arkada yer alan bir sensör devreye giriyor.

Şimdilik bu dış iskelet yalnızca iç mekanlarda kullanılabiliyor ancak Wandercraft dış dünyada kullanılabilecek güvenli bir dış iskelet üzerinde çalışıyor. Bu yeni versiyonun daha az hacimli, otonom ve eller serbest özellikte olması planlanıyor. Ancak otonom otomobillerde olduğu gibi, bu versiyon da geliştiricilerin çözmesi gereken bazı riskler taşıyor.

Görsel: YouTube, Facebook