Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yapay Zeka Destekli Dış İskelet: SPORTSMATE 5

Yapay Zeka Destekli Dış İskelet: SPORTSMATE 5

Enhanced Robotics tarafından geliştirilen SPORTSMATE 5, yapay zeka tabanlı algoritmalarıyla günlük egzersizlerin daha verimli gerçekleştirilmesine imkan tanıyor.

Dış iskelet sistemleri her ne kadar özellikle askeri amaçlar için geliştiriliyor olsa da yakın zamanlarda son kullanıcı için de geliştirilen sistemler sık sık karşımıza çıkıyor. İleri yaştaki insanların ya da engelli bireylerin daha rahat hareket etmesi için, yük taşıma gerektiren çalışma ortamlarında hatta egzersiz amaçlı kullanılabiliyor. Ağır nesneleri kolayca taşımaya yardımcı olabilecek KOMA 1.5 adlı robot, yaşlı ve engelli insanların hayatını kolaylaştırmak amacıyla Stanford Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen dış iskelet ve Samsung’un CES 2020’de tanıttığı GEMS bu örnekler arasında.

2018’de kurulan Enhanced Robotics de dış iskelet teknoloji üzerine çalışıyor. Şirketin kurucusu Leon Zhu’nun dış iskelet sistemleri konusunda 7 yılı aşkın tecrübesi bulunuyor. SPORTSMATE 5 isimli dış iskelet de kurucunun ve ekip arkadaşlarının çalışmaları sonucunda ortaya koyduğu bir ürün. Bu dış iskelet adından da anlaşılacağı gibi egzersiz ya da yürüyüş yaparken bel ve diz çevresini kapsayan yapı sayesinde daha kısa sürede çeşitli kas gruplarını geliştirmeye ve güçlendirmeye yardımcı oluyor.

SPORTSMATE 5 kullanıcının davranışlarını algılamak için yapay zeka algoritmasını kullanıyor

Tek bir şarj süresinde boyunca üç saatlik kullanım sunan SPORTSMATE 5 dış mekan ve fitness modu gibi farklı seçenekler içeriyor. Kullanıcının ihtiyacına göre gerekli olan direnç kuvvetini belirlemek için yapay zeka algoritması kullanıyor. Tercih edilen sporun türüne göre kullanıcıya destek veriyor ya da karşı direnç sağlayarak kas gelişimini ve kalori yakmayı hızlandırıyor.

Örneğin dış mekan modunda her iki tarafta yer alan motorlar kullanıcının adımlarını daha ileriye ve rahat bir şekilde atması için tetikleyici bir destek kuvvet sağlıyor. Cihaz aktif hale geldikten sonra dış iskelette yer alan sensörler kullanıcının adım hareketlerini algılıyor ve ona göre cihazda yer alan motorları tetikleyerek itici kuvvet oluşturuyor. Bu sayede koşu, dağ yürüyüşü, tırmanma ya da merdiven çıkma gibi farklı fiziksel aktiviteler daha efektif bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Kullanıcı adım atmayı bıraktığı anda motorlar da devre dışı kalarak duruyor. Dolayısıyla koşuya istemsiz olarak motorların verdiği güçle devam etmek gibi bir durum söz konusu değil.

Bir diğer seçenek fitness modunda ise yürüyüş sırasında destek olan motorlar bu sefer bir direnç kuvveti oluşturuyor. 10 Nm’ye kadar direnç göstererek bacakların hareket etmesi için daha çok çalışmasına yol açıyor. Gerçekleştirilen egzersizin türüne bağlı olarak kullanıcı esneme veya bükme gibi direnç tercihleri yapabiliyor. Yapay zeka algoritması uygulaması gereken direnci kullanıcının hareket esnekliğine göre ayarlıyor.

sportsmate

Giyilmesi kolay ve oldukça hafif

Enhanced Robotics, SPORTSMATE 5 dış iskelet sisteminin şu an piyasada bulunan en hafif giyilebilir sistem olduğunu belirtiyor. İskelet, karbon fiber takviyeli plastikten ve alüminyum karışımından üretiliyor. Dış iskeleti oluşturmak için kullanılan malzemeler ve ürünün spor amaçlı kullanıldığı göz önünde bulundurulduğunda 2,5 kilogram ağırlığındaki ürünün oldukça hafif olduğu söylenebilir.

Enhanced Robotics’in geliştirdiği SPORTSMATE 5 şu anda Kickstarter üzerinden fonlanıyor ve belirlenen hedefi şimdiden 10’a katlamış durumda. Fonlamanın ardından ürünün önümüzdeki yılın ikinci yarısından itibaren kullanıcılara teslime edilmesi bekleniyor.

Görsel: Enhanced Robotics