Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Toyota Mobility Unlimited Foundation Yarışması’ndan Engelleri Aşan Girişimler

Toyota Mobility Unlimited Foundation Yarışması’ndan Engelleri Aşan Girişimler

Toyota Mobility Foundation tarafından düzenlenen Mobility Unlimited Challenge ile engelli kişilerin yaşamını değiştirebilecek ve standartları yükseltebilecek teknolojiler ödüllendirildi.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne göre ABD’de yaklaşık 33 milyon kişi veya bir başka değişle her 7 vatandaştan 1’i fiziksel engelleri nedeniyle mobilite (hareketlilik) konusunda sıkıntı yaşıyor. Sadece otonom araçlardan veya teslimat robotlarından oluşmayan mobilite aynı zamanda bireylere yardımcı olacak teknolojileri de içeriyor. Felçli insanlara yardım etmeyi ve onlar için geliştirilen teknolojilerin desteklenmesini sağlamayı amaçlayan Toyota Mobility Unlimited Challenge da herkes için mobilite misyonu kapsamında bu eşitsizliği en aza indirmeyi hedefliyor. Bu kapsamda gerçekleştirilen uluslararası yarışmada kazananı 1 milyon dolarlık birincilik ödülü veriliyor.

Ağırlık merkezini otomatik ayarlayan yapay zeka destekli tekerlekli sandalye birinci oldu

Toyota Mobility Foundation tarafından düzenlenen yarışmada tekerlekli sandalye kullanıcılarına yardımcı olarak otonom elektrikli cihazlardan, hibrit dış iskelete kadar çeşitlilikte tasarımlar bulunuyordu. Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, İtalya ve Birleşik Krallık’tan beş farklı girişimin finalistler arasında bulunduğu yarışmanın kazananı Phoenix i oldu.

Phoenix Instinct tarafından tasarlanan Phoenix i, ağırlık merkezini otomatik olarak ayarlamak için yapay zeka kullanıyor. Bu sayede ultra hafif karbon fiber iskelet son derece dengeli ve hızlı bir şekilde hareket ettirilebiliyor. Phoenix Instinct’in CEO’su Andrew Slorance, onlarca yıldır teknolojik olarak aşamaya kaydedemeyen tekerlekli sandalyeleri daha kolay ve güvenli bir forma soktuklarını söylüyor. Para ödülüyle bu ürünü son tüketiciyle buluşturmanın daha kolaylaşacağına inanıyor.

Finalistler arasında yer alan California merkezli Evolution Devices da kullanıcıların kaslarını elektriksel olarak uyaran, yapay zeka destekli EvoWalk ile hareketlilik sorunu aşmayı hedefliyor. Yüzey elektrotları aracılığıyla alt bacak kaslarının yürümeye uygun bir şekilde kasılması için elektriksel dürtü gönderiliyor. Gerçek zamanlı yürüme ölçümlerinin raporları doğrultusunda oluşturulan makine öğrenimi algoritmaları sayesinde bu işlem gerçekleştiriliyor.

EvoWalk, ayağın ön bölümündeki kısmi felç veya kasların zayıflığından kaynaklanan yürüme güçlüğü için tasarlanmış. Cihazın yaratıcısı Evolution Devices’ın CEO’su Pierlugi Mantovani, kendi babası için tasarladığı bu ürünün ilk prototipini 2017 yılında yaratıyor. Süreç içerisinde geliştiriyor ve son halini alıyor.

Toyota Mobility Unlimited Challenge “Herkes için mobilite” sloganını benimsiyor

Diğer finalistlerden Tsukuba Üniversitesi’nin Qolo (Quality of Life with Locomotion) isimli ürünü dış iskelet ve tekerlekli sandalye işlevini görürken IHMC & MYOLYN ürünü Quix, güvenilir ve çevik bir dış iskelet görevi üstleniyor. Italdesign tarafından sunulan Wheem-i ise tekerlekli sandalye kullanıcıları için ücretsiz paylaşım sağlayan yarı otonom bir elektrikli cihaz.

toyota mobility

BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma hedefleri kapsamında ilerleyen Toyota Mobility Unlimited Challenge özellikle felçli kişilerin her açıdan toplumla daha entegre olması için bu yarışmayı gerçekleştiriyor. Eşitsizlikleri azaltma hedefiyle gerçekleştirilen yarışmada da yenilik, etki, işlevsellik, kullanılabilirlik, kalite, güvenlik, pazar potansiyeli, ödenebilirlik gibi konu başlıkları üzerinden değerlendirmeler yapılıyor.

Görsel: YouTube, Toyota Mobility Unlimited Challenge, Twitter