Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
“Herkes İçin” Genişletilmiş Gerçeklik Deneyimi Sunan Tekerlekli Sandalye

“Herkes İçin” Genişletilmiş Gerçeklik Deneyimi Sunan Tekerlekli Sandalye

Honda'nın geliştirdiği UNI-ONE, engelliler ve yaşlılar dahil "herkesin" sanal dünyayı daha gerçekçi bir şekilde deneyimleyebilmesini amaçlıyor.

Honda, gerçek dünya ile sanal gerçeklik maceraları arasında köprü kuran eller serbest, elektrikli mobilite cihazı UNI-ONE’ı geliştirdi. Genişletilmiş gerçeklik deneyimi sunan cihaz, Japonya dışında ilk küresel lansmanın yapılacağı South by Southwest (SXSW) 2024 etkinliğinin ziyaretçileri tarafından deneyimlenebilecek. Başlıkta da belirttiğim gibi, bu mobilite cihazı engelli olsun olmasın herkes için tasarlanmış bir araç.

Bu “genişletilmiş gerçeklik” (XR) mekanizması, dijital dünyada A noktasından B noktasına somut bir şekilde gezinmeyi sağlıyor. Kullanıcının sanal gökyüzünde hafif salınımları hissederek süzülmesini veya aşağı inerken adrenalin patlaması yaşamasını sağlayabiliyor. Cihazın en çarpıcı özelliklerinden biri de zaten bu sezgisel tasarımı. Kullanıcının ilerlemek için öne eğilmesi, durmak için geriye yaslanması ve herhangi bir yöne yönlendirmek için ağırlığını o yöne kaydırması yeterli. Böylece elleri serbest şekilde aracı kontrol edebiliyor. İsteyenler için bir kumanda kolu seçeneği de mevcut.

Sanal gerçeklikle ve kişisel mobiliteyi birleştiren tekerlekli sandalye

Honda, en son basın bülteninde engelli topluluğundan hiç bahsetmemiş olsa da, internet sitesinde UNI-ONE’ın engelli insanlar ve yaşlılar da dahil olmak üzere geniş bir kullanıcı yelpazesi için tasarlandığının altını çizmiş. Ayrıca cihazı geliştirirken engelli bireylerin görüşlerinin alınmış olması da muhtemel görünüyor.

Şirket, UNI-ONE’ın alt ekstremite sorunları olan kişilerin kullanımı için ideal olacak bir versiyonunun geliştirilmekte olduğunu da açıklamış.

Honda, UNI-ONE‘ın tema parkı deneyimlerini geliştiren, günlük aktivitelerinde mobilite zorlukları yaşayan bireyleri güçlendiren ve hatta XR oyunlarına eğlenceli bir dokunuş katan hepsi bir arada bir araç olduğunu vurguluyor.

Görsel: Honda

Disney’in HoloTile’ı ile Sanal Gerçeklikte Sınırsız Fiziksel Yürüyüş