Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Disney’in HoloTile’ı ile Sanal Gerçeklikte Sınırsız Fiziksel Yürüyüş

Disney’in HoloTile’ı ile Sanal Gerçeklikte Sınırsız Fiziksel Yürüyüş

Disney mucidi Lanny Smoot, sanal deneyimler için fiziksel dünyada sınırsız yürüme imkanı sunan HoloTile'ı geliştirdi.

Disney’in “Imagineer”ı Lanny Smoot; elektrik mühendisi, mucit, bilim insanı ve tiyatro teknolojisi yaratıcısı gibi pek çok ünvana sahip. 100’den fazla patenti ile Disney’in en üretken mucidi ve Amerikan tarihinin en üretken siyahi mucitlerinden biri olarak tanınıyor. En yeni icadı da şu sıralar dünyanın konuştuğu HoloTile. Bu teknolojik zemin, gerçekliği ve hayali alemleri birleştiren deneyimler için önemli bir basamak olarak nitelendiriliyor.

Sınırlı bir alanda sınırsız yürüyüş

HoloTile, kullanıcıların herhangi bir yönde yürümesine olanak sağlamak üzere tasarlanmış, çok yönlü bir yürüyüş bandı zemini. Kullanıcıyı platformda ortalanmış halde tutarak sanal dünyadaki sürükleyici manzaralar arasında zahmetsiz bir gezinti sağlıyor. İzleyiciye sınırsız bir alanda hareket ediyormuş hissi verirken aslında onu önceden belirlenmiş bir alanla sınırlandırıyor.

Birden fazla kişi, aynı zeminde yolları kesişmeden sanal deneyim yaşayabiliyor

HoloTile küçük, dairesel parçalardan oluşuyor ve bu parçalar kullanıcının adımlarına yanıt olarak hareket edip dönüyor ve her yöne hareket imkanı sağlıyor. Birden fazla kişi aynı platformda bulunabiliyor, her biri farklı bir yöne doğru yürüyebiliyor ve birbirlerinin yollarını asla kapatmıyorlar. Paylaşılan sanal deneyim; ister oyun, ister eğitim, isterse de sanal turizm olsun, Holo Tile her biri için grup halinde yapılacak sanal etkinliklerin önünü açıyor.

Smoot, aşağıdaki videoda HoloTile’ı bizzat tanıtırken şöyle söylüyor: “Bu çok yönlü yürüme zemininde istediğim yöne yürüyebiliyorum; yerde kalmam için ne gerekiyorsa otomatik olarak yapıyor.”.

Smoot, HoloTile’ın VR’nin ötesinde de kullanım alanları olduğunu düşünüyor. Örneğin dansçıların karmaşık rutinleri gerçekleştirmelerine olanak tanıyacak ve sanatçılıklarına yeni bir katman ekleyecek şekilde sahnelerin bu döşemelerle donatılabileceğini öngörüyor. Yine tema parklarda da HoloTile kullanılabileceğini düşünüyor.

Görsel: Disney Parks