Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Oyunları Koklayabilmeyi Sağlayan Yapay Zekâlı Cihaz: GameScent

Oyunları Koklayabilmeyi Sağlayan Yapay Zekâlı Cihaz: GameScent

Favori oyunlarının nasıl koktuğunu merak edenler artık GameScent ile bunu doğrudan deneyimleyebilecek.

Oyunların gelecekte, daha ne kadar gerçekçi olacağını hayal etmek giderek zorlaşıyor. Geliştiriciler, oyuncuları oyunlarına bağlamak için sürekli yeni yollar arıyor. Bazıları sanal gerçekliğin sınırlarını zorluyor, bazıları ise oyununuzun belirli öğelerini hissetmeyi sağlayan dokunsal geri bildirim konusunda yenilik yapıyor. GameScent’in piyasaya girmesi de oyun dünyasında yaşanan önemli bir gelişme olarak dünyanın gündeminde.

Konsollar, PC ve sanal gerçeklik ile uyumlu olan GameScent, oyun oynarken karşılaşabileceğiniz çeşitli kokuları taklit edebilen kartuşlarla donatılmış. Cihaz, oyun oynarken bu kokuların ne zaman yayılması gerektiğini belirlemek için yapay zekâyı kullanıyor. Eğer bir çatışmadaysanız ve etrafınızda mermiler uçuşuyorsa, o duruma uygun bir koku odanıza yayılıyor.

Bu arada daha önce filmlerin ve oyunların kokusunu hissettiren Aroma Shooter adlı bir başka cihaza yer vemiştik. Ancak GameScent çok daha gelişmiş özelliklere sahip ve sadece oyunlara odaklı bir cihaz olduğu için çok daha fazla ses getirdi.

Kokuların karışmasını önleyen “Temiz Hava” özelliği

GameScent, potansiyel olarak birbiri ardına salınacak farklı kokuların yanı sıra, bunların karışmamasını sağlayan bir ekstra özelliğe de sahip. Bu özellik ya da koku “Temiz Hava” adını taşıyor. Temiz Hava, oyun oynadığınız odayı nötralize ediyor.

GameScent şu anda; orman, fırtına, patlama, silah, otomobil yarışı ve bir de yukarıda bahsettiğim “Temiz Hava” kokusunu yayabiliyor. Gelecekte ise okyanus, çimen, spor sahası ve kan gibi kokuların da cihaza ekleneceği belirtilmiş. Koku kartuşlarının değiştirilmesinin de oldukça pratik olduğu vurgulanmış.

Şiddet içerikli oyunlar ya da filmler mutlaka oynayan kişiyi şiddete meyilli hale getirmiyor elbette, bunun farkındayım. Ama mermi ve kan gibi şiddete dayalı unsurların koku efektiyle daha da gerçekçi hale gelmesini çok rahatsız edici bulduğumu söylemeliyim. Muhtemelen bu konuda yalnız da değilim. Şimdiye kadar oyunla gerçeklik arasında bir farklılık/mesafe vardı. Şimdi oyunların gerçekçilik düzeyi arttıkça insanları, hatta her şeyden önce çoçukları nasıl etkileyeceği bence bilimsel insanları tarafından araştırılmalı. Siz ne dersiniz?

GameScent şu anda Amazon, Best Buy ve GameShop gibi satıcılardan satın alınabiliyor. Perakende satış fiyatı aslında 179,99 dolar. Ancak şu an tıkladığınızda Amazon’da 149,99 dolara indiğine şahit olabilirsiniz. Amazon’da ve Best Buy’da sınırlı bir süre için satışta olacakmış.

“Biz bu kokulu ve dokunsal günlere nasıl geldik ve nereye doğru gidiyoruz?” diyorsanız aşağıdaki haberlere de göz atmak isteyebilirsiniz.

Filmlerin ve Oyunların Kokusunu Hissettiren Cihaz

Disney’in HoloTile’ı ile Sanal Gerçeklikte Sınırsız Fiziksel Yürüyüş

Çok İnce Bir Elektronik Ciltle Sanal Dünyaya Dokunmak

Metaverse’de Fiziksel Acıyı Hissetmek

Görsel: GameScent