Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Filmlerin ve Oyunların Kokusunu Hissettiren Cihaz

Filmlerin ve Oyunların Kokusunu Hissettiren Cihaz

Aromajoin tarafından geliştirilen "Aroma Shooter", kullanıcıya filmleri ve oyunları kokularıyla deneyimleme imkanı sunuyor.

Sanal dünyada görme ve işitme duyusunun ötesine geçen teknolojiler oldukça popüler. Metaverse’de fiziksel acıyı hissettirmek için tasarlanan bileklik önemli bir örnekti. Bileklik, eldiven gibi donanımları aradan çıkarmayı amaçlayan ultra ince cilt WeTac de ses getirdi. CES 2023’te tanıtılan Aroma Shooter ise kokulara odaklanan birçok yenilik arasında dikkat çekmeyi başardı.

Dijital aromalarla yeni bir iletişim kanalı yaratmak

Aroma Shooter, Japonya merkezli Aromajoin tarafından geliştirilmiş. Cihaz, aromaları dijitalleştirebiliyor. Şirkete göre bu ürün; metin, görüntü ve ses ailesinden oluşan sanal dünyada yeni bir iletişim kanalı açabilir. Hatta bu kanalın reklamlarda da kullanılma potansiyeli çok yüksek.

Cihaz, kokular arasında 0,1 saniyede geçiş yapabilen ve koku permütasyonlarını kalıcı bir his yaratmadan anında karıştırabilen bir kartuşa sahip. Kokuyu dışarı veren bölüm, öncelikle çevredeki havayı emiyor ve ekranda olup biteni taklit eden bir kokuyu kullanıcıya doğru üflüyor. Bu noktada da tabii insanın aklında “ya filmdeki sigara dumanının, kanalizasyonda geçen bir sahnenin ya da şiddet içeren kanlı sahnelerin kokusunu almak istemiyorsam?” gibi sorular dolaşıyor. Aşağıdaki açıklamalardan da anlayacağınız üzere kartuşlar bu tür kötü kokuları içermiyor. Zaten kullanıcı, videoya ya da oyuna tanımlanan mevcut kokuları da kendi isteğine göre özelleştirebiliyor.

fimlerin kokusu

Aromajoin’in demo videosunda şirketin iki ayrı animeyle tanıtım yaptığı görülüyor. Bunlardan ilki Eşsiz Beşizler (The Quintessential Quintuplets) isimli anime. Anime, sahnelerin estetiğine ve havasına uygun kiraz çiçeği, üzüm ve şeftali gibi kokularla etiketlenmiş. Diğeri ise video oyunundan animeye dönüşen Cyberpunk: Edgerunners. Bu animede karamel, kahve ve karanfil tomurcuğu gibi kokan sahneler bulunuyor.

Şirketin veri tabanında, çeşitli şovların ve oyunların özetlerine farklı kokular atfedilmiş. Bu sayede izleyicilere, söz konusu videoların ve oyunların nasıl kokacağına dair bir fikir verilmiş.

Önceden belirlenmiş kokular kullanıcıya yeterli gelmezse, bu durumda videodaki zaman kodlarına kokular ekleyerek kendi koku alma deneyimini oluşturabiliyor.

Aroma Shooter, 998 dolar fiyatla 6 aroma kartuşlu olarak sunuluyor. Dileyen kullanıcı, her biri 54 dolar olan ek kartuşlarla koku deneyimini zenginleştirebiliyor.

Görsel: Aromajoin