Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
CES 2014 – Giyilebilir Teknoloji

CES 2014 – Giyilebilir Teknoloji

Consumer Electronics Show 2014'ten öne çıkan ürün ve teknolojiler.

CES bir elektronik ürünler fuarıyken gittikçe önemli bir şova dönüşüyor. Artık sadece TV ve telefon üreticileri değil, teknoloji şirketleri, otomotiv devleri de yeni ürünlerini CES’te duyuruyorlar. CES 2014’te öne çıkan bazı lansman ve ürünleri Bigumigu’da kısaca derlemek istedim. Bu konuda da Türkiye’deki en iyi teknoloji içerik üreticilerinden LOG’dan yararlandım.

CES’teki birçok ürün ve teknoloji arasında belli başlıkların 2014 için özellikle önemli olduğuna inanıyorum. İncelememi de bu başlıklarda topladım: Giyilebilir Teknoloji, Akılı Ev ve Mobil Aksesuarlar, TV ve Görüntü, 3 Boyutlu Baskı.

Giyilebilir Teknoloji
CES’in bu yıl belki de en önemli gündemi giyilebilir teknoloji ürünleriydi. Bu konuda en önemli sunum da Intel tarafından yapıldı. Intel, Edison adlı yeni bir nano bilgisayar konseptini tanıttı. Intel’in 22 nm mimarisi üzerine kurulu SD kart formundaki bilgisayar, dahili Wi-Fi ve Bluetooth modüllerine sahip, Linux ile çalışıyor ve kendi uygulama mağazası mevcut. Intel CEO’su Krzanich’in belirttiğine göre Edison, geliştiriciler için tasarlanmış ve geleceğin giyilebilir akıllı cihazlarında kullanılması hedeflenmiş bir bilgisayar. Bu küçük cihaz sayesinde dünyanın her yerinde birçok yeni fikir hayata geçebilecek giyilebilir teknoloji konusunda. (LOG yazısı)
LG’nin sağlıklı yaşam ve egzersiz teknolojilerine yönelik ilk giyilebilir ürünlerinden olan LifeBand Touch, Android ve iOS’li cihazlarla uyumlu ayrıca MyFitnessPal, Runkeeper ve MapMyFitness gibi üçüncü parti uygulamalara da destek veriyor. (LOG yazısı)
Sony SmartWear adını verdiği aktivite ölçer ve sağlıklı yaşam ürümleri SmartBand ve Core ile, kullanıcının spor aktivitelerinin yanı sıra gün içindeki önemli anlarının ya da uyku alışkanlıklarının da takibini yapıyor ve tüm verilerin LifeLog uygulaması ile akıllı telefonlar üzerinden izlenebilmesini sağlıyor. (LOG yazısı)
Razor Nabu adlı bileklik, hem veri toplama ve aktivite ölçer (self-monitoring) hem de veri iletme (akıllı bileklik) özelliklerini birleştiren bir ürün. (LOG yazısı)
iOS ve Android‘li cihazlarla kullanılabilen Lumo Lift vücut duruşu tespiti yapabiliyor. Lumo Lift, kullanıcı kambur durduğunda titreşimle uyararak kullanıcının düz şekilde durmasına yardımcı oluyor. (LOG yazısı)
Netatmo June doğrudan kadın kullanıcıları hedef alan bir bileklik. Daha önce Louis Vuitton ve Cartier için tasarımlar yapan Camille Toupet tarafından tasarlanan June, kullanıcısının ne kadar zararlı güneş ışınına maruz kaldığını UV sensörleri aracılığıyla ölçerek kullanıcısını uyarabiliyor. (LOG yazısı)
LG HRM adındaki kulaklık, sahip olduğu sensörler aracılığıyla anlık olarak kullanıcının kalp ritmini, kat ettiği mesafeyi ve yaktığı kaloriyi ölçebiliyor, LG’nin yeni bileklik serisiyle de uyumlu çalışarak onlara veri gönderebiliyor. (LOG yazısı)
Samsung, BMW ile ortaklık kurduğunu CES‘te duyurdu. Şirket, akıllı kol saati Galaxy Gear’ın dünyanın ilk tam bağlantılı elektrikli otomobili BMW i3’iü uzaktan kontrol edebileceğini açıkladı. (LOG yazısı)
Mercedes-Benz, akıllı saat Pebble ile stratejik ortaklık anlaşması yaptıklarını duyurdu. Mercedes-Benz tarafından kullanıcıların akıllı telefonlarına özel olarak geliştirilen Digital DriveStyle uygulaması aracılığıyla otomobile özel uyarı ve bilgilendirmeler Pebble akıllı saat üzerinden görüntülenebilecek.

Pulsense serisi altında bir saat ve bir bant ile bu alana hızlı bir giriş yapan Epson’un saat şeklindeki ürünü PS-500‘de yer alan patentli biyo ölçüm teknolojisi, ışık ve sensör aracılığıyla deri rengindeki (kırmızı kan hücrelerinden yansıyan) ince değişimleri algılayarak nabzı ölçüyor. Saat aynı zamanda akselerometre sensörü ile günlük atılan adımlar ve geçirilen aktif zaman gibi veriler kaydedilebiliyor. (LOG yazısı)