Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dijital Dünyayı Vücut Hareketleri Kontrol Etsin: e-skin

Dijital Dünyayı Vücut Hareketleri Kontrol Etsin: e-skin

Sensörlü elektronik deri e-skin, kendinizi kaptıracağınız bir sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve karma gerçeklik deneyimi sunuyor.

Japon teknoloji şirketi Xenoma, vücut hareketini dijitalleştiren akıllı giysi e-skin’i ilk kez CES 2016’da tanıtmış ve ardından SXSW 2016’da ikinci kez sergilemişti. Eylül 2017’de Kickstarter’da hedeflediği fonu başarıyla toplayan akıllı giysinin son hali geçtiğimiz yıl yine CES 2018’de sergilendi. Xenoma e-skin teknolojisini son sürat geliştirmeye devam ederken gelin hep birlikte ona yakından bakalım.

e-skin: Kullanıcının Gövdesini Kontrolöre Dönüştüren Akıllı Giysi

e-skin ile kontrolör sensin!

e-skin, ekran başında olduğu kadar sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik ortamlarında da hareketle kontrol imkanı sağlıyor. Giysiye, üst vücut hareketini yakalamak ve izlemek için kas gerilimlerini algılayan 14 sensör, 6 eksenli bir ivmeölçer ve bir de jiroskop entegre edilmiş. Üstelik bu donanıma rağmen çamaşır makinesinde de rahatça yıkanabiliyor.

E-skin’le vücut hareketleri; oyunlar ve diğer hareket tabanlı uygulamalar için veri haline geliyor. Sensörlerden alınan verilerin yakındaki bir bilgisayara veya Xenoma uygulaması yüklü akıllı telefona aktarılabilmesi için göğsün ortasına takılan bir Bluetooth modülü kullanılmış. Oyun oynamanın yanı sıra, bilgisayarınızda çalışırken, evdeki eşyaları kontrol ederken- örneğin bir lambanın ışık düzeyini ayarlarken de kullanabileceğiniz bir elektronik deri. Yine örnek vermek gerekirse kambur durduğunuza dair bildirim yaparak duruşunuzu düzeltmenizi sağlayabilecek bu giysi, daha pek çok yönden sağlıklı kalmanıza yardımcı olabilir. Hatta Xenoma, antrenman sırasında EKG sensörleriyle vücudunuzu izleyen bir e-skin geliştirmeyi de hedefliyor. Yukarıdaki videoyu izlediğinizde de göreceksiniz ki bu teknoloji yaşamınızın bir parçası olma potansiyeli taşıyor.

e-skin pantolon CES 2019’da

Akıllı giysi üretmenin sırrını çözmüş görünen Xenoma, şu anda CES 2019’daki standında Alman Yapay Zeka Araştırma Merkezi iş birliğiyle geliştirdiği e-skin’in alt gövdeye yönelik pantolon versiyonunu tanıtıyor.

Görsel: Kickstarter