Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Uyurken Gelen Tehlikeyi Duyuran İşitme Cihazı

Uyurken Gelen Tehlikeyi Duyuran İşitme Cihazı

İşitme engellilerin uyku sırasında işitme cihazlarını çıkarması nedeniyle tehlike seslerine karşı onları titreşimle uyaran bir bileklik tasarlandı.

Günlük hayat için çok sıradan kabul ettiğimiz şeyler var. Uyuruz, alarm çalarsa da uyanırız. Bu çok sıradan durum, çoğumuzun üzerinde durmadan kabul ettiği durum işitme engelliler için ciddi bir sorun aslında. Zira işitme güçlüğü yaşayan kişiler, işitme cihazlarını rahatsız olduğu için yatarken çıkarıyorlar. Dolayısıyla; yangın alarmı, köpek havlaması, polis sireni, mutfaktan gelen tıkırtı gibi seslere karşı uyurken son derece savunmasızlar. Bunu değiştirecek cihaz ise Hearing Rescue adında bir bileklik, uyurken bileğe takıldığında sesleri algılayıp titreşim yoluyla sahibini uyandırıyor.

Tayland’da 300 binin üzerinde işitme zorluğu yaşayan insan yaşıyor. Bunların %35’i gece uyurken tehlike seslerini duyamadıkları için kazalara uğradıklarını belirtmişler. İşitme engelli insanlar düşünüldüğünde belki de ilk akla gelen ihtiyaç uyku zamanı değil ama ev kazalarının %70’inin gece gerçekleştiği göz önüne alınırsa Hearing Rescue, bu insanların hayatını kolaylaştırabilecek, hatta belki de kurtarabilecek bir cihaz. Çok basit ama önemli bir fikir içeriyor.

Tayland halkının sağlığı ve esenliği için çalışan Thai Health Promotion Foundation ile Bangkok İşitme Engelliler Derneği iş birliği sonucunda BBDO Bangkok’un desteğiyle geliştirilen Hearing Rescue, aslında sıradan işitme cihazlarının güncellenmiş, dönüştürülmüş bir versiyonu. Bileklik, gündüz normal bir işitme cihazı gibi kullanılıyor. Ancak kulaktan çıkarıldığında bileğe takılabilecek bir mekanizması var. Ve bileğe takıldığında cihaz doğrudan gece (ya da uyku) moduna geçiyor.

Cihaz, bilekteyken tehlike işareti olabilecek farklı sesleri, ses seviyelerini ve ses örüntülerini tanımaya programlı. Köpek havlaması, alarm, siren sesi gibi minimum 60 db’lik frekansa kadar pek çok ses cihaz tarafından algılanıyor. Cihaz tarafından ortamda potansiyel olarak tehlikeye işaret eden bir ses duyulduğunda da titreşim yoluyla uyuyan kişi uyandırılıyor. Böylece kişi eğer gerçekten bir tehlike varsa ona göre harekete geçebiliyor.

Cihaz şu an için ön talep aşamasında.

Künye:
Reklamveren: Thai Health Promotion Foundation ve Deaf Association Of Bangkok
Reklam Ajansı: BBDO Bangkok
Yetkili Yaratıcı Yönetici: Suthisak Sucharittanonta
Yetkili Yaratıcı Yönetici Yardımcısı: Anuwat Nitipanont
Yaratıcı Yönetmen: Nattawut Sittiwaraphan
Reklam Yazarı: Kanchat Chotewattanakul, Uraiwan Pongthavornsawat
Sanat Yönetmeni: Kroekkiat Chanthakitnukul, Sarina Pornnimit

Görsel: Vimeo, Hearing Rescue