Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Konuşmaları İşaret Diline Çeviren 3B Baskı Robotik Kol

Konuşmaları İşaret Diline Çeviren 3B Baskı Robotik Kol

Antwerp Üniversitesi öğrencileri, konuşmaları işaret diline çeviren Aslan adlı robotik bir kol geliştirdi.

İşitme engelli bireylerin hayatını kolaylaştıracak en önemli etken, potansiyel engelli olan bireylerin bu konuda çaba göstermesi. İşaret diliyle rap müziği buluşturarak farkındalık yaratan Eller Konuşur projesi bu açıdan önemli bir adım. Teknoloji projeleri de engelleri aşmada önemli bir fark yaratabiliyor. Örneğin işitme engelli insanların müziği hissedebilmesini sağlayan giysi Sound Shirt ve uyurken gelen tehlikeyi duyuran işitme cihazı Hearing Rescue dikkate değer çalışmalardandı. Antwerp Üniversitesi’nde yüksek lisansını sürdüren bir grup öğrenci ise konuşmaları işaret diline tercüme eden robotik kol geliştirerek büyük bir katkıda bulunuyor. 3B baskı teknolojisiyle tasarlanan robotik kol, düşük maliyetli ve kolaylıkla temin edilebilen elektronik bileşenlerden yapıldığı için işitme engelli bireylerin ihtiyaçlarına geniş ölçekte cevap verebilecek.

Dünyada yeterli sayıda işaret dili tercümanı bulunmuyor

Project Aslan adı verilen girişim, Avrupa Otorinolaringoloji Enstitüsü (kulak burun boğaz enstitüsü) tarafından destekleniyor. Dünya genelinde yeterli sayıda işaret dili tercümanı bulunmuyor ve projenin amacı bu açığı makinelerle kapatmak. Ekip, Aslan robotunun 140’tan fazla ülkede çoğaltılabilir olmasını sağlamak için 3B baskı ağı 3D Hubs’ı kullanıyor.

Guy Fierens, Stijn Huys ve Jasper Slaets, işaret dili tercümanlarına duyulan ihtiyaca teknolojik bir çözüm bulmak üzere 2014 yılında bir araya gelerek ekibin temellerini atmış. Fierens, arkadaşlarıyla sohbet ederken, konu Belçika’daki işaret dili tercümanlarının ne kadar az olduğuna gelmiş. Bu konuda bir şey yapma isteği bu sohbet sırasında doğmuş. Ancak Fierens aynı zamanda yüksek lisansı için robotik alanında da çalışma yapmak istiyormuş ve bu iki hedefi birleştirerek işaret dili tercümanı bir robot tasarlamaya karar vermiş. 3 yıl boyunca proje üzerinde çalışarak prototip hazırlamışlar.

Küresel 3B baskı ağı ile geniş ölçekli ve düşük maliyetli üretim

3D Hubs’ı, kullanıcıları bulunduğu yere yakın bir yazıcıyla eşleştiren küresel bir ağ olarak düşünebilirsiniz. Dolayısıyla 3D Hubs ile birlikte çalışmak, Aslan ekibine düşük maliyetli ve yüksek ölçekte bir üretim çözümü sağlıyor. 3B baskıyı kullanmak, Antwerp merkezli ekibin parçaları kolayca değiştirip güncelleyebilmesini de sağlayacak. Şu anki haliyle robotun parçalarını birleştirmek yaklaşık 10 saat sürüyor. Yerel bir ağdan bilgi alarak ve girişi dünyanın dört bir yanındaki işaret dili veri tabanıyla karşılaştırarak çalışıyor.

Robotik kolun; okul, mahkeme gibi resmi alanlarda işitme engelli bireyleri desteklemenin yanı sıra işaret dili eğitimi vermek gibi pek çok uygulamada da kullanılması planlanıyor.

Konuşmaları İşaret Diline Çeviren 3B Baskı Robotik Kol Konuşmaları İşaret Diline Çeviren 3B Baskı Robotik Kol Konuşmaları İşaret Diline Çeviren 3B Baskı Robotik Kol

Görsel: Antwerp University