Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Duymadığımız Şarkı Sözleri

Duymadığımız Şarkı Sözleri

İşitme engellilere yönelik çalışmalar yapan yardım kuruluşu La Parole Aux Sourds için hazırlanan müzik videosunda, işitme engelli dansçı Billy Read, müziği dans ve işaret diliyle aktarıyor.

Geçtiğimiz sene işaret diliyle rap müziği buluşturan “Eller Konuşur” projesinde DEF RAP ekibi, Fuat’ın şarkı sözlerini işaret diliyle anlatıyordu. Toplum ve işitme engelliler arasındaki iletişimi güçlendirmek  için çalışan STK La Parole aux Sourds için hazırlanan Unsilenced isimli müzik videosu da Eller Konuşur’a benzer bir proje. Fransız-Amerikan elektronik müzik grubu Haute ile işitme engelli İngiliz dansçı Billy Read’in iş birliğiyle oluşturulan video, müzik ve dansı bir ifade biçimi olarak ele alıyor.

Pek çok ünlü ismin müzik videosunda imzası olan yönetmen Alban Coret tarafından yönetilen video, tümüyle siyah-beyaz çarpıcı bir görsellik sunuyor. Arka fonuna Paris’i koyan videoda,  dansçı Billy Read, parçayı dansıyla yorumluyor, adeta yeniden yaratıyor.

unsilenced_la parle aux sourds_betc paris_fransa_bigumigu_6

İşaret Diliyle Aktarılan Sözler

Videonun etkileyici görsel anlatımı bir yana, benzersiz bir özelliği daha var. Zira enstrümental sandığımız bu parça, aslında sözlere sahip. Biz duymuyor olsak da, sözler orada, Billy Read’in dansında gizli. Kendisi de işitme engelli olan dansçı Billy Read, yine kendisinin yazdığı sözleri, video boyunca işaret diliyle veriyor.

Billy Read’in müziğin ritmini hissederek yarattığı dans, bir ifade biçimine dönüşürken elleriyle aktardığı sözler de etkiyi güçlendiriyor. Read’e göre Unsilenced videosundaki dansının en zorlayıcı yanı ayaklarıyla ritimleri yakalamaya çalışırken elleriyle şarkıyı söylemek olmuş.

Reklam ajansı BETC Paris tarafından yaratılan proje, aynı zamanda etkileşimli bir internet sitesi ile de destekleniyor. Sitede kullanıcılar, şarkının sözlerini Read’in dansı ile birlikte keşfetmeye davet ediliyor. İsteyenler için kuruluşu desteklemek ya da bağış yapmak da mümkün. Videonun kamera arkası videosu da ayrıca yayınlandı.

Künye:

Reklamveren: La Parole Aux Sourds
Reklam Ajansı: BETC Paris
Yetkili Yaratıcı Yönetmen: Stephane Xiberras
Yaratıcı Yönetmen: David Martin Angelus
Sanat Yönetmeni: Erica Reyes
Reklam Yazarı: Nick Bakshi
Müzik Yaratıcı Yönetmen: Christophe Caurret
Ses Yapım: Green United Music
Müzik Sanat Yönetmeni: Alexandre Many
Müzik Yapım: Florine Perrault
Orijinal Müzik: Haute
Yapım Şirketi: Insurrection
Yapımcı: Arno Moria, Theo Gall
Yönetmen: Alban Coret
Kurgu: Hugo Lemant
Post Prodüksiyon: Mathematic
Dansçı: Billy Read
Koreograf: Ariel Fung

Görsel: BETC Paris