Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İşaret Dilini Sesli Konuşmaya Dönüştüren Eldiven

İşaret Dilini Sesli Konuşmaya Dönüştüren Eldiven

Kenyalı mucit Roy Allela, işaret dilini sesli konuşmaya dönüştüren "Sign-IO" isimli bir akıllı eldiven geliştirdi.

İşitme engelli bireylerin yaşamını zorlaştıran en temel unsurlardan biri, işaret dilinin herkesçe bilinmemesi. Elbette teknoloji insanları canla başla çalışarak bu engelleri aşmak için yenilikler üretiyor. Bu yılki en dikkat çekici örneklerden biri; 20 yaşındaki mühendislik öğrencisi Priyanjali Gupta tarafından geliştirilen ve işaret dilini anında tercüme eden yapay zeka modeliydi.

29 yaşındaki Roy Allela ise işitme engelli olan yeğeniyle iletişim kurarken yaşadığı zorluklar nedeniyle harekete geçen bir başka genç. Yaşadığı deneyimlere dayanarak Sign-IO isimli akıllı eldiveni geliştirmiş. Eldiveni geliştirdiğinde kendisi 25, yeğeni ise 6 yaşındaymış.

Oxford Üniversitesi’nde veri bilimi alanında eğitmen olan Allela, geliştirdiği akıllı eldiven hakkında Africa.com’a şunları söylemiş: “Yeğenim eldivenleri takıyor, kendi telefonuyla veya benimkiyle eşleştiriyor. Ardından işaret diliyle konuşmaya başlıyor ve ben onun ne dediğini anlayabiliyorum.

Dünya çapında yaklaşık 70 milyon insan, 300’den fazla işaret dili konuşuyor, ancak çok azı bu dili anlayabiliyor. Allela, bunun işitme engelliler topluluğundaki insanlar için büyük bir sorun olduğuna inanıyor. Dolayısıyla işitme engeli olmayanların, işitme engellilerle nasıl iletişim kurabileceği konusuna odaklandı ve devrim niteliğinde bir teknolojiye imza attı.

Akıllı eldivenler, işaret dili hareketlerini sesli konuşmaya dönüştürmek için her parmakta bulunan esnek kamera sensörlerini kullanıyor. Böylece işitme engelli kullanıcı işaret diliyle konuşurken onun parmaklarındaki her hareket hassas bir şekilde ölçülüyor. Kullanıcıların, Bluetooth aracılığıyla hareketleri harflere çeviren bir mobil uygulamaya bağlanması gerekiyor. Roy Allela, kullanıcıların uygulama aracılığıyla ana dillerini ve ses tonlarını bile seçebileceklerini vurguluyor.

Allela, insanların farklı hızlarda konuşuyor olması gibi, işaret diliyle kendini ifade eden bireylerin de hızında farklılıklar olduğuna dikkat çekiyor. Mobil uygulamayı hazırlarken bu gerçekleri de göz önünde bulundurmuşlar.

Haberin başında da söylediğim gibi, bu akıllı eldivenin ilk ortaya çıkışı 4-5 yıl öncesine dayanıyor. Birçok haber kanalından yeniden yer verilen Sign-IO, geçtiğimiz aydan bu yana internette yeniden adından söz ettirmeye başlamış. Eldiven ilk tanıtıldığı dönemde, American Society of Mechanical Engineers’dan (Amerikan Makine Mühendisleri Derneği) Hardware Trailblazer ödülü almış.

Sonuçların %93 oranında doğru olduğunu söyleyen Allela, buluşunun şimdiye kadar Kenya’nın kırsal kesimlerindeki özel ihtiyaç okullarında kullanıldığını söylüyor.

Görsel: Africa.com, Bored Panda